Işınlanma, bir nesneyi veya kişiyi aradaki boşlukta fiziksel olarak seyahat etmeden bir konumdan diğerine anında taşıma yeteneğini ifade eden bilim kurgudan bir kavramdır. Işınlanma genellikle filmlerde, TV şovlarında ve kitaplarda büyük mesafeler arasında anında seyahat etmeyi sağlayan fütüristik bir teknoloji olarak tasvir edilir. Bu kurgusal teknolojide çok kısa sürelerde mesafe tanımaksızın seyahat etmek mümkündür.
Fizikte ışınlanma, kuantum mekaniği ilkelerine dayanan teorik bir kavramdır. Kuantum fiziği alanında ışınlanma, bir parçacığın kuantum durumunu, parçacığı fiziksel olarak hareket ettirmeden bir konumdan diğerine aktarma işlemidir. Bu süreç, kuantum dolanıklık adı verilen bir olguyla, yani iki parçacığın birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar bir parçacığın durumunun diğerinin durumuna bağlı olacağı şekilde birbirine bağlanmasıyla gerçekleştirilir.
İşte ışınlanma ile ilgili www.724habervar.com un hazırladığı yazı:
Işınlanma Nedir?
Işınlanma kavramı fizikte büyüleyici bir araştırma alanı olsa da, hala tamamen teoriktir ve insanlar gibi makroskopik nesneler için henüz pratikte gösterilmemiştir. Bilim insanları fotonlar, atomlar ve iyonlar gibi küçük parçacıkları başarılı bir şekilde ışınlayabilmişlerdir, ancak aynı ilkelerin daha büyük nesnelere uygulanıp uygulanamayacağı henüz net değildir.
www.724habervar.com olarak konu ile ilgili araştırmalarımınız neticesinde öğrendiğimize göre şu anda, bir insanı ve hatta bir nesneyi ışınlamak için gereken teknoloji hala mevcut bilimin erişiminin ötesindedir. Çok sayıda parçacığın kuantum durumunu doğru bir şekilde ölçme ve kontrol etme yeteneği gibi aşılması gereken birçok teknik zorluk vardır. Ayrıca, kuantum ışınlama kavramı hala tam olarak anlaşılmamış olan kuantum dolanıklık ilkelerine dayanmaktadır ve makroskopik nesneleri ışınlamak için ölçeklendirilip ölçeklendirilemeyeceği açık değildir. Işınlanma kavramı ilgi çekici olsa da, pratik bir gerçeklik olmaktan hala çok uzak olduğunu belirtmek önemlidir. Bilim insanları kuantum mekaniğinin ilkelerini ve ışınlanma da dâhil olmak üzere kuantum teknolojilerinin potansiyel uygulamalarını anlamanın henüz ilk aşamalarındalar. Özetle, bilim insanları küçük parçacıkları başarılı bir şekilde ışınlayabilmiş olsa da, insanlar gibi makroskopik nesneler için ışınlama olasılığı hala tamamen teoriktir ve henüz pratikte gösterilmemiştir. Bir insanı ve hatta bir nesneyi ışınlamak için gereken teknoloji halen mevcut bilimin erişiminin ötesindedir ve bunun mümkün olup olmayacağı henüz belli değildir.
Kaynak: www.724habervar.com