Gundemglobal.com
Bakan Fidan İranlı mevkidaşı Erakçi görüştü
No Result
View All Result
22 Temmuz 2025, Salı
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Ethereum’un yeni ünvanı ‘dijital petrol’

Ethereum’un yeni ünvanı ‘dijital petrol’

Borsa On by Borsa On
18 Haziran 2025
in Kripto Haberleri
0

Ethereum eleştirmenleri kripto para piyasasının en hacimli ikinci parasının başarısız olduğunu söylüyor ancak destekçileri, kripto para biriminin ‘dijital petrol’ haline geldiğini öne sürüyor.

“Ethereum öldü” ya da “Ethereum iyi olacak” gibi iki uç görüş, dünyanın en değerli ikinci blok zincirinin durumu hakkında sosyal medyada uçuşan baskın iki söylem olarak öne çıkıyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Kripto şirketi halka arz için başvurdu

Kripto şirketi halka arz için başvurdu

21 Temmuz 2025
4 trilyon dolarlık kripto piyasasında risk iştahı artıyor

4 trilyon dolarlık kripto piyasasında risk iştahı artıyor

21 Temmuz 2025

Ethereum öldü mü?

Fortune’dan Ben Weiss’ın haberine göre, 2013’te tasarlanan Ethereum, 2016’da varoluşsal bir hack ve 2022’de dikkate değer bir teknolojik yükseltme dahil olmak üzere bir dizi dramatik iniş çıkış yaşadı. Ancak bu yıl, projenin mevcut ve gelecekteki yönüne ilişkin benzeri görülmemiş bir incelemeyi de beraberinde getirdi.

Bu eleştirilerin büyük bir kısmı, Bitcoin’in çok gerisinde kalan Ethereum fiyatından kaynaklanıyor. Dünyanın en değerli kripto para birimi, bir dizi rekor seviyeye ulaştı ve Wall Street yatırımcılarından yoğun ilgi gördü. Ethereum ise kripto para borsası Binance’in verilerine göre tüm zamanların en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 50 oranında daha düşük bir seviyede, yaklaşık 2.500 dolar civarında işlem görüyor.

Ethereum’un cansız fiyat hareketi, bazılarını onun sonunu ilan etmeye yöneltiyor. Önde gelen bir Bitcoin destekçisi olan Max Keiser, X sosyal medya platformunda, “Ethereum öldü sadece henüz gömülmedi” diye yazıyor.

Bu bir abartı olabilir ancak Ethereum’daki fiyat düşüşünün geçici bir tökezlemeyi mi, yoksa destekçileri tarafından uzun zamandır geleceğin bilgisayarı olarak selamlanan blockchain’in vaadini asla yerine getiremeyeceğini mi yansıttığı noktasında sorular devam ediyor.

Komisyon ücretleri ve ölçeklendirme

Blockchain teknoloji firması Consensys’in CEO’su ve Ethereum’un kurucu ortağı Joseph Lubin, “Bitcoin birçok kez öldü… Ethereum birkaç kez öldü. Zorluklar olduğunda, onlardan ders çıkarırız” diyor.

Bu zorluklar, Kanada’dan Vitalik Buterin adlı 19 yaşındaki bir gencin yeni bir bilgisayar türü için bir fikri olduğu 2013 yılından beri mevcut. Büyük teknoloji firmalarının bulut bilişim üzerinde geliştiricileri engelleyebilecek sağlıksız bir tekele sahip olmasından korkan Buterin, bunun yerine blok zincirlerine yöneldi. O ve diğerleri, programcıların kodlarının kurumsal devlerin kaprislerine karşı bağışık olduğu merkezi olmayan bir blokzinciri tabanlı bilgi işlem platformu olan Ethereum’u yarattı.

Geliştiriciler kısa sürede Ethereum’a akın etti ancak etkinlikteki artış ‘komisyon ücretlerinde’ de bir artışa neden oldu. Kullanıcıların Ethereum’da birbirlerine varlık gönderdikleri her seferinde, kripto para birimiyle ödeme yapmaları gerekiyor; tıpkı Amazon’un bulut bilişim ağını kullanmak için kullanıcıların dolar ödemesi gerektiği gibi.

Tek fark, Ethereum’un komisyon ücretlerinin tek bir kurumsal varlık yerine, blokzincirini destekleyen merkezi olmayan bilgisayar grubuna dağıtılması. 2021 yılında Ethereum’daki diğer kullanıcılara birkaç dolarlık kripto para birimi göndermek bazen yüzlerce dolarlık ücretlere neden oldu ve geliştiriciler bu soruna bir çözüm aramaya koyuldu.

Ağın finansal değerinde gerileme

Ethereum’un eleştirmenlerinin söylediğine göre bu çözüm, ağın finansal değerinin bir kısmını emdi. Geliştiriciler, Ethereum’un çekirdek ağını hemen hızlandırmak yerine, Ethereum üzerine inşa edilmiş bir katman 2 blok zinciri, bir başka deyişle L2 sistemi geliştirdi. Arbitrum, Optmism ve Polygon dahil olmak üzere bu L2’ler, kullanıcı verilerini tek bir pakette birleştiriyor ve blokzincirinin her işlemi ayrı ayrı işlemesini istemek yerine bunu Ethereum’a gönderiyor.

Komisyon ücretleri bir gösterge ise, bu strateji işe yaradı. Glassnode’dan alınan verilere göre, 2020 yılı ortasındaki zirve seviyesinden bu yana Ethereum’daki işlem maliyetleri yüzde 99’dan fazla oranda düştü.

‘En deflasyonist kripto para’ olma hedefi

Ancak kripto yatırım şirketi Multicoin Capital‘in yönetici ortağı Kyle Samani, bu yaklaşımın Ethereum’un çekirdek ağını daha az değerli hale getirdiğine inanıyor. Samani, “Bir ağın doğrudan kullanıcı etkinliği olmadan sürdürülebilir veya değerli olmadığı temel görüşümdür” diyor.

Solana blok zincirinin tanınmış bir destekçisi olan Samani şunu savunuyor: “Kullanıcılar L2’lere geçti ve Ethereum’un kripto para biriminin fiyatını destekleyen bazı aktivitelerini tüketti.”

Ancak, blokzinciri savunucusu Enterprise Ethereum Alliance‘ın başkanı Paul Brody, kısa vadede Ethereum’un fiyatına odaklanmanın asıl noktayı kaçırmak anlamına geldiğini söylüyor. Brody, “Ethereum muhteşem bir dünya bilgisayarı. Ethereum’un her şey olmaya çalışmaması gerektiğini ancak asıl olarak Ethereum’un en iyi, en deflasyonist kripto para birimi olmaya çalışması gerektiğini düşünmüyorum” diyor.

Birinci katmana geri dönüş ve ‘dijital petrol’ senaryosu

Brody, Ethereum’un yükseltmelerinin, fiyatını yükseltmek için açık bir çalışma değil, kripto para birimine olan talebin artmasına neden olması gerektiğini ifade ediyor. Ethereum savunuculuk grubu Ethrealize’nin kurucu ortakları Danny Ryan ve Vivek Raman, geliştiricilerin üzerinde çalıştığı şeyin de bu olduğunu söylüyor. Ethrealize, Colorado’daki ETHDenver gibi büyük yıllık toplantılarda bir araya gelen ve blockchain etrafında şekillenen güçlü bir teknik ve kültürel topluluğun birçok kanadından biri olarak öne çıkıyor.

Ryan ve Raman, “Programcılar artık sadece katman 2 zincirlerinin ekosistemini değil, katman 1 ağının hızını da optimize ediyor” diyor. Ayrıca ikili, Wall Street ve büyük teknoloji firmalarının blockchain teknolojisini keşfetmesinin kripto para birimini satın almak için büyük bir akın yaratacağına inanıyor. Danny Ryan, “Varlığın değerli olması gerekmediğini iddia etmemiz gerektiğini düşünmüyorum” derken Raman, Ethereum’u ‘dijital petrol’e benzetiyor.

Raman, “Kurumlara, toplantılarımıza gittiğimizde ve ‘Hangisi bir medeniyet altyapısı, hangisi gerçek varlıkları güvenle dağıtabileceğiniz küresel, tarafsız bir altyapı?’ dediğimizde, Ethereum’un bariz bir seçim olduğunu işitiyoruz” diyor.

Ancak Wall Street devlerinin Solana gibi rakipler yerine Ethereum’u seçip seçmeyecekleri henüz belli değil. Yine de Ethereum destekçileri umutlu. Brody, “Eğer işimizi yaparsak ve herkesin iş yapacağı ilk yer olursak, o zaman varlık fiyatı kendi kendine hallolacak bir şey haline gelir” diyor.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Kripto şirketi halka arz için başvurdu

Kripto şirketi halka arz için başvurdu

by Borsa On
21 Temmuz 2025
0

Kripto para saklama devi BitGo Holdings Inc., pazartesi günü yaptığı duyuruyla ABD'de sessiz bir şekilde halka arz başvurusu yaptığını kamuoyuyla...

4 trilyon dolarlık kripto piyasasında risk iştahı artıyor

4 trilyon dolarlık kripto piyasasında risk iştahı artıyor

by Borsa On
21 Temmuz 2025
0

Kripto para piyasası, ABD’deki radikal politika hamlelerinin etkisiyle yaklaşık 4 trilyon dolarlık devasa bir büyüklüğe ulaştı ve piyasa genelinde sarsıcı bir iyimserlik...

Ethereum’da 2025 yılı hedefi 10 bin dolar

Ethereum’da 2025 yılı hedefi 10 bin dolar

by Borsa On
21 Temmuz 2025
0

Kripto para piyasası analistleri, Ethereum’un bu yıl 10 bin dolar seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Kripto para piyasasının en büyük ikinci parası Ethereum, 2025’in...

Kripto para piyasasında rekor!

Kripto para piyasasında rekor!

by Borsa On
18 Temmuz 2025
0

ABD Temsilciler Meclisi, ülkeyi "gezegenin kripto başkenti" yapma çabaları kapsamında dijital varlıklara ilişkin CLARITY, GENIUS ve Anti-CBDC yasa tasarılarını onayladı. CLARITY olarak adlandırılan...

Next Post
KAAN’ın Endonezya’ya satışının yansımaları ne olur?

KAAN'ın Endonezya'ya satışının yansımaları ne olur?

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Morgan Stanley’den borsada ‘alım fırsatı’ vurgusu!

ABD borsaları kazançla kapandı

Bakan Fidan İranlı mevkidaşı Erakçi görüştü

İsrail, 25 ülkenin Gazze’ye yönelik ateşkes çağrısını reddetti

BIST Temettü endekslerinde 29 hissede değişikliğe gidilecek

İBB soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı

Avrupa borsaları günü karışık seyirle kapattı

MHP Lideri Bahçeli: “Alevi de bizim, Kürt de bizim”

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,737,645.00-0.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺151,771.670.30%
ripple
XRP(XRP)₺143.773.18%
tether
Tether(USDT)₺40.38-0.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺30,840.001.09%
solana
Solana(SOL)₺7,941.319.18%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.380.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺10.93-1.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺151,259.990.19%
cardano
Cardano(ADA)₺35.823.57%
tron
TRON(TRX)₺12.700.23%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,735,100.75-0.11%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,804.00-3.04%
stellar
Stellar(XLM)₺19.052.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺182,843.490.86%
sui
Sui(SUI)₺159.922.06%
chainlink
Chainlink(LINK)₺786.300.84%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺162,842.010.35%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺10.970.42%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺162,254.810.24%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺1,026.181.71%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺21,101.97-4.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0006231-0.54%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,678.20-0.85%
weth
WETH(WETH)₺151,761.580.29%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.060.04%
the-open-network
Toncoin(TON)₺134.482.32%
usds
USDS(USDS)₺40.380.00%
polkadot
Polkadot(DOT)₺181.330.20%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.38-0.04%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,737,645.00-0.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺151,771.670.30%
ripple
XRP(XRP)₺143.773.18%
tether
Tether(USDT)₺40.38-0.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺30,840.001.09%
solana
Solana(SOL)₺7,941.319.18%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.380.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺10.93-1.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺151,259.990.19%
cardano
Cardano(ADA)₺35.823.57%
tron
TRON(TRX)₺12.700.23%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,735,100.75-0.11%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,804.00-3.04%
stellar
Stellar(XLM)₺19.052.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺182,843.490.86%
sui
Sui(SUI)₺159.922.06%
chainlink
Chainlink(LINK)₺786.300.84%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺162,842.010.35%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺10.970.42%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺162,254.810.24%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺1,026.181.71%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺21,101.97-4.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0006231-0.54%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,678.20-0.85%
weth
WETH(WETH)₺151,761.580.29%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.060.04%
the-open-network
Toncoin(TON)₺134.482.32%
usds
USDS(USDS)₺40.380.00%
polkadot
Polkadot(DOT)₺181.330.20%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.38-0.04%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,737,645.00-0.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺151,771.670.30%
ripple
XRP(XRP)₺143.773.18%
tether
Tether(USDT)₺40.38-0.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺30,840.001.09%
solana
Solana(SOL)₺7,941.319.18%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.380.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺10.93-1.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺151,259.990.19%
cardano
Cardano(ADA)₺35.823.57%
tron
TRON(TRX)₺12.700.23%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,735,100.75-0.11%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,804.00-3.04%
stellar
Stellar(XLM)₺19.052.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺182,843.490.86%
sui
Sui(SUI)₺159.922.06%
chainlink
Chainlink(LINK)₺786.300.84%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺162,842.010.35%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺10.970.42%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺162,254.810.24%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺1,026.181.71%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺21,101.97-4.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0006231-0.54%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,678.20-0.85%
weth
WETH(WETH)₺151,761.580.29%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.060.04%
the-open-network
Toncoin(TON)₺134.482.32%
usds
USDS(USDS)₺40.380.00%
polkadot
Polkadot(DOT)₺181.330.20%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.38-0.04%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,737,645.00-0.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺151,771.670.30%
ripple
XRP(XRP)₺143.773.18%
tether
Tether(USDT)₺40.38-0.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺30,840.001.09%
solana
Solana(SOL)₺7,941.319.18%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.380.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺10.93-1.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺151,259.990.19%
cardano
Cardano(ADA)₺35.823.57%
tron
TRON(TRX)₺12.700.23%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,735,100.75-0.11%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,804.00-3.04%
stellar
Stellar(XLM)₺19.052.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺182,843.490.86%
sui
Sui(SUI)₺159.922.06%
chainlink
Chainlink(LINK)₺786.300.84%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺162,842.010.35%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺10.970.42%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺162,254.810.24%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺1,026.181.71%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺21,101.97-4.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0006231-0.54%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,678.20-0.85%
weth
WETH(WETH)₺151,761.580.29%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.060.04%
the-open-network
Toncoin(TON)₺134.482.32%
usds
USDS(USDS)₺40.380.00%
polkadot
Polkadot(DOT)₺181.330.20%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.38-0.04%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş