Gundemglobal.com
Boğaziçi Köprüsü’ne “Free İmamoğlu” pankartı: CHP’li vekillere soruşturma
No Result
View All Result
25 Mayıs 2025, Pazar
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
JPMorgan: Doların hakimiyeti sürecek

JPMorgan: Doların hakimiyeti sürecek

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
21 Haziran 2023
in Ekonomi, Finans, Gündem
0

JPMorgan, Çin dünyanın en büyük ekonomisi haline gelerek ABD’yi geride bıraksa bile ABD Doları’nın hakimiyetinin devam edeceğini öngörüyor.

ABD Doları’nın tahtını kaybetme ihtimali bir süredir konuşuluyor. Kısa vadede olmasa bile uzun vadede ABD Doları’nın gücünü kaybedeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Boğaziçi Köprüsü’ne “Free İmamoğlu” pankartı: CHP’li vekillere soruşturma

Boğaziçi Köprüsü’ne “Free İmamoğlu” pankartı: CHP’li vekillere soruşturma

25 Mayıs 2025
Galatasaray otobüsüne taşlı saldırı

Galatasaray otobüsüne taşlı saldırı

24 Mayıs 2025

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Doları’nın rezerv para birimi olarak dünya ekonomisindeki hakimiyetini en çok Çin ve Çin Yuanı tehdit ediyor. Henüz yuanın dolara rakip olması mümkün gözükmese de, BRICS grubu ülkelerinin başını çektiği proje, ABD Doları’nın hakimiyetini zedeleyeceğe benziyor.

Tarihsel deneyim

Bitcoin.com’dan Kevin Helms’in haberine göre, yine de JPMorgan, ABD Doları’nın hakimiyetini sürdüreceğine inanıyor. JPMorgan, Çin dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’yi geçse bile doların hakimiyetinin devam etmesini bekliyor.

JPMorgan stratejistleri, Çin, 2030 yılı civarında dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’yi geçse bile, ABD Doları’nın 21. yüzyılın geri kalanında da dünyanın baskın para birimi olarak kalabileceğini öngörüyor. Küresel yatırım bankası JPMorgan stratejistleri, analizlerinde, ABD’nin dünyanın en büyük ekonomisi olarak Büyük Britanya’yı geçtiği zamanki tarihsel deneyimi aktarıyor.

21. yüzyılın ikinci yarısına kadar…

Küresel yatırım bankası JPMorgan’ın stratejistleri yakın zamanda Çin ekonomisinin dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’yi geçmesi durumunda ABD doları üzerindeki potansiyel etkiyi tartışıyor. İngiltere’nin önde gelen ekonomi danışmanlık kuruluşlarından biri olan Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi’ne (Centre for Economics and Business Research – CEBR) göre, Çin’in 2030 yılına kadar dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’yi geçmesi bekleniyor.

JPMorgan stratejistleri, herhangi bir geçişin kademeli olacağını öne süren tarihsel deneyime atıfta bulunarak, Çin ABD ekonomisini geçse bile ABD Doları’nın dünyanın rezerv para birimi statüsünü hemen kaybetmesinin pek olası olmadığını açıklıyor.

JPMorgan stratejistleri, “ABD, 19. yüzyılın ikinci yarısında dünyanın en büyük ekonomisi olarak Büyük Britanya’yı geride bırakırken, ABD Doları’nın dünyanın en önde gelen rezerv para birimi olarak İngiliz Sterlini’ni ancak İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda geçtiği düşünülüyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Tarihsel deneyim, Çin’in 2030 yılı civarında dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’yi geçmesi durumunda, doların hakimiyetinin 21. yüzyılın ikinci yarısına kadar devam edebileceğini gösteriyor.”

Çin Yuanı mı yoksa başka bir para birimi mi?

JPMorgan’a göre Çin, uzun vadede doların ve ABD ekonomisinin yerini alabilecek tek ülke konumunda bulunuyor. Bununla birlikte, küresel yatırım bankasının stratejistleri, ABD’nin ekonomik, teknolojik, demografik ve coğrafi avantajları göz önüne alındığında bunun pek olası olmadığına inanıyor. Ayrıca, Çin Yuanı’nın büyüme potansiyeli de Çin’in sermaye kontrollerini gevşetmesine bağlı bulunuyor.

Bununla birlikte, JPMorgan stratejistleri, ABD Doları’na olan güveni azaltarak veya alternatif bir para biriminin güvenilirliğini artıran ABD dışındaki olumlu gelişmelerle sürecin hızlandırılabileceğini belirtiyor ve kademeli dolarsızlaştırma olasılığını yineliyor. Dolara potansiyel bir alternatif, önerilen ortak BRICS para birimi olarak öne çıkıyor. BRICS ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşuyor.

Üç kutuplu rezerv para birimi

Bazı insanlar Çin Yuanı’nın dünyanın rezerv para birimi olarak ABD Doları’nın yerini alacağına inanıyor. Örneğin, Rusya’nın en büyük ikinci bankasının başkanı, ‘önümüzdeki on yıl gibi erken bir tarihte’ dünyanın ana rezerv ve takas para birimi olarak yuanın, doların yerini almasını bekliyor.

Finansal hizmetler firması TD’de görev yapan kıdemli bir ekonomist de benzer şekilde bugün doların en büyük rakibinin euro ve Çin yuanı olduğunu belirtiyor. Eski bir Morgan Stanley genel müdürü olan Ekonomist Stephen Jen, Çin Yuanı, euro ve ABD Doları’nın ‘üç kutuplu’ bir rezerv para birimi yapılandırması oluşturduğunu söyleyerek ‘tek kutuplu bir rezerv para birimi dünyasından çok kutuplu bir dünyaya geçiş’ beklediğini ifade ediyor.

Tags: dolarınekonomifinansgündemhakimiyetijpmorgansürecek
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

Boğaziçi Köprüsü’ne “Free İmamoğlu” pankartı: CHP’li vekillere soruşturma

Boğaziçi Köprüsü’ne “Free İmamoğlu” pankartı: CHP’li vekillere soruşturma

by Borsa On
25 Mayıs 2025
0

CHP milletvekilleri tarafından İstanbul Boğazı’ndaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne “İmamoğlu’na Özgürlük” pankartının asılması olayına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı....

Galatasaray otobüsüne taşlı saldırı

Galatasaray otobüsüne taşlı saldırı

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

Trendyol Süper Lig'in 37. haftasında şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, Göztepe'ye konuk oldu. Galatasaray mücadeleyi 2-0 tamamladı. Galatasaray'ın stadyum dışında bekleyen...

Trump: ”Ordu sınırları korumak için var” ilkesini geri getirdik

Trump: ”Ordu sınırları korumak için var” ilkesini geri getirdik

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusunun asıl amacının ülke sınırlarını işgallerden korumak olduğunu ve bu temel ilkeyi yeniden tesis ettiklerini...

Galatasaray Göztepe’yi 2-0 mağlup etti

Galatasaray Göztepe’yi 2-0 mağlup etti

by Borsa On
24 Mayıs 2025
0

Süper Lig’de geçen hafta Kayserispor galibiyetiyle 25’inci şampiyonluk ve formasına 5’inci yıldızı takmayı garantileyen Galatasaray, sezonun son deplasman maçında Göztepe’yi...

Next Post
ABD temsilcileri, CBDC tasarısı hakkında kararsız

Singapur, CBDC için yeni modellere göz atıyor

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Boğaziçi Köprüsü’ne “Free İmamoğlu” pankartı: CHP’li vekillere soruşturma

Galatasaray otobüsüne taşlı saldırı

Trump: ”Ordu sınırları korumak için var” ilkesini geri getirdik

Galatasaray Göztepe’yi 2-0 mağlup etti

Arda Turan Eyüpspor’a veda etti

Erdoğan: Terörsüz Türkiye’yi sağlam temeller üzerine inşa edeceğiz

Karadeniz gazında yeni dönem: Üretim bir yılda ikiye katlanacak

Trump yönetiminden NSC’de büyük tasfiye: 100’den fazla personel görevden alındı

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,233,212.320.41%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,133.960.26%
tether
Tether(USDT)₺38.880.02%
ripple
XRP(XRP)₺91.370.56%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,153.181.47%
solana
Solana(SOL)₺6,897.17-0.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.82-1.94%
cardano
Cardano(ADA)₺29.15-2.16%
tron
TRON(TRX)₺10.53-0.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,124.240.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,232,940.150.51%
sui
Sui(SUI)₺141.14-1.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,390.796.96%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺119,582.460.26%
chainlink
Chainlink(LINK)₺599.55-2.92%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺893.49-3.32%
stellar
Stellar(XLM)₺11.17-1.04%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005618-1.03%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,549.48-2.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.28%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.40-2.33%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.810.01%
monero
Monero(XMR)₺15,624.490.87%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,749.33-0.93%
weth
WETH(WETH)₺99,195.39-0.07%
polkadot
Polkadot(DOT)₺177.69-1.78%
usds
USDS(USDS)₺38.87-0.01%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺218.900.75%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,949.090.17%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,233,212.320.41%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,133.960.26%
tether
Tether(USDT)₺38.880.02%
ripple
XRP(XRP)₺91.370.56%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,153.181.47%
solana
Solana(SOL)₺6,897.17-0.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.82-1.94%
cardano
Cardano(ADA)₺29.15-2.16%
tron
TRON(TRX)₺10.53-0.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,124.240.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,232,940.150.51%
sui
Sui(SUI)₺141.14-1.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,390.796.96%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺119,582.460.26%
chainlink
Chainlink(LINK)₺599.55-2.92%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺893.49-3.32%
stellar
Stellar(XLM)₺11.17-1.04%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005618-1.03%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,549.48-2.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.28%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.40-2.33%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.810.01%
monero
Monero(XMR)₺15,624.490.87%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,749.33-0.93%
weth
WETH(WETH)₺99,195.39-0.07%
polkadot
Polkadot(DOT)₺177.69-1.78%
usds
USDS(USDS)₺38.87-0.01%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺218.900.75%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,949.090.17%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,233,212.320.41%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,133.960.26%
tether
Tether(USDT)₺38.880.02%
ripple
XRP(XRP)₺91.370.56%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,153.181.47%
solana
Solana(SOL)₺6,897.17-0.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.82-1.94%
cardano
Cardano(ADA)₺29.15-2.16%
tron
TRON(TRX)₺10.53-0.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,124.240.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,232,940.150.51%
sui
Sui(SUI)₺141.14-1.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,390.796.96%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺119,582.460.26%
chainlink
Chainlink(LINK)₺599.55-2.92%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺893.49-3.32%
stellar
Stellar(XLM)₺11.17-1.04%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005618-1.03%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,549.48-2.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.28%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.40-2.33%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.810.01%
monero
Monero(XMR)₺15,624.490.87%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,749.33-0.93%
weth
WETH(WETH)₺99,195.39-0.07%
polkadot
Polkadot(DOT)₺177.69-1.78%
usds
USDS(USDS)₺38.87-0.01%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺218.900.75%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,949.090.17%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,233,212.320.41%
ethereum
Ethereum(ETH)₺99,133.960.26%
tether
Tether(USDT)₺38.880.02%
ripple
XRP(XRP)₺91.370.56%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,153.181.47%
solana
Solana(SOL)₺6,897.17-0.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.870.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.82-1.94%
cardano
Cardano(ADA)₺29.15-2.16%
tron
TRON(TRX)₺10.53-0.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺99,124.240.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,232,940.150.51%
sui
Sui(SUI)₺141.14-1.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,390.796.96%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺119,582.460.26%
chainlink
Chainlink(LINK)₺599.55-2.92%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺893.49-3.32%
stellar
Stellar(XLM)₺11.17-1.04%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005618-1.03%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺16,549.48-2.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺342.550.28%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.40-2.33%
the-open-network
Toncoin(TON)₺117.810.01%
monero
Monero(XMR)₺15,624.490.87%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,749.33-0.93%
weth
WETH(WETH)₺99,195.39-0.07%
polkadot
Polkadot(DOT)₺177.69-1.78%
usds
USDS(USDS)₺38.87-0.01%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺218.900.75%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,949.090.17%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş