Gundemglobal.com
No Result
View All Result
12 Haziran 2025, Perşembe
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
İhracat iklimi 8 ay sonra ilk kez iyileşmeye işaret etti

İhracat iklimi 8 ay sonra ilk kez iyileşmeye işaret etti

Borsa On (İçerik) by Borsa On (İçerik)
8 Mart 2023
in Doviz
0

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Şubat 2023 dönemi sonuçları açıklandı.

Ocakta 49,5 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Şubat’ta 51,7’ye yükselerek eşik değer 50,0’ın üzerine çıktı ve ihracat talep koşullarında Haziran 2022’den bu yana aylık bazda ilk iyileşmeye işaret etti. Geçen yılın son aylarında, ABD ve birçok Avrupa ekonomisinde yaşanan üretim daralmaları ön plana çıkmıştı. Ancak son veriler bu önemli ihracat pazarlarının gidişatında olumlu yönde bir dönüşe işaret etti.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Euroda yeni rekor

Euroda yeni rekor

12 Haziran 2025
ECB’den ‘altın’ itirafı: Euroyu solladı

ECB’den ‘altın’ itirafı: Euroyu solladı

11 Haziran 2025

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

ABD’de yedi ayın ardından ilk artış

ABD’de ekonomik aktivite yedi aylık düşüş sürecinin ardından Şubat ayında artış kaydetti. Benzer şekilde, birçok Avrupa pazarında ekonomik aktivite yeniden büyümeye geçti. Türk imalat ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim son sekiz ayda ilk kez artış kaydetti. Birleşik Krallık’ta altı ay, Fransa’da ise dört ay süren daralma dönemleri sona erdi ve her iki ülke de yeniden büyümeye geçti.

İtalya ve İspanya, Şubat ayında toparlanma eğilimini sürdürdü. Her iki ekonomide de üretim üst üste ikinci ay arttı ve büyüme ocak ayına kıyasla daha yüksek oranda gerçekleşti. Rusya’da ekonomik aktivite geçen yılın eylül ayından beri ilk kez artış kaydetti.

Orta Doğu talepteki büyümenin ana kaynağı, Çin’de toparlanma devam etti

Orta Doğu, ilk çeyrek ortasında talepteki büyümenin ana kaynağı olmaya devam etti.

Hem Birleşik Arap Emirlikleri hem de Suudi Arabistan’da büyüme hız kazandı. Katar’da üretim yeniden büyümeye geçerken Mısır ve Lübnan’da ise daralma hız kesti.

Çin’de salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi ekonomik aktivitedeki toparlanmanın devam etmesini sağladı. Üretim üst üste ikinci ay artış kaydederken büyüme geçen yılın haziran ayından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti. Şubat ayında anket kapsamında takip edilen ekonomiler içerisinde en keskin daralma, nakit sıkıntılarının iktisadi faaliyetleri ciddi şekilde olumsuz etkilediği Nijerya’da yaşandı. Bu ülkede üretim, Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana en yüksek oranda geriledi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

2023 yılının başında küresel ekonomik ortamın, 2022 yılının sonuna kıyasla ve beklentilere göre daha olumlu seyretmesi, Türk imalat ihracatçılarına destek sağlıyor. Önemli Avrupa pazarlarının ve ABD’nin yeniden büyümeye geçmesi son anket döneminin cesaret verici gelişmesi olurken Çin ekonomisinin yeniden açılması da önümüzdeki aylarda küresel talebin güçlenmesine yardımcı olacaktır.

Tags: dovizettiİhracatiklimiİlkişaretiyileşmeyekezsonra
Borsa On (İçerik)

Borsa On (İçerik)

Benzer Haberler

Euroda yeni rekor

Euroda yeni rekor

by Borsa On
12 Haziran 2025
0

ABD dolarının dünya genelinde değer kaybetmesinin ardından euroda yükseliş sürüyor. Yaklaşık bir aylık durağanlık döneminin ardından kur tekrar hareketlendi. 23 Mayıs 2025 tarihinde...

ECB’den ‘altın’ itirafı: Euroyu solladı

ECB’den ‘altın’ itirafı: Euroyu solladı

by Borsa On
11 Haziran 2025
0

Avrupa Merkez Bankası (ECB) altının euroyu geride bırakarak dünyanın ikinci en önemli rezerv varlığı haline geldiğini açıkladı. ECB’ye göre altının...

Altın belirsizliklerden güç almayı sürdürüyor

Altın belirsizliklerden güç almayı sürdürüyor

by Borsa On
11 Haziran 2025
0

ABD-Çin arasında Londra'da yapılan müzakerelerde ticari anlaşmazlıklara kalıcı çözüm bulunacağı konusunda çok az işaret verilmesi altın fiyatını yükseltti. Ons altın 3343...

Dolar/TL ve Türkiye ekonomisine ilişkin yeni analiz!

Dolar/TL ve Türkiye ekonomisine ilişkin yeni analiz!

by Borsa On
10 Haziran 2025
0

Uluslararası finans kuruluşu ING, dolar/TL kuru için 2025 yılının ilk yarısı ve yıl sonuna dair güncel beklentilerini açıkladı. Buna göre...

Next Post
Üretici enflasyonu şubatta yıllık yüzde 76,6 arttı

Şubat ayında en düşük kayıp mevduat faizinde

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Rusya ve Ukrayna esir takası gerçekleştirdi

İstinaf noktayı koydu: Sinan Ateş davası kararı!

37 trilyon dolarlık soru: ABD bu borçla nasıl baş edecek?

Hindistan’da 200’den fazla yolcunun bulunduğu uçak yere çakıldı

Orta vadeli göstergesi olumlu 25 hisse öne çıkıyor

Kaza haberi sonrası Boeing hisseleri çakıldı

Borsa İstanbul’un ‘hızda en iddialı’ platformunda Matriks imzası

Dünya Bankası nükleer yasağını kaldırıyor

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş