New York Fed’in eski başkanı Bill Dudley, Çin ticaret anlaşmasının Powell ve Merkez Bankası için daha fazla sorun yarattığını söylüyor.
Yatırımcılar bu hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin azalmasını kutluyor ancak eski merkez bankası yetkilisi Bill Dudley, bunun para politikasını rayından çıkarabileceği konusunda uyarıyor.
Faiz indirimlerinde ‘yanlış zamanlama’ riski
Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, Dudley’e göre, bu haftaki tarife indirimi Fed için daha fazla baş ağrısı yaratabilir ve faiz oranı indirimlerinde yanlış bir zamanlamaya neden olabilir.
Dudley, “Yetkililer çok uzun süre beklerse ve ekonomi resesyona girerse, bu onları faiz oranlarını 200 ila 300 baz puan düşürmeye zorlayacaktır. Yine de, tarifeleri 90 gün boyunca geri çeken son ticaret anlaşması, Fed’i ticaret savaşının etkisi daha net olana kadar harekete geçmekten geri durmaya zorlayabilir” diyor.
Dudley, “Beklemek zorundalar ve bekledikleri için muhtemelen geç kalacaklar. Ama bu Fed’in hatası değil. Ben de bu koşullar altında tam olarak aynı şekilde davranırdım” diye ekliyor.
Ticaret savaşı bitmedi
Hisse senetleri ticaret iyimserliği sayesinde bir dizi kazanç elde etse de, çok az ekonomist ilişkilerin iyileşmesinin tarife kaynaklı enflasyon riskini tamamen tersine çevirmesini bekliyor. Vergiler düşse bile, tarife oranları bu yıl fiyat artışını teşvik edecek kadar yüksek.
“Yatırımcılar ayrıca ABD-Çin anlaşmasının ticaret savaşının bittiği anlamına gelmediğini anlamalı” diyen Dudley, “Bunun yerine, müzakerelere olanak sağlamak için karşılıklı oranları 90 gün boyunca daha sindirilebilir seviyelere düşürdüler. Başka bir deyişle, duraklama sadece belirsizliği uzatıyor, onu öldürmüyor” diye ekliyor.
Tahminler Fed’in işine gelmiyor
Dudley, ortalama etkili tarife oranının muhtemelen yüzde 17,8‘de sonlanacağını, bunun da fiyat seviyelerini ve işsizliği sırasıyla yüzde 1,7 ve yüzde 0,35 oranında artırmaya yeteceğini belirtiyor.
Her iki tahmin de Fed’in istediğinin tam tersi bir duruma işaret ediyor. Dudley, yakın vadede, enflasyon beklentilerini göz önünde bulundurarak Fed’in beklemesi ve sabırlı kalması gerektiğini düşünüyor ve “Çok erken indirime gitmek ekonomik büyümeyi destekleyebilir ancak fiyat büyümesini daha da kötüleştirme riskini de beraberinde getirir” diyor.
Dudley, “Ancak sabırlı olmak riskleri de beraberinde getirir” diye yazıyor. Dudley, “Artan işsizlik, harcamaların yavaşlamasıyla daha fazla işten çıkarmaya yol açabilir ve sonunda bir durgunluğa neden olabilir” diye belirtiyor.
Geç kalabilir
Dudley, Fed’in önemli bir işsizlik oranı artışından sonra buna yanıt olarak faiz indirimine gitmesinden, Fed’in geç kaldığını anlayacağının altını çiziyor.
Dudley, “Muhtemelen Eylül ayına kadar enflasyon, büyüme ve ticaret politikası konusunda pek fazla netlik yaşanmayacak. Fed’in o noktada faiz oranlarını düşürmesi gerekirse, özellikle tarife kaynaklı arz şokunun para politikasının etkinliğini zayıflatacağı düşünüldüğünde, iş gücü piyasasındaki bozulmayı durdurmak için agresif bir şekilde hareket etmesi gerekecek” diye yazıyor.
Dudley son olarak, “ABD bir durgunluğa girerse, 200 ila 300 baz puanlık faiz indirimleri beklerim” diyor.