ODAŞ’a bilirkişi incelemesi başlatıldı.
03.03.2022 tarihinde İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde bir yatırımcının açtığı “03.12.2021 tarihli 2020 yılı ODAŞ Genel Kurulunun iptali” davasının, 23.03.2023 tarihindeki duruşmasında alınan karar üzerine Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin defterlerinin ve ticari kayıtlarının incelenmesine, davaya 3 tane uzman bilirkişi atanmasına ve 3 kişilik bilirkişi heyetinin 14.04.2023 tarihinde incelemeye başlamasına karar verildi. Davaya atanan bilirkişilerin isimleri ise şöyle; SPK Uzmanı Abdullah Yavaş, Ticaret Hukuku Akademisyen Dr. Ekrem Solak ve Mali Müşavir Ahmet Serdar Kıyat.
SPK 15-1 in 16. maddesine göre halka açık şirketler genel kurul davalarını kamuoyuna ve KAP’a bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde şirkete 103-1 maddesine göre idari para cezası uygulanmak zorundadır. Fakat ODAŞ 03.03.2022 de açılmış olan davanın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu dava kamuoyuna bildirilmemiştir. ODAŞ geçtiğimiz günlerde de EPDK’nın kestiği 1.2 Milyar TL’lik cezanın tutarını da kamuoyuna bildirmekten kaçınmıştır. ODAŞ’ın bu tutumunun arkasında yönetimsel bir hata mı var yoksa ODAŞ yatırımcıya iyi gözükme çabasında mı? Şirketin 3 sene üst üste yüksek oranda bedelli sermaye artırımı yapması ve yönetim kurulu başkanı Burak Altay’ın 20.04.2021 saat 14:30 da Bloomberg HT de yayınlanan “Piyasa Hattı” programına çıkarak ODAŞ hisse senedinden bahsederken “Bence fiyatı zaten son zamanlarda artmıştı” cümlelerini kullanması birçok soru işaretine sebep oluyor. Bu konuda SPK’nın nasıl bir tutum izleyeceği ve yaptırımda bulunacağı merak konusu.
Genel Kurul iptal davasını açan Musa C.K. ile yaptığımız görüşmede daha önce katıldığı genel kurullarda Kerem E.Y. isimli şahsın şirketle bağlantısının ne olduğunu ve şirketteki görevini sorgulamasına rağmen net bir yanıt alamadığı, bu sorunun özellikle genel kurul tutanaklarına geçirilmediği söylendi. Tüm genel kurul toplantıları görüntülü ve sesli olarak kayıt altına alındığı için sorulan bu sorular ilgili kayıtlarda yer almaktadır. Musa C.K. avukatı, Av. Aziz Bingöl aracılığıyla şirket yatırımcı ilişkilerine arama ve mail yoluyla defalarca sorulduğu, yanıt alınamadığı, daha sonrasında adını ve görevini sordurduğu bu kişinin sorunun sorulduğu Genel Kuruldan sonra yönetim kurulu üyeliğinden çıkarıldığı ancak şirketle fiziki bağının koparılmadığın da öğrenildiği belirtildi.
Yaşanan olaylar sonrasında Musa C. K.’ye ODAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Burak Altay tarafından Beykoz Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığı da aldığımız bilgiler arasında.