Gundemglobal.com
ABD’de vergi indirimi tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı
No Result
View All Result
4 Temmuz 2025, Cuma
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
TMD Başkanı Yılmaz: 350 milyar dolarlık altın madeni yer altında

TMD Başkanı Yılmaz: 350 milyar dolarlık altın madeni yer altında

Borsa On by Borsa On
23 Eylül 2024
in Emtia Haberleri
0

Türkiye’de maden çeşitliliği açısından yüksek potansiyel ve iyi eğitilmiş insan gücü bulunduğu, ancak yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda devletin ruhsat sahibi şirketlere “ruhsat güvencesi” sunmasının beklendiği bildirildi.

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, 3. Maden Kurtarma Yarışması sonrası, basın mensuplarına Türkiye’nin madencilik sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Altında yön arayışı: İşte güncel fiyatlar!

Altında yön arayışı: İşte güncel fiyatlar!

2 Temmuz 2025
Trump’ın faiz indirimi çağrısı altın fiyatlarını yükseltti

Trump’ın faiz indirimi çağrısı altın fiyatlarını yükseltti

1 Temmuz 2025

Dünyadaki 90 çeşit mineralin 70 tanesinin Türkiye’de üretilebildiğini ifade eden Yılmaz, buna rağmen yüksek potansiyelin istenilen şekilde değerlendirilemediğini söyledi.

Mehmet Yılmaz, sektörün yer altı madenciliği konusunda devletten beklentileri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bizim sorunumuz yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda devletimizin çekinik kalması, bu durum sadece altın madeni için geçerli değil, mermer, krom ve kömür için de geçerli. Türkiye’nin madencilikte jeopolitik potansiyeli ve iyi eğitilmiş insan gücü var. Ancak yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda devletin ruhsat sahibi şirketlere ‘ruhsat güvencesi’ sunmasını bekliyoruz. Madencilikte sahip olduğumuz değeri gün yüzüne çıkarmaya çalıştığımızda yatırımcılar çevre ile ilgili endişelerden dolayı vatan haini gibi görülüyor. Halbuki kesilen her 100 ağaçtan sadece biri madencilik için kesiliyor. Devletin verdiği izinlerin arkasında durması lazım, o da bizim tam da tabirimizle ‘ruhsat güvencesi’.”

Yılmaz, Türkiye’nin sadece madencilik ürünlerinden kaynaklanan dış ticaret açığının 60 milyar dolar olduğunu, bunun yaklaşık 30 milyar dolarının altın ithalatı, geriye kalan 30 milyarının ise diğer madenlerin ithalatından kaynaklandığını anlattı.

Türkiye’nin yabancı maden yatırımcısı açısından çekici olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Şu andaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız kendisi de bunu defalarca söylüyor. ‘Yerli veya yabancı biz bu sektöre yatırım getirmek zorundayız’ diyor. Maden aramaları bölümünde bizim paraya ihtiyacımız var. Yabancı sermayenin buraya gelmesine ihtiyacımız var. Sondaj maliyetleri çok yüksek. Buna rağmen biz maden işletmesi açısından çok iyiyiz. Çok kuvvetli mühendislik yapımız var, mühendislik firmalarımız var, operatörlerimiz var ancak arama konusunda yatırım ihtiyacı bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“300-350 milyar dolarlık altın madeni yer altında”

Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin madencilikte bir yol haritası oluşturması gerektiğini, özellikle kritik mineraller grubuna altının da dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kobalt, nikel, kadmiyum, lityum, grafit ve bakırın kritik madenler olduğunu anımsatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatta şimdilerde altının da o kritik mineraller listesine girmesi gerektiği söyleniyor. Bu madenlerin aranması ve işletilmesi sırasında ciddi bir yatırım gerekiyor. Buraya yabancı sermayenin ilgi ve alakasının olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin altın potansiyeli ortada. Biz şu anda en büyük ihtimalle üçte birini biliyoruz. Geriye kalan üçte ikisi ki yaklaşık 300-350 milyar dolarlık bir altının yer altında olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda yabancı yatırımcı ilgisi oldukça yüksek. Madencilik faaliyetlerinin gayrisafi milli hasıla içindeki payı yüzde 1, bu oranın yükselmesi için yatırımlara ihtiyaç var. Bu oranı yüzde 2’ye çıkarmak için bile yeni yatırımcılara ihtiyaç var. Madenciliğin gelişmiş olduğu birçok ülkede bu oran yüzde 7-8 civarında.”

Yılmaz, Orta Vadeli Plan’da madencilikle ilgili üç maddenin sektör tarafından olumlu karşılandığını ifade etti.

Madenciliğin Türkiye için olmazsa olmaz bir sektör olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ‘koordinatör bakanlık’ olması yönünde bir düşünce var. İzinler konusunda birden fazla bakanlıktan izin almak gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izinler konusunda koordinasyonu sağlaması düşüncesi var. Bir de ön izin aşaması düşünülüyor. Ön izin alınarak maden sahasının başka bir mevzuatla işletmeye kapatılmasının ya da hareketinin kısıtlanmasının önüne geçmek için ön izin mekanizmasından bahsediliyor. Bu da bizim için çok önemli. Güvenlik soruşturması sürecinde basitleştirme ya da standart oluşturulmasına da ihtiyaç duyuluyor. Ekonomide beklenen iyileşmenin temelinde gerçekten dış ticaret açığı çok büyük önem arz ediyor. İstihdam olmasını istiyorsak, vergi üretmek istiyorsak, yatırım gelsin istiyorsak bunların önünün kontrollü bir şekilde açılması lazım.”

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Altında yön arayışı: İşte güncel fiyatlar!

Altında yön arayışı: İşte güncel fiyatlar!

by Borsa On
2 Temmuz 2025
0

Küresel piyasalarda yatırımcılar, ABD’de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verilerini beklerken, ons altın fiyatı bugün sakin bir seyir izliyor. Dün,...

Trump’ın faiz indirimi çağrısı altın fiyatlarını yükseltti

Trump’ın faiz indirimi çağrısı altın fiyatlarını yükseltti

by Borsa On
1 Temmuz 2025
0

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a gönderdiği mektupla faiz indirim taleplerini yinelemesi, altın piyasasında yukarı...

Altın dipten dönüyor! İşte güncel fiyatlar

Altın dipten dönüyor! İşte güncel fiyatlar

by Borsa On
30 Haziran 2025
0

Haftaya zayıf başlayan ons altın, sabahın erken saatlerinde son bir ayın en düşük seviyesi olan 3248,16 doları test ettikten sonra...

Brent petrol 60 dolara mı iniyor?

Brent petrol 60 dolara mı iniyor?

by Borsa On
29 Haziran 2025
0

Petrol fiyatları, üç haftalık yükseliş trendinin ardından bu hafta yüzde 12'den fazla değer kaybederken, uzmanlar ilerleyen süreçte fiyatların 60 dolar bandında seyredeceğine...

Next Post
İsrail, Lübnan’ın birçok bölgesine hava saldırısı düzenledi

İsrail, Lübnan'ın birçok bölgesine hava saldırısı düzenledi

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

SPK’dan izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerine suç duyurusu

SPK 46 siteye erişim engeli için hukuki işlem başlattı

SPK’dan üç kişiye 12,4 milyon TL idari para cezası

6 şirketin sermaye artırımına SPK’dan onay çıktı

ABD’de vergi indirimi tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı

Beşiktaş Tammy Abraham’ı kadrosuna kattı

New York borsası kısa günü yükselişle kapattı

Trump’ın Suriye hamlesi Türkiye ve İsrail’i nasıl etkiler?

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,385,330.520.40%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,505.53-0.23%
tether
Tether(USDT)₺39.90-0.03%
ripple
XRP(XRP)₺90.970.65%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,430.09-0.17%
solana
Solana(SOL)₺6,081.85-0.65%
usd-coin
USDC(USDC)₺39.900.01%
tron
TRON(TRX)₺11.370.80%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.880.47%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,455.66-0.25%
cardano
Cardano(ADA)₺23.890.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,382,258.280.41%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,620.312.83%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,700.030.14%
sui
Sui(SUI)₺120.102.19%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺19,890.59-1.65%
chainlink
Chainlink(LINK)₺548.62-0.26%
leo-token
LEO Token(LEO)₺360.290.52%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺743.32-0.35%
stellar
Stellar(XLM)₺9.731.66%
usds
USDS(USDS)₺39.89-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.11-0.22%
weth
WETH(WETH)₺103,534.66-0.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047520.08%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,581.361.65%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.371.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,824.66-0.19%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,748.790.11%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺39.900.05%
monero
Monero(XMR)₺12,681.19-2.51%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,385,330.520.40%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,505.53-0.23%
tether
Tether(USDT)₺39.90-0.03%
ripple
XRP(XRP)₺90.970.65%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,430.09-0.17%
solana
Solana(SOL)₺6,081.85-0.65%
usd-coin
USDC(USDC)₺39.900.01%
tron
TRON(TRX)₺11.370.80%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.880.47%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,455.66-0.25%
cardano
Cardano(ADA)₺23.890.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,382,258.280.41%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,620.312.83%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,700.030.14%
sui
Sui(SUI)₺120.102.19%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺19,890.59-1.65%
chainlink
Chainlink(LINK)₺548.62-0.26%
leo-token
LEO Token(LEO)₺360.290.52%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺743.32-0.35%
stellar
Stellar(XLM)₺9.731.66%
usds
USDS(USDS)₺39.89-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.11-0.22%
weth
WETH(WETH)₺103,534.66-0.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047520.08%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,581.361.65%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.371.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,824.66-0.19%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,748.790.11%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺39.900.05%
monero
Monero(XMR)₺12,681.19-2.51%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,385,330.520.40%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,505.53-0.23%
tether
Tether(USDT)₺39.90-0.03%
ripple
XRP(XRP)₺90.970.65%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,430.09-0.17%
solana
Solana(SOL)₺6,081.85-0.65%
usd-coin
USDC(USDC)₺39.900.01%
tron
TRON(TRX)₺11.370.80%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.880.47%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,455.66-0.25%
cardano
Cardano(ADA)₺23.890.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,382,258.280.41%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,620.312.83%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,700.030.14%
sui
Sui(SUI)₺120.102.19%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺19,890.59-1.65%
chainlink
Chainlink(LINK)₺548.62-0.26%
leo-token
LEO Token(LEO)₺360.290.52%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺743.32-0.35%
stellar
Stellar(XLM)₺9.731.66%
usds
USDS(USDS)₺39.89-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.11-0.22%
weth
WETH(WETH)₺103,534.66-0.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047520.08%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,581.361.65%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.371.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,824.66-0.19%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,748.790.11%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺39.900.05%
monero
Monero(XMR)₺12,681.19-2.51%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,385,330.520.40%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,505.53-0.23%
tether
Tether(USDT)₺39.90-0.03%
ripple
XRP(XRP)₺90.970.65%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,430.09-0.17%
solana
Solana(SOL)₺6,081.85-0.65%
usd-coin
USDC(USDC)₺39.900.01%
tron
TRON(TRX)₺11.370.80%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.880.47%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,455.66-0.25%
cardano
Cardano(ADA)₺23.890.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,382,258.280.41%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,620.312.83%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,700.030.14%
sui
Sui(SUI)₺120.102.19%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺19,890.59-1.65%
chainlink
Chainlink(LINK)₺548.62-0.26%
leo-token
LEO Token(LEO)₺360.290.52%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺743.32-0.35%
stellar
Stellar(XLM)₺9.731.66%
usds
USDS(USDS)₺39.89-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.11-0.22%
weth
WETH(WETH)₺103,534.66-0.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047520.08%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,581.361.65%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.371.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,824.66-0.19%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,748.790.11%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺39.900.05%
monero
Monero(XMR)₺12,681.19-2.51%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş