Gundemglobal.com
Putin’den barış için şartlar: NATO genişlemesi dursun, yaptırımlar kalksın
No Result
View All Result
29 Mayıs 2025, Perşembe
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Resesyon nedir? Ekonomik durgunluk ne demek?

Resesyon nedir? Ekonomik durgunluk ne demek?

Borsa On (İçerik) by Borsa On (İçerik)
6 Mart 2023
in Ekonomi
0

Modern ekonomiler, üretim ve tüketim arasındaki denge ve bu iki kavramın etrafında tanımlanan istihdam, enflasyon, ekonomik büyüme üzerine inşa edilir. Ülkelerin ekonomi politikaları, genellikle üretimi desteklemeyi amaçlasa da üretimi özendirmek için fiyat istikrarının sağlanması ve tüketimin canlı tutulması gibi sık sık karşılaşılan sorunlarla mücadele eder. Ekonomilerin en büyük korkulu rüyalarından biri ise resesyondur. Bir ekonominin iki çeyrek üst üste daralması ‘resesyon nedir?’ sorusunun yanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Resesyon ifadesinin bir başka ifade edilişi biçimi de ekonomik durgunluktur. Ölçümlenmesi çok kolay ve net bir kavram olmasına karşın bir ülkenin resesyona girmesine neden olan gerekçeleri ve resesyonun etkilerini açıklamak oldukça güçtür.

Ekonomik Büyüme Nasıl Hesaplanır?

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Fed tutanaklarında ekonomik belirsizliğe dikkat çekildi

Fed tutanaklarında ekonomik belirsizliğe dikkat çekildi

28 Mayıs 2025
Fed: Enflasyon ve fiyatlar endişe kaynağı

Fed: Enflasyon ve fiyatlar endişe kaynağı

28 Mayıs 2025

Ekonomik durgunluk ifadesini açıklayabilmek için öncelikle büyüme kavramının tanımlamak da fayda var. Ekonomilerin performansını ortaya koyan verilerin başında gelen büyüme, o ülkede üretilen değerlerin toplamının artması olarak açıklanabilir. İktisat literatürüne göre, ekonomik büyümenin ölçülmesi için gayri safi milli hasıla (GSMH) veya gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) cinsinden olmak üzere iki yöntem kullanılır. Son dönemlerde geliştirilen yeni modellerle de büyüme ölçümü yapılabiliyor olsa da yaygın olarak bu iki yöntem kullanılır. Genellikle bir ülkenin ekonomik büyümesi ya da küçülmesi ise GSYH rakamındaki değişikliğe bakılarak belirlenir.

Gayri Safi Milli Hasıla ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Nedir?

Gayri safi milli hasıla ile gayri safi yurtiçi hasıla arasındaki temel fark ise ‘vatandaşlık’tır. Gayri safi milli hasıla, bir ülkenin vatandaşlarının o yıl içerisinde ülkelerinde gerçekleştirdikleri toplam mal ve hizmet üretimlerinin para birimi ile ifade edilmesidir. Gayri safi yurt içi hasıla ise o ülke sınırları içerisinde yabancıların yapmış olduğu üretimlerin de dahil edilmesiyle belirlenir. Bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası hesaplanırken, o ülkedeki tüketim tutarı, toplam yatırımlar, devlet harcamaları ve ihracat ile ithalat arasındaki fark toplanır. Elde edilen GSYH tutarına o ülkenin yurt dışında yaşayan vatandaşlarının gelirleri eklenip ülkedeki yabancıların gelirleri düşülmesiyle de gayri safi milli hasıla rakamı elde edilir.

Resesyon Nasıl Anlaşılır?

Gayri safi yurt içi hasıla yöntemiyle yapılan hesaplamalar çeyreklik periyotlarda açıklanır. Bu çeyreklik performanslara bakılarak değerlendirilen ekonomilerde iki çeyrek üst üste küçülme gerçekleşirse o ekonomi için resesyon ifadesi kullanılabilir.

Resesyon ifadesi ülkeler için kullanılabileceği gibi, tüm ülkelerin ekonomik performanslarının bir arada değerlendirildiği küresel ekonomi için de geçerli olabilir. İki çeyrek üst üste küçülen ekonomiler tekrar büyüme yönünde performans sergileyene kadar ekonomik durgunluğun devam ettiği yani resesyonda olduğu kabul edilir.

Resesyonun Etkileri Nelerdir?

Ekonomik durgunluk yaşayan ülkelerde görülen etkiler ülkelere göre çok önemli farklılıklar gösterebilir. Netice itibarıyla, ekonomik durgunluğa neden olan sebeplere bakılarak analiz edilmesi gerekir. Gayri safi yurt içi hasıla hesabında kullanılan değişkenlerden hangisinin daralmaya neden olduğu belirlendikten sonra değerlendirme yapılabilir. Gayri safi yurt içi hasıla formülünde yer alan tüketim harcamalarındaki düşüşten kaynaklanan daralmalar çoğu kez fiyat istikrarı kaynaklı olabilir. Tüketimdeki azalma üretimi de azaltacağı için işsizlik oranında artış görülebilir. Tüketim ve üretimdeki düşüş enflasyonist ortama neden oluyorsa ülke para biriminin satın alma gücünde düşüşe yol açacaktır. Bu tabloda, ülkenin refah düzeyinde düşüşle birlikte toplumsal sorunlar baş gösterebilir. Ekonomi yönetimi, hem tüketimi hem de üretimi artırmak için teşvik politikaları uygulayabilir. Uygulanacak teşvik politikaları ile artan üretim sayesinde istihdam düzeyinde de bir iyileşme sağlanması hedeflenir.

Ekonomik durgunluğa neden olan kalem yatırımlar ise ülkede görülecek en önemli etkilerden biri yine istihdamdaki düşüş olacaktır. Azalan yatırımlar üretimi düşürürken üretim maliyetlerini yükselteceği için fiyatlarda bir artış yaşanması da olasıdır. Bir ülkedeki yatırımlar doğrudan tasarruf düzeyi ile ilgili olduğu için ülkedeki vatandaşların tasarruflarının artmasını sağlayacak para ve maliye politikası araçları uygulanması gerekir. Yine benzer şekilde yatırımları teşvik edecek yapısal düzenlemelere gidilmelidir.

Resesyonla ilgili açıklamaya çalıştığımız bu iki kalemden de anlaşılacağı gibi sürekli yüksek enflasyon resesyona giden yolda çok önemli bir eşiktir. Ülkelerin merkez bankaları ve ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele konusunda güçlü adımlar atması ve fiyat istikrarını sağlaması resesyonla mücadelede büyük önem taşır.

Devlet harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde elde edilen yüksek büyüme rakamlarının altında yatan temel gerekçe devlet harcamaları kalemidir. Devlet harcamaları ve ülkenin bütçesi artırılarak elde edilen büyüme rakamları çoğu kez aldatıcı olacaktır. Çünkü devlet harcamalarının artması genellikle bütçe açığı verilmesiyle sonuçlanır. Bu aşamada ise verilen bütçe açıklarının sürdürülebilirliği söz konusu olacaktır. Bütçe açıklarının kapatılması ülkeleri ödenmesi gereken yüksek faiz yüküyle karşı karşıya bırakacaktır. Bu tabloda ülke kaynaklarının yatırımlara yönlenmesi yerine büyük bir bölümünün faiz borcu olarak kullanılmasına neden olur. Devlet harcamaları kalemiyle gelen büyüme, ülkelerin resesyondan kurtulmasını sağlasa da toplumsal refah düzeyinin artmaması ve satın alma gücünün düşmesi ile sonuçlanabilir.

Resesyona neden olabilecek bir diğer kalem ise ülkelerin dış ticaret dengesidir. İhracat ile ithalat arasındaki fark olan dış ticaret dengesinin pozitif olması büyüme performansına doğrudan olumlu bir katkı sağlarken; dış ticaret açığı ülkeleri resesyona itebilir. Ancak genellikle dış ticaret açığı tek başına resesyon gerekçesi olarak pek karşılaşılan bir durum değildir.

Resesyonun Sermaye Piyasalarına Etkisi

Resesyon, her ne kadar makro ekonomik verilerdeki bir sorundan ortaya çıkıyor olsa da ülkenin para birimi başta olmak üzere finansal piyasaları da etkilenir. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen notlar için resesyon en önemli kriterlerden biridir. Ülkelere verilen kredi notları, fon akışında belirleyici olduğu için o ülkeye gelen yabancı sermayeyi de etkiler. Dolayısıyla, ülkenin para birimi değer kaybederken hisse senedi ve tahvil piyasasından sermaye çıkışlarına, döviz kaybına neden olur. Bu döngü ülke ekonomilerinin resesyonla mücadelesini daha da zorlaştıran bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Tags: demek?durgunlukekonomiekonomikEkonomik durgunluknedir?resesyonResesyon en anlama gelirresesyon nasıl anlaşılırResesyon nedir
Borsa On (İçerik)

Borsa On (İçerik)

Benzer Haberler

Fed tutanaklarında ekonomik belirsizliğe dikkat çekildi

Fed tutanaklarında ekonomik belirsizliğe dikkat çekildi

by Borsa On
28 Mayıs 2025
0

ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mayıs ayına ait toplantı tutanakları yayımlandı. Fed yetkilileri artan ekonomik belirsizlik ortamında faiz ayarlamaları konusunda sabırlı...

Fed: Enflasyon ve fiyatlar endişe kaynağı

Fed: Enflasyon ve fiyatlar endişe kaynağı

by Borsa On
28 Mayıs 2025
0

ABD Merkez Bankası (Fed), 2024 yılına ait “ABD Hanehalkı Ekonomik Refahı” raporunu yayımladı. Ekim ayında 12 binden fazla yetişkinle yapılan anketin sonuçlarına dayanan...

Avrupa borsaları İtalya hariç düşüşle kapandı

Avrupa borsaları İtalya hariç düşüşle kapandı

by Borsa On
28 Mayıs 2025
0

Avrupa borsaları, haftanın üçüncü işlem gününü FTSE MIB 30 endeksi hariç düşüşle tamamladı. Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde...

Kardemir’den 11,8 milyon euroluk imza

Kardemir’den 11,8 milyon euroluk imza

by Borsa On
28 Mayıs 2025
0

Kardemir Karabük Demir Çelik (#KRDMD) Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) ihracat faaliyetleri ile ilgili önemli bir gelişmeyi duyurdu. Kardemir, Cezayir merkezli Infrarail firmasıyla toplam 11 milyon...

Next Post
12. Madde ile gelen adaylık

12. Madde ile gelen adaylık

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Putin’den barış için şartlar: NATO genişlemesi dursun, yaptırımlar kalksın

Trump vergi tasarısından memnun değil

Fed tutanaklarında ekonomik belirsizliğe dikkat çekildi

Fed: Enflasyon ve fiyatlar endişe kaynağı

Avrupa borsaları İtalya hariç düşüşle kapandı

Rusya’dan Ukrayna’ya yeni tur müzakereleri için İstanbul teklifi

Kardemir’den 11,8 milyon euroluk imza

Borsa İstanbul’dan 3 hisse hakkında tedbir kararı

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
Loading...
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş