Gundemglobal.com
Fenerbahçe’de Mourinho’nun yerine gelecek sürpriz isim belli oldu
No Result
View All Result
24 Mayıs 2025, Cumartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Tarım sektöründe beklenen üretim devri başladı: İşletme bazında üretimin planlanması yapılacak

Tarım sektöründe beklenen üretim devri başladı: İşletme bazında üretimin planlanması yapılacak

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
16 Eylül 2023
in Ekonomi
0

Tarımda planlı üretim devri dün resmen başladı. Tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını sağlamak amacıyla yeni yönetmelik devreye alındı. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Bu yönetmelik ülke tarımına ciddi ivme kazandıracak” dedi.

 

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Borsada manipülasyon soruşturması: Ünsal Ban tutuklandı

Borsada manipülasyon soruşturması: Ünsal Ban tutuklandı

24 Mayıs 2025
Hisse fonlarına Moody’s darbesi: En sert satış geldi

Hisse fonlarına Moody’s darbesi: En sert satış geldi

24 Mayıs 2025

Tarım sektöründe beklenen üretim planlaması modeli dün itibarıyla hayata geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 7. maddesine dayanılarak hazırlanan ve tarımsal üretimin planlamasına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmelik Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını sağlamak amacıyla hayata geçen yeni yönetmeliğe göre bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanması yapılacak. Çiftçi ne ekeceğini bilecek. Dengeli ve planlı bir üretimle hem çiftçi hem de vatandaş kazanacak.

 

İSTATİSTİKİ VERİLER DEĞERLENDİRİLECEK

Yönetmeliğe göre bitkisel üretimin planlanması, kalkınma planları, orta vadeli programlar, Bakanlık stratejik planları ve kuraklık yönetim planları dikkate alınarak, sulama durumu, arz ve talep dengesi, yeterlilik oranı, nüfus projeksiyonları, ekim veya dikim alanı, üretim, fiyat, ihracat, ithalat ve tüketim değişkenleri gibi istatistiki veriler değerlendirilerek yapılacak.

 

Sabah gazetesinden Betül Alakent’in haberine göre ise tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarları ile ürün veya ürün gruplarının belirlenmesinde, iklim, toprak, su, arazi sınıflandırması verileri kullanılarak oluşturulan ürün uygunluk alanı haritaları verilerinden yararlanılacak. Aynı zamanda istatistiki verilerden de faydalanılacak. Tarım parsellerine ait arazi sınıflandırılması, toprak, topografya ve sulama durumuna ilişkin veriler CBS tabanlı olarak ilgili genel müdürlükten temin edilecek.

 

TARIM İŞLETMELERİ KAYIT ALTINA ALINACAK

Yönetmeliğe göre, çiftçiler üretimini yapmak istedikleri ürün için Tarım İl/İlçe Müdürlüğü’ne başvurarak izin alacak. Aksi durumda çiftçi tarımsal desteklerden faydalanamayacak. İl/ilçe müdürlüğü çiftçilerin başvurularını 15 günde değerlendirip sonuçlandıracak. Üretim iznine esas kontrol planı hazırlayacak olan il/ilçe müdürlükleri, tarım işletmelerini kayıt altına alacak. Bunun yanında söz konusu yönetmelikte belirtilen komisyonlar tarafından alınan kararların uygulanmasını sağlayarak, takibini yapacak. İl/İlçe Tahkim Komisyonları ise bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında ortaya çıkan ihtilaflı konuların çözümünde karar almaya yetkili kılınacak.

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Resmî Gazete’de yayımlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” konusunda, “40-50 yıllık bir hikâyesi var. Her konuşulduğunda ‘ya aslında bizim tarımsal potansiyelimiz çok ama biz şu tarımda planlamayı bir türlü hayata geçiremedik’ serzenişleri vardı. İnşallah biz bunun en önemli kısımlarını geçtik. Artık Türkiye’de çiftçinin güçleneceği, sürdürülebilir, öngörülebilir bir üretimin yapılacağı bir modele geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

HER İLDE VALİ YARDIMCISI VE TEKNİK KOMİTE OLUŞTURULACAK

Yönetmeliğe göre, her ilde vali yardımcısı başkanlığında bir de teknik komite oluşturulacak. Komite üretim potansiyeli ve çiftçi deneyimlerini göz önüne alarak rapor hazırlayacak. Bu doğrultuda üç yıllık dönemleri kapsayacak şekilde havza veya işletme bazında her yıl üretim planını hazırlanacak. Teknik komite aldığı kararları Bakanlığa sunacak ve bu kararlar Kurul tarafından uygun görülmesi halinde yürürlüğe girecek. Teknik komite, Kurul kararı doğrultusunda iş ve işlemleri yürütecek.

 

Yönetmeliğe göre tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek amacıyla Bakan tarafından görevlendirilecek bakan yardımcısı başkanlığında; Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü, Bitkisel Üretim Genel Müdürü, Devlet Su İşleri Genel Müdürü, Hayvancılık Genel Müdürü, Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanı, Tarım Reformu Genel Müdürünün üyesi olduğu Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu oluşturulacak. Yılda en az iki kez salt çoğunlukla toplanacak olan kurul kararları, oy çokluğu ile alınacak. Kurulda alınan kararlar bakan onayı ile yürürlüğe girecek.

 

AZAMİ ÜRETİM MİKTARLARI BELİRLENECEK

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, üretim planlamasına konu ürün veya ürün gruplarını belirleyerek değerlendirecek. Ürün veya ürün grupları ile asgari ve azami üretim miktarlarını belirleyecek. Bütüncül yaklaşımla tarım, tarımsal sanayi ve kırsal kalkınmada entegrasyonu sağlayacak yönlendirmeleri yapacak. Arz güvencesinin temin edilmesi, verimliliğin artırılması ve tarımsal üretimin geliştirilmesi için iklim değişikliğini de dikkate alarak tarımsal üretim planlaması yapacak olan Kurul, üretim planlamasını tarımsal faaliyet alanlarına göre havza veya işletme bazında belirleyecek.

 

“BU YÖNETMELİK ÜLKE TARIMINA CİDDİ İVME KAZANDIRACAK”

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, yönetmelikle birlikte devletin çiftçiyle birlikte sahaya indiğini söyledi. Reis, “Tarımda en büyük sorunlardan biri üretim planlamasıydı. Çiftçi o yıl hangi ürün daha çok para kazandırdıysa onu ekiyor ve o üründe arz fazlası oluşuyor, çiftçi zarar ediyordu. Bu yönetmelikle çiftçinin bu zararının önüne geçilecek. İhtiyaç, arz ve talebe göre üretim yapılacak. Bu yönetmelik ülke tarımına ciddi ivme kazandıracak” dedi.

 

Karatay Ziraat Odası’nda Rıfat Kavuneker de sektörün uzun zamandır planlı üretim modelini beklediğini belirterek, “Yeni yönetmelikle bu kapsamda ciddi bir adım atıldı. Ancak çiftçilerimizin bazı talepleri var. Bazı ürünler çok bazıları az kazandırır. Gelir adaletinin sağlanması bu kapsamda büyük önem taşıyor. Yani az kazandıran ürünlerde çiftçinin devlet tarafından desteklenmesi gerekli aksi durumda çiftçimiz üretimden uzaklaşır. Ayrıca çiftçi ektiği üründen o yıl ne kadar kazanacak bilmeli. Bu kapsamda da adımların atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Tags: başladıbazındabeklenendevriekonomiişletmeplanlanmasısektöründetarımÜretimüretiminyapılacak
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

Borsada manipülasyon soruşturması: Ünsal Ban tutuklandı

Borsada manipülasyon soruşturması: Ünsal Ban tutuklandı

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

Borsa İstanbul'da manipülasyon iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ünsal Ban, Ünal Ban ve Ahmet Karakaş adliyeye...

Hisse fonlarına Moody’s darbesi: En sert satış geldi

Hisse fonlarına Moody’s darbesi: En sert satış geldi

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

Küresel hisse senedi fonları, Moody's'in ABD'nin kredi notunu düşürmesinin ardından yükselen ABD Hazine getirileri ve ABD'nin borç yükü ve vergi indirimi yasasına...

TAV Havalimanları’nda CFO değişikliği

TAV Havalimanları’nda CFO değişikliği

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

TAV Havalimanları’nda (#TAVHL) üst düzey bir görev değişikliği yaşanıyor. Şirketin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Finans Grup Başkanı (CFO) Burcu Geriş,...

Bedelli kararı hisselerde satış getirdi

Bedelli kararı hisselerde satış getirdi

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

Fenerbahçe (#FENER), sermayesini tamamı nakden karşılanmak üzere yüzde 400 oranında artırarak 250 milyon liradan 1 milyar 250 milyon liraya çıkarma...

Next Post
Erdoğan ABD’de aralarında Elon Musk’ın da olduğu iş insanları ile görüşecek

Erdoğan ABD'de aralarında Elon Musk'ın da olduğu iş insanları ile görüşecek

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Borsada manipülasyon soruşturması: Ünsal Ban tutuklandı

Bakan Fidan, Rusya’ya gidecek

Hisse fonlarına Moody’s darbesi: En sert satış geldi

Fenerbahçe’de Mourinho’nun yerine gelecek sürpriz isim belli oldu

Kahve bu ay yatırımcısına acı geliyor

Mevsim normallerine dönüş başlıyor

Yerin 3 bin kilometre altında altın izleri!

KAAN’a uluslararası büyük ilgi

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,248,648.23-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,769.28-0.66%
tether
Tether(USDT)₺38.880.03%
ripple
XRP(XRP)₺91.76-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,238.72-0.23%
solana
Solana(SOL)₺6,893.67-1.87%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.93-3.26%
cardano
Cardano(ADA)₺29.62-3.60%
tron
TRON(TRX)₺10.601.80%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,687.63-1.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,243,554.77-0.04%
sui
Sui(SUI)₺141.53-1.82%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,358.52-2.57%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺120,187.07-2.21%
chainlink
Chainlink(LINK)₺613.94-4.32%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺904.77-6.01%
stellar
Stellar(XLM)₺11.29-1.29%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005630-3.34%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,685.95-0.97%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.22%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.44-4.51%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.03-0.52%
monero
Monero(XMR)₺15,685.533.25%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,783.55-0.35%
weth
WETH(WETH)₺99,643.310.37%
polkadot
Polkadot(DOT)₺179.24-3.58%
usds
USDS(USDS)₺38.870.00%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺214.630.12%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺106,621.740.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,248,648.23-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,769.28-0.66%
tether
Tether(USDT)₺38.880.03%
ripple
XRP(XRP)₺91.76-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,238.72-0.23%
solana
Solana(SOL)₺6,893.67-1.87%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.93-3.26%
cardano
Cardano(ADA)₺29.62-3.60%
tron
TRON(TRX)₺10.601.80%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,687.63-1.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,243,554.77-0.04%
sui
Sui(SUI)₺141.53-1.82%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,358.52-2.57%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺120,187.07-2.21%
chainlink
Chainlink(LINK)₺613.94-4.32%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺904.77-6.01%
stellar
Stellar(XLM)₺11.29-1.29%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005630-3.34%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,685.95-0.97%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.22%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.44-4.51%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.03-0.52%
monero
Monero(XMR)₺15,685.533.25%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,783.55-0.35%
weth
WETH(WETH)₺99,643.310.37%
polkadot
Polkadot(DOT)₺179.24-3.58%
usds
USDS(USDS)₺38.870.00%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺214.630.12%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺106,621.740.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,248,648.23-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,769.28-0.66%
tether
Tether(USDT)₺38.880.03%
ripple
XRP(XRP)₺91.76-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,238.72-0.23%
solana
Solana(SOL)₺6,893.67-1.87%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.93-3.26%
cardano
Cardano(ADA)₺29.62-3.60%
tron
TRON(TRX)₺10.601.80%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,687.63-1.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,243,554.77-0.04%
sui
Sui(SUI)₺141.53-1.82%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,358.52-2.57%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺120,187.07-2.21%
chainlink
Chainlink(LINK)₺613.94-4.32%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺904.77-6.01%
stellar
Stellar(XLM)₺11.29-1.29%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005630-3.34%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,685.95-0.97%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.22%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.44-4.51%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.03-0.52%
monero
Monero(XMR)₺15,685.533.25%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,783.55-0.35%
weth
WETH(WETH)₺99,643.310.37%
polkadot
Polkadot(DOT)₺179.24-3.58%
usds
USDS(USDS)₺38.870.00%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺214.630.12%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺106,621.740.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,248,648.23-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,769.28-0.66%
tether
Tether(USDT)₺38.880.03%
ripple
XRP(XRP)₺91.76-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,238.72-0.23%
solana
Solana(SOL)₺6,893.67-1.87%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.93-3.26%
cardano
Cardano(ADA)₺29.62-3.60%
tron
TRON(TRX)₺10.601.80%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,687.63-1.20%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,243,554.77-0.04%
sui
Sui(SUI)₺141.53-1.82%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,358.52-2.57%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺120,187.07-2.21%
chainlink
Chainlink(LINK)₺613.94-4.32%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺904.77-6.01%
stellar
Stellar(XLM)₺11.29-1.29%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005630-3.34%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,685.95-0.97%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.22%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.44-4.51%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.03-0.52%
monero
Monero(XMR)₺15,685.533.25%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,783.55-0.35%
weth
WETH(WETH)₺99,643.310.37%
polkadot
Polkadot(DOT)₺179.24-3.58%
usds
USDS(USDS)₺38.870.00%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺214.630.12%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺106,621.740.61%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş