Tüm dünyada hisse senedi piyasalarında bu yıl sert dalgalanmalar yaşanırken, borsa performanslarında dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Yılbaşından bu yana ana endekslerdeki dolar bazlı getiriler karşılaştırıldığında, Polonya yüzde 47,6’lık getiriyle ilk sırada yer aldı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise dolar bazlı yüzde 9,5’lik kayıpla, dünya genelinde son sırada yer aldı.
Nefes’in haberine göre, Borsa İstanbul 2022 yılında, dolar bazında yüzde 105 getiri ile dünya genelinde ilk sırada yer almıştı.
Seçim öncesi dönemde yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında Borsa İstanbul, yerli yatırımcının tercihlerinde öne çıkmıştı.
Yüksek reel faiz ve durgunlaşan ekonomik aktivite ortamında ise Borsa İstanbul’da getiriler sert düştü.
Avrupa öne çıktı
2025’in geride kalan döneminde en yüksek getirilerde Avrupa ülkeleri öne çıktı.
Yatırımcıların ABD’den kaçış eğilimi, Ukrayna’daki savaşın sona erebileceğine dair artan beklentiler ve savunma başta olmak üzere birçok sektörü destekleme amaçlı açıklanan kamu harcama paketleri, Avrupa’da borsaları destekledi.
Avusturya borsası, yüzde 34,3’lük dolar bazlı getiriyle dünya genelinde ikinci sırada yer alırken, komşu Yunanistan borsası, yüzde 34,2’lik getiriyle üçüncü oldu.
Yüzde 32,5’lik getiriyle İspanya dördüncü, yüzde 30’luk getiriyle Şili beşinci sırada yer aldı.
ABD borsası kayıplarını geri aldı
Dünyanın en büyük borsası olan ABD’deki New York Borsası’nda bu sene Başkan Donald Trump’ın politikaları kaynaklı sert dalgalanma yaşandı.
Trump’ın açıkladığı yüksek gümrük vergileriyle birlikte sert düşen borsa endeksleri, tarifelerin geçici de olsa büyük oranda geri çekilmesiyle toparlandı. S&P 500 endeksinde yılbaşından bu yana yüzde 0,4’lük getiriyle, dünya genelinde sondan beşinci sırada kendine yer buldu.
Tarifelerin akıbeti, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikası ve resesyon riski, ABD’de hisse senedi endekslerinin performansında belirleyici olacak.
Suudiler de son sıralarda
Bu sene dolar bazında yüzde 1,3’lük düşüşle Suudi Arabistan borsası, sondan dördüncü sırada yer aldı. Düşen petrol fiyatları, Suudi Arabistan ekonomisinin temel gelirinde de düşüşe neden oldu.
Tayland borsası yüzde 6,5’lik düşüşle sondan ikinci olurken, Endonezya borsası yüzde 5,1’lik düşüşle sondan üçüncü oldu.