Afad son günlerde ülkemizde yaşanan deprem nedeniyle adını oldukça çok sık duyduğumuz devlete bağlı bir kuruluştur. Bununla beraber kişiler Afad nedir ne iş yapar sorusunu da merak etmektedir. Afad olası zarara uğrayabilecek yerleri tespit etmesi ve bu tespit sonrası buralarda proje geliştirmesi beklenen bir kuruluştur.
Oluşan her türlü afet bölgelerine, erişim sağlayarak buralara müdahale eden kurtarma ekiplerinden oluşan bir kurumdur. Afetlerde nakdi yardım yapabilen, bu alanlara insani yardım da gönderendir. Afad anlamı ve açılımı da merak edilirken; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı şeklinde ifade edilir. Afet bölgesindeki vatandaşlara ve her türlü canlıya desteğini verirken afet sonrasında da bu bölgelere desteklerini sürdürür.
Afad İle İlgili Bilgiler
Afad insanların dışında oluşan afetlere yardım esaslı kurulurken 2009’dan itibaren devlet desteği ile geliştirilmiş bir kuruluştur. Bu kurum gönüllülük esaslıda ilerlerken, ülkemizde yaşanan afetler de can ve mal kaybı olması nedeniyle bu kurum varlığını göstermeye başlamıştır. Afad gerektiğinde ilgili kuruluşlarla personel için işbirliği yapar. Afed bölgesine müdahale için planlı yol izlerken stratejik kararlar alma mekanizmasına sahiptir.
Afad sadece afetlerin yaşandığı sürelerde değil, Afad nedir ne iş yapar sorusu için farklı cevaplar da verilebilinir. Risk oluşturabilecek yerlerin tespitini yaparak gerekli önlemleri alır. Arama ve kurtarma ekipleri olarak da adından da söz ettiren AFAD ülkemizde ki afetlerde en önde çalışır. Sadece kendi ülkesinde değil yurt dışındaki afetleride değerlendirerek bilgi toplar.
Afad’ın Yaptığı Çalışmalar
Ülkemizdeki büyük depremlerden biri olan 1939 Erzincan depremi sonrası devlet acil durum ve afet bölgelerine mümkün olduğunca hızlı ve tam anlamıyla yardımı sağlamak adına böyle bir kuruluşa ihtiyaç duymuştur. Sonrasında ki 1999’daki Marmara depremi bu kuruluştaki personel ve ekipman eksiklikleri gibi çok farklı ihtiyaçları su yüzüne çıkarmıştır. Marmara depreminde de oldukça can kaybı yaşanmıştır. Bu kuruluşun tek bir çatı altında toplanması zaruri hale gelmiş ve yine devletin gerekli birimleri ile çalışmalar yapılmıştır.
Afetlere müdahalenin en hızlı şekilde aksiyon alınması, diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde olması, esnek ve dinamik bir yapıya sahip bir kuruluş haline gelmiştir. Afad için gönüllü olmak isteyen birçok kişi Afad nedir ne iş yapar sorusunu da detaylıca inceler. E- devlet üzerinden başvuru sağlanır ve sonrasında ki süreç eğitim esaslı olarak devam eder. AFAD geçmiş yıllara göre teknolojinin de gücünden faydalanarak ilerlemiştir.