Gundemglobal.com
PFDK’dan 5 kulübe para cezası
No Result
View All Result
23 Mayıs 2025, Cuma
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
TCMB Nisan verilerini açıkladı: Gıda enflasyonu yavaşladı

TCMB Nisan verilerini açıkladı: Gıda enflasyonu yavaşladı

Borsa On by Borsa On
6 Mayıs 2025
in Gündem, Haberler, MANŞET
0

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı

23 Mayıs 2025
PFDK’dan 5 kulübe para cezası

PFDK’dan 5 kulübe para cezası

22 Mayıs 2025

TCMB, yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi. Rapora göre gıda fiyat artışı ise önceki aya göre yavaşladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu.

Enerji grubu fiyat artışını mesken tarifelerindeki düzenlemeyi takiben elektrik kalemi sürükledi. Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüşün kur gelişmeleri ile büyük ölçüde dengelenmesi sonucu bir miktar gerileyen akaryakıt fiyatları, aylık enerji grubu enflasyonunu sınırladı. Son dönemde Türk lirasında gerçekleşen değer kaybının etkisi, dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere, temel mal fiyatları üzerinde hissedildi.

GIDA GRUBUNDA FİYAT ARTIŞI YAVAŞLADI

Ayrıca, giyim ve ayakkabı alt grubunda sezon geçişine bağlı fiyat artışı önceki yıllardan daha güçlü ve aylık temel mal enflasyonunu yükselten bir diğer unsur olarak gerçekleşti. Gıda grubu fiyat artışı bir önceki aya kıyasla yavaşlarken, bu gelişmede sebze fiyatlarındaki düzeltme önemli rol oynadı.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya kıyasla bir miktar yükselirken, bu gelişmede bayram etkisiyle belirgin fiyat artışı sergileyen ulaştırma hizmetleri ile kırmızı et fiyat gelişmelerinin yansımalarının hissedildiği lokanta-otel alt grubu öne çıktı. Aylık üretici enflasyonu bir önceki aya kıyasla yükselirken, yıllık üretici enflasyonundaki düşüş eğilimi korundu. Mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinin aylık artışları güçlendi ancak yıllık artış oranları gerilemeye devam etti.

Tüm göstergeler birlikte değerlendirildiğinde, enflasyonun ana eğiliminin nisan ayında yükseldiği izlendi.

Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, enerji ve temel mal gruplarının katkıları bir önceki aya kıyasla sırasıyla 0,45 ve 0,35 puan artarken, hizmet, alkol-tütün-altın ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının katkıları sırasıyla 0,40, 0,34 ve 0,30 puan azaldı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artışlar, tüketici fiyatlarında bir önceki aya kıyasla yataya yakın seyrederken, B ve C endekslerinde güçlendi. B endeksini oluşturan gruplarda, temel mal ve işlenmiş gıdada belirgin olmak üzere, fiyat artışlarının yükseldiği gözlendi.

ÜÇ AYLIK ORTALAMA YATAYA YAKIN SEYİRDE

TCMB bünyesinde takip edilen göstergeler, nisan ayında enflasyonun ana eğiliminde aylık bazda yükselişe, üç aylık ortalamalar olarak ise yataya yakın bir seyre işaret etti.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yüzde 3,00 olarak gerçekleşirken, grup yıllık enflasyonu 1,74 puan azalarak yüzde 54,60 oldu.

YILLIK ENFLASYON TÜM ALT GRUPLARDA GERİLEDİ

Rapora göre, yıllık enflasyon haberleşme başta olmak üzere tüm alt gruplarda geriledi.

Aylık bazda ise bayram etkisiyle fiyatları yüzde 5,75 yükselen ulaştırma hizmetleri dikkati çekti. Bu gelişmede, kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı (yüzde 13,22) ve hava yolu ile yolcu taşımacılığındaki (yüzde 42,10) belirgin yükselişler etkili oldu.

Kira aylık enflasyonu, son iki aydır gözlenen zayıflama eğilimini sözleşme yenileme oranındaki düşüşün de etkisiyle devam ettirerek yüzde 3,20 olarak gerçekleşti.

Ocak ayı sonrasında yavaşlayan lokanta-otel grubu aylık enflasyonu nisan ayında hem yiyecek hem de konaklama hizmetleri kaynaklı yükseldi. Yiyecek hizmetleri üzerinde kırmızı et fiyatlarının, konaklama hizmetlerinde ise Türk lirasındaki değer kaybının yansımaları hissedildi.

Eğitim hizmetlerinde yüzde 2,28 ile yılın başından bu yana gözlenen en düşük aylık artış kaydedildi.

Haberleşme grubunda ise aylık enflasyon yüzde 0,38 ile ılımlı seyretmeye devam etti. Nisan ayında, temel mal grubu fiyatları Türk lirasındaki zayıflamanın etkisiyle yüzde 3,74 artış kaydederken, grup yıllık enflasyonu 0,89 puan yükselerek yüzde 20,28 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon diğer temel mallar alt grubunda gerilerken dayanıklı mal ile giyim ve ayakkabı alt gruplarında yükseldi.

OTOMOBİLDE FİYAT ARTIŞI YÜZDE 4,68

Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışı yüzde 3,43 ile önceki aya kıyasla önemli ölçüde güçlendi. Bu gelişmede kur geçişkenliği yüksek olan otomobil kalemindeki fiyat artışı (yüzde 4,68) öne çıktı.

Mobilya grubunda da yüksek bir aylık artış (yüzde 4,42) izlenirken, beyaz eşya fiyatlarının nisan ayında görece yatay seyretmesi dikkati çekti. Son beş aydır düşüş kaydeden giyim ve ayakkabı fiyatları sezon geçişine bağlı olarak aylık bazda yüzde 6,57 ile son yıllardaki tarihsel nisan ayı eğiliminin üzerinde bir artış gösterdi. Diğer temel mallarda da aylık enflasyon yüzde 2,38 ile bir önceki aya kıyasla yükseldi.

Enerji fiyatları nisan ayında yüzde 4,32 artarken, grup yıllık enflasyonu 6,13 puan artışla yüzde 48,11 oldu.

Rapora göre, Son Kaynak Tedarik Tarifesi uygulaması çerçevesinde endekse günlük olarak yansıyan elektrik fiyatları, mesken elektrik tarife ayarlaması nedeniyle nisan ayında yüzde 20,80 artarken, söz konusu ayarlamanın mayıs ayına sarkan etkisinin olacağının not edilmesi gerekiyor.

Diğer taraftan, akaryakıt fiyatları, Türk lirasındaki değer kaybına rağmen uluslararası ham petrol fiyatlarındaki belirgin düşüşün etkisiyle yüzde 0,36 geriledi. Bu dönemde şebeke suyu fiyatları aylık yüzde 1,66 yükseldi.

İŞLENMEMİŞ GIDA ALT GRUPLARINDA DA DÜŞÜŞ VAR

Nisan ayında, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları yüzde 2,01 yükselirken, bu grupta yıllık enflasyon 1,03 puan azalışla yüzde 36,09 olarak gerçekleşti.

Yıllık enflasyon, işlenmemiş gıda alt grubunda 2,51 puan düşüşle yüzde 37,06, işlenmiş gıdada ise 0,39 puan yükselişle yüzde 35,35 oldu. Nisan ayında işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve (yüzde 19,84), kırmızı et (yüzde 5,92) ve yumurta (yüzde 7,19) kalemlerindeki yüksek artışa karşın, sebze fiyatlarında gerçekleşen düzeltme (yüzde -17,32) kaynaklı olarak görece ılımlı seyretti.

İşlenmiş gıda alt grubu fiyatları ise nisan ayında yüzde 2,04 artış kaydetti. Bu gelişmede, büyük ölçüde ekmek ve tahıllar, katı-sıvı yağlar, konserve işlenmiş sebze ürünleri ve şekerleme-çikolata kalemleri etkili oldu.

Yurt içi üretici fiyatları nisan ayında yüzde 2,76 artarken, yıllık enflasyon yüksek bazın etkisiyle 1,00 puan düşerek yüzde 22,50’ye geriledi. Bu dönemde ana sanayi grupları itibarıyla sermaye, ara malı, dayanıksız tüketim, dayanıklı tüketim malı (mücevherat hariç) ve enerji gruplarındaki fiyat artışları sırasıyla yüzde 3,69, yüzde 3,08, yüzde 2,78, yüzde 1,36 ve yüzde 0,61 oldu.

Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde ise diğer mamul eşya, metal cevherleri, kâğıt ve kâğıt ürünleri, motorlu kara taşıtları ve tütün ürünleri fiyat artışlarıyla öne çıkan alt gruplar oldu.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı

by Borsa On
23 Mayıs 2025
0

New York borsası, ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen vergi indirimi tasarısının bütçe açığını artıracağı endişesiyle yükselen tahvil faizlerinin bir miktar...

PFDK’dan 5 kulübe para cezası

PFDK’dan 5 kulübe para cezası

by Borsa On
22 Mayıs 2025
0

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Disiplin Kurulu (PFDK), çeşitli sebeplerden dolayı Beşiktaş’a 930 bin TL, Trabzonspor’a 750 bin TL, Galatasaray’a 336 bin...

‘İnan Kıraç kaçırıldı’ iddiası ortalığı karıştırdı

‘İnan Kıraç kaçırıldı’ iddiası ortalığı karıştırdı

by Borsa On
22 Mayıs 2025
0

Sosyal medya mecralarında dolaşan iddialara göre ileri derecede demans hastası olduğu için mahkeme kararı ile vesayet altında tutulan İnan Kıraç...

BBP Genel Başkanı Destici erken seçim için o tarihi işaret etti

BBP Genel Başkanı Destici erken seçim için o tarihi işaret etti

by Borsa On
22 Mayıs 2025
0

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, katıldığı televizyon programında erken seçim ve adaylıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. "2027 SONBAHARINDA ERKEN...

Next Post
Süper Lig’den 10 kulüp PFDK’ya sevk edildi

Süper Lig'den 10 kulüp PFDK'ya sevk edildi

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

New York borsası günü karışık seyirle tamamladı

PFDK’dan 5 kulübe para cezası

‘İnan Kıraç kaçırıldı’ iddiası ortalığı karıştırdı

BBP Genel Başkanı Destici erken seçim için o tarihi işaret etti

Tekfen Holding’in iki üretim tesisinde grev

Borsada 5 şirket hissedarlarıyla buluşuyor

DYO Boya’da grev başladı: İşçi ve işveren restleşti

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Aziz Yıldırım bir araya geldi

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,318,194.042.40%
ethereum
Ethereum(ETH)₺102,614.765.11%
tether
Tether(USDT)₺38.92-0.02%
ripple
XRP(XRP)₺93.811.47%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,515.751.27%
solana
Solana(SOL)₺6,928.354.50%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.920.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺9.314.00%
cardano
Cardano(ADA)₺31.165.23%
tron
TRON(TRX)₺10.693.00%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺102,509.675.11%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,306,984.122.30%
sui
Sui(SUI)₺148.69-1.69%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺123,728.345.34%
chainlink
Chainlink(LINK)₺645.354.54%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,265.0116.81%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺967.639.22%
stellar
Stellar(XLM)₺11.733.93%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00058892.89%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺17,048.038.42%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.903.09%
leo-token
LEO Token(LEO)₺346.420.64%
the-open-network
Toncoin(TON)₺122.222.12%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,869.373.02%
polkadot
Polkadot(DOT)₺190.723.75%
weth
WETH(WETH)₺102,625.664.89%
monero
Monero(XMR)₺15,430.770.20%
usds
USDS(USDS)₺38.910.00%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺109,576.205.03%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.180.07%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,318,194.042.40%
ethereum
Ethereum(ETH)₺102,614.765.11%
tether
Tether(USDT)₺38.92-0.02%
ripple
XRP(XRP)₺93.811.47%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,515.751.27%
solana
Solana(SOL)₺6,928.354.50%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.920.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺9.314.00%
cardano
Cardano(ADA)₺31.165.23%
tron
TRON(TRX)₺10.693.00%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺102,509.675.11%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,306,984.122.30%
sui
Sui(SUI)₺148.69-1.69%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺123,728.345.34%
chainlink
Chainlink(LINK)₺645.354.54%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,265.0116.81%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺967.639.22%
stellar
Stellar(XLM)₺11.733.93%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00058892.89%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺17,048.038.42%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.903.09%
leo-token
LEO Token(LEO)₺346.420.64%
the-open-network
Toncoin(TON)₺122.222.12%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,869.373.02%
polkadot
Polkadot(DOT)₺190.723.75%
weth
WETH(WETH)₺102,625.664.89%
monero
Monero(XMR)₺15,430.770.20%
usds
USDS(USDS)₺38.910.00%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺109,576.205.03%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.180.07%
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş