Tarifelerin küresel büyümeyi baskılayıp enflasyonu artıracağı endişeleri, piyasalarda satış baskısını yükseltti. ABD’nin sert tarifelerle misilleme yapacağını açıklaması ve Çin’in ek vergi kararı, ticaret savaşının derinleşeceği kaygılarını güçlendirdi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ülkelere tarifelere misilleme yapmamalarını önererek, misilleme yapılmaması durumunda daha yüksek gümrük vergisi oranlarının uygulanmayacağını belirtti. Artan risk algısıyla tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyesine indi. Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerinin enflasyonu yükselteceğini ve ekonomik büyümeyi yavaşlatacağını söyledi. Çin, Trump’ın tarifelerine karşı yüzde 34 ek vergi uygulayacağını ve bazı nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getireceğini açıkladı. Ayrıca, Çin Ticaret Bakanlığı, 27 ABD şirketini ihracat kontrol listesine ekledi. Trump ise Çin’in politikalarını eleştirerek geri adım atmayacağını belirtti.
Değerli metaller
Altın fiyatları, cuma günü yüzde 2’den fazla düşerek haftalık kazancını kaybetti. Ticaret savaşına dair endişeler ve küresel resesyon beklentileri altının satış dalgasına uğramasına yol açtı. Analistler, yatırımcıların hisse senedi kayıplarını telafi etmek için altın sattığını ve artan risk ortamında marj çağrılarını karşılamak için altının sıkça satıldığını belirtti. Buna rağmen, altın 2025 yılı başından bu yana yüzde 15,3 değer kazandı.
İngiltere’nin en büyük bankalarından HSBC, 2025 ve 2026 yılları için altın fiyat tahminlerini yükseltti. Gümüş ise endüstriyel kullanımı nedeniyle satış baskısı altında kalırken, altın, platin, gümüş ve paladyum fiyatları geçen hafta düşüş gösterdi. Ons bazında fiyatlar, geçen hafta altında yüzde 1,6, platinde yüzde 6,7, gümüşte yüzde 13,4 ve paladyumda yüzde 5,9 azaldı.
Bazı metaller doğrudan tarifelere dahil edilmemesine karşın, tarife etkileri hissedilirken özellikle Çin’in misillemesi sonrası, ticaret savaşlarının ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek baz metallere olan talebi azaltabileceği endişesi, geçen hafta fiyatlarda değer kaybına yol açtı.
Bu gelişmelerle, bakır fiyatları, Eylül 2011’den bu yana en yüksek haftalık değer kaybını yaşadı.
Baz metallerde tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 14,1, nikelde yüzde 10,5, çinkoda yüzde 6,8, kurşunda yüzde 5,5 ve alüminyumda yüzde 6,3 azaldı.
Enerji emtiaları
Geçen hafta, Trump’ın tarifeleri, OPEC açıklamaları ve Çin’in misillemeleri nedeniyle petrol fiyatları değer kaybetti. Küresel büyüme endişeleri ve OPEC+’ın üretim artışı kararı, arz fazlası ve talep daralması endişelerini artırarak fiyatları baskıladı. OPEC+, üretim kesintisini kademeli olarak sonlandırarak Mayıs’ta günlük 411 bin varil artış yapacağını duyurdu. Bu gelişmelerle petrol fiyatları Nisan 2021’den bu yana ilk kez 63,85 dolara geriledi. Goldman Sachs, arz artışı ve ticaret savaşları nedeniyle Brent petrol fiyat tahminlerini düşürdü. Brent petrol, geçen hafta yüzde 9,2 değer kaybederken, doğalgaz fiyatı da yüzde 6,1 düştü.
Tarım emtiaları
Geçen hafta, Çin’in tarım ürünlerine ek vergi getirmesi ve ABD’nin misilleme tarifeleri, tarım emtia fiyatlarını karışık bir şekilde etkiledi. Çin’in ABD’den ithal edilen ürünlere yüzde 34 ek vergi uygulaması, özellikle soya fasulyesi fiyatlarını düşürürken, Çinli alıcıların Brezilya’ya yönelmesine neden oldu. ABD’nin mısır, soya ve buğday ihracatındaki düşüş, küresel rekabet gücünü zayıflattı. Chicago Ticaret Borsasında soya fasulyesi fiyatı yüzde 4,5, pirinç yüzde 3,3 azalırken, buğday ve mısır fiyatları sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 1,6 arttı.
Analistler, Trump’ın tarifelerinin, ABD’nin çikolata, kahve ve şeker talebini etkileyebileceğini belirtti. Bu durum, fiyatlar üzerinde etkili oldu. Intercontinental Exchange’te şeker fiyatı yüzde 0,2, kahve yüzde 3,2 ve pamuk yüzde 5,3 düştü, ancak kakao fiyatı arz endişeleriyle yüzde 5,7 arttı.