Gundemglobal.com
İstanbul’da korkutan deprem!
No Result
View All Result
21 Mayıs 2025, Çarşamba
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
ABD İran ile gayri resmi anlaşma imzaladı

ABD İran ile gayri resmi anlaşma imzaladı

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
27 Ağustos 2023
in Gündem
0

ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamada, Tahran ile bir dizi ABD’li mahkûmun ve milyarlarca dondurulmuş İran varlığının serbest bırakılması yönünde ‘ilkeli bir anlaşmaya’ varıldığı, ancak nükleer anlaşma krizinin anlaşma dışında kaldığı kaydedildi.

 

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

New York borsası günü kayıpla kapattı

New York borsası günü kayıpla kapattı

21 Mayıs 2025
İstanbul’da korkutan deprem!

İstanbul’da korkutan deprem!

20 Mayıs 2025

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İran’a karşı yaptırımlara yönelik sağlam bir çerçeve uygulamaya devam ettiği yönündeki güvenceleri kapsamında, iki ülkenin ‘temkinli diplomatik girişimler’ yürüttüğünü bildirdi. Söz konusu diplomatik ilişkiler sonucu, bir dizi ABD’li mahkûmun ve milyarlarca dondurulmuş İran varlığının serbest bırakılması yönünde ‘ilkeli bir anlaşmaya’ varıldığı, ancak bu anlaşmaların 2015 nükleer anlaşmasına geri dönüşleri dışladığı kaydedildi.

 

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’den aktardığı habere göre, iki ülke arasında aylarca süren ‘gizli diplomasinin’, uranyum zenginleştirme dosyasında ‘ilerlemeye’ ve petrol akışlarıyla ilgili ‘gayri resmi bir düzenlemeye’ yol açtığı belirtildi. Ayrıca ABD’li yetkililerin ‘İran’ın petrol satışlarına uygulanan bazı yaptırımları kademeli olarak hafiflettiklerini gizlice itiraf ettikleri’, bu yaptırımların ‘ambargonun beş yıl önce başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıktığı’ ve İran’ın ‘son on yılda en büyük miktarda ham petrolü Çin’e gönderdiği’ ifade edildi.

 

Öte yandan Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Doha’nın aracılık ettiği mahkûm takası anlaşmasının İran nükleer programı konusunda daha geniş bir diyaloğa yol açacağını umuyordu. Başbakan, “İran ile nükleer anlaşma konusunda daha geniş bir diyaloğa yol açacağını umduğumuz mahkûm değişim anlaşmasında ABD ile önemli bir arabulucuyduk” dedi.

 

Arz akışı aynı zamanda Londra’da bu hafta varil başına 85 doların altına düşen petrol fiyatlarının yumuşamasına da yardımcı oluyor ve yıllardır süren yüksek enflasyonun ardından tüketicilere ve merkez bankalarına rahatlama sağlıyor. Benzin maliyetini (şu anda galon başına 4 dolara yakın) kontrol altında tutmak, ABD Başkanı Joe Biden’ın 2024’teki seçim kampanyasına da yardımcı olabilir.

 

New York’taki RBC Capital Markets’in küresel emtia stratejisi başkanı Helma Croft, bunun “geleneksel bir enerji diplomasisi oyunu (ek varil elde etmek için anlaşmalar yapmak)” olduğunu söyledi. Croft, “Piyasada daha fazla varil söz konusu olduğunda ABD ve İran’ın ekonomik çıkarları birbiriyle örtüşüyor” ifadesini kullandı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise ABD’nin İran’a karşı yaptırımlara yönelik sağlam bir çerçeve uygulamaya devam ettiğini doğruladı ve ihracat seviyelerinin fiyatlara ve diğer faktörlere bağlı olarak düzenli olarak dalgalandığını söyledi.

 

Her ne kadar eski ABD Başkanı Donald Trump, resmi olarak 2015 Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak bilinen nükleer anlaşmadan 2018 yılında vazgeçmiş olsa da iki taraf nihayet olası bir mahkum takası ve Güney Kore’de kalan 6 milyar dolarlık İran petrol gelirinin transferi konusunda anlaşmaya vardı.

 

İran’ın nükleer silah üretimi için gerekli olan seviyeye yakın zenginleştirilmiş uranyum biriktirme sürecini önemli ölçüde yavaşlattığı bildiriliyor. Geçici rahatlama petrol ticaretini de kapsıyor. Her ne kadar Washington, İran’ın Güney Kore, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi yaptırım öncesi müşterilerinin çoğunun alımlarına karşı hoşgörüsüz kalsa da, Çin’e yönelik satışları genişletme konusunda rahat.

 

Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, İran’ın petrol üretimi geçtiğimiz Temmuz ayında günde 3 milyon varile yükseldi. Bu 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeydi.

 

Rapidan Enerji Grubu Jeopolitik Risk Birimi Direktörü Fernando Ferreira, “Biden, İran’ın uranyum stoklarını kısıtlaması karşılığında başka yöne bakmaya hazır. Ayrıca Beyaz Saray, fiyatları kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için piyasada daha fazla varil görmekten mutluluk duyacaktır” dedi.

 

Tahran önümüzdeki haftalarda üretimi 3,4 milyon varile çıkarmayı bekliyor. Bu yılın sonuna kadar bu rakam 3,6 milyon varile ulaşabilir.

 

Eğer İran, yaptırım öncesi kapasitesi olan 3,8 milyon varilden sadece birkaç yüz bin varil eksik olan bu hedefe ulaşırsa, ABD ile resmi bir anlaşma feshedilse bile daha fazlası olmayacak. “Trump öncesi seviyelere yaklaşıyorlar” diyen Croft, “Soru şu: Asgari yaptırımların uygulanması hangi noktada yaptırımların fiilen kaldırılması anlamına geliyor?” ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca uluslararası bankacılık sistemine erişimdeki kısıtlamalar nedeniyle lojistik engeller devam ediyor. Bu durum İran’ın para almasını zorlaştırıyor ve yabancı yatırım olmazsa üretim kapasitesini artırmada zorluklarla karşılaşacak.

Tags: abdanlaşmagayrigündemİleİmzaladıİranresmi
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

New York borsası günü kayıpla kapattı

New York borsası günü kayıpla kapattı

by Borsa On
21 Mayıs 2025
0

New York borsası, haftanın ikinci işlem gününü düşüşle tamamladı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kaybetti...

İstanbul’da korkutan deprem!

İstanbul’da korkutan deprem!

by Borsa On
20 Mayıs 2025
0

İstanbul Marmara Denizi'nde saat 23.36'da 4,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre depremin derinliği 8,16 kilometre olarak ölçüldü. Afet...

Ekrem İmamoğlu’nun kayıp cep telefonu ele geçirildi

Ekrem İmamoğlu’nun kayıp cep telefonu ele geçirildi

by Borsa On
20 Mayıs 2025
0

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında "suç örgütü yöneticisi olmak",...

İBB soruşturmasında Zafer Keleş hakkında tutuklama kararı

İBB soruşturmasında Zafer Keleş hakkında tutuklama kararı

by Borsa On
20 Mayıs 2025
0

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan Fatih Keleş'in kardeşi Zafer Keleş de tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığ'ının, tutuklanmasının ardından...

Next Post
Avrupa’da resesyon ve enflasyon ikilemi güçleniyor

Avrupa'da resesyon ve enflasyon ikilemi güçleniyor

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

New York borsası günü kayıpla kapattı

İstanbul’da korkutan deprem!

Ekrem İmamoğlu’nun kayıp cep telefonu ele geçirildi

İBB soruşturmasında Zafer Keleş hakkında tutuklama kararı

Osman Gökçek’ten Mansur Yavaş hakkında suç duyurusu

Galatasaray şampiyonluğu 155 milyon lira ciroyla taçlandırdı

AB, Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdı

ABD: Suriye’deki geçiş hükümeti haftalar içinde çökebilir

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,150,918.131.35%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,599.93-0.39%
tether
Tether(USDT)₺38.830.01%
ripple
XRP(XRP)₺91.25-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,202.72-0.01%
solana
Solana(SOL)₺6,540.761.35%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.830.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.750.27%
cardano
Cardano(ADA)₺28.81-0.01%
tron
TRON(TRX)₺10.491.78%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,537.80-0.44%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,140,123.011.11%
sui
Sui(SUI)₺151.442.18%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺117,368.98-0.28%
chainlink
Chainlink(LINK)₺608.49-0.68%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺873.321.18%
stellar
Stellar(XLM)₺11.140.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,013.11-1.45%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056420.02%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.541.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺339.000.37%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,225.00-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺119.602.14%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,657.53-4.81%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.951.39%
usds
USDS(USDS)₺38.830.00%
weth
WETH(WETH)₺97,595.27-0.43%
monero
Monero(XMR)₺13,552.921.62%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺199.98-0.62%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺104,081.66-0.55%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,150,918.131.35%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,599.93-0.39%
tether
Tether(USDT)₺38.830.01%
ripple
XRP(XRP)₺91.25-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,202.72-0.01%
solana
Solana(SOL)₺6,540.761.35%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.830.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.750.27%
cardano
Cardano(ADA)₺28.81-0.01%
tron
TRON(TRX)₺10.491.78%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,537.80-0.44%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,140,123.011.11%
sui
Sui(SUI)₺151.442.18%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺117,368.98-0.28%
chainlink
Chainlink(LINK)₺608.49-0.68%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺873.321.18%
stellar
Stellar(XLM)₺11.140.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,013.11-1.45%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056420.02%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.541.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺339.000.37%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,225.00-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺119.602.14%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,657.53-4.81%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.951.39%
usds
USDS(USDS)₺38.830.00%
weth
WETH(WETH)₺97,595.27-0.43%
monero
Monero(XMR)₺13,552.921.62%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺199.98-0.62%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺104,081.66-0.55%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,150,918.131.35%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,599.93-0.39%
tether
Tether(USDT)₺38.830.01%
ripple
XRP(XRP)₺91.25-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,202.72-0.01%
solana
Solana(SOL)₺6,540.761.35%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.830.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.750.27%
cardano
Cardano(ADA)₺28.81-0.01%
tron
TRON(TRX)₺10.491.78%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,537.80-0.44%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,140,123.011.11%
sui
Sui(SUI)₺151.442.18%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺117,368.98-0.28%
chainlink
Chainlink(LINK)₺608.49-0.68%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺873.321.18%
stellar
Stellar(XLM)₺11.140.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,013.11-1.45%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056420.02%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.541.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺339.000.37%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,225.00-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺119.602.14%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,657.53-4.81%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.951.39%
usds
USDS(USDS)₺38.830.00%
weth
WETH(WETH)₺97,595.27-0.43%
monero
Monero(XMR)₺13,552.921.62%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺199.98-0.62%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺104,081.66-0.55%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,150,918.131.35%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,599.93-0.39%
tether
Tether(USDT)₺38.830.01%
ripple
XRP(XRP)₺91.25-1.39%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,202.72-0.01%
solana
Solana(SOL)₺6,540.761.35%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.830.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.750.27%
cardano
Cardano(ADA)₺28.81-0.01%
tron
TRON(TRX)₺10.491.78%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,537.80-0.44%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,140,123.011.11%
sui
Sui(SUI)₺151.442.18%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺117,368.98-0.28%
chainlink
Chainlink(LINK)₺608.49-0.68%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺873.321.18%
stellar
Stellar(XLM)₺11.140.17%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,013.11-1.45%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056420.02%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.541.16%
leo-token
LEO Token(LEO)₺339.000.37%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,225.00-0.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺119.602.14%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,657.53-4.81%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.951.39%
usds
USDS(USDS)₺38.830.00%
weth
WETH(WETH)₺97,595.27-0.43%
monero
Monero(XMR)₺13,552.921.62%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺199.98-0.62%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺104,081.66-0.55%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş