Gundemglobal.com
Beşiktaş Shakhtar Donetsk’e 4-2 yenildi
No Result
View All Result
25 Temmuz 2025, Cuma
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Gözler MB’nin faiz kararında! BIST için 3 senaryo

Gözler MB’nin faiz kararında! BIST için 3 senaryo

Borsa On by Borsa On
10 Haziran 2025
in Borsa, Borsa Haberleri, Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Gündem, Hisse Senedi, Piyasalar
0

Borsa İstanbul (BIST), TL faizlerin rekor düzeylere ulaştığı 2024’ün özellikle ikinci yarı­sından itibaren başlayan ve kesintisiz devam ederek on iki aya ulaşan yatırımcı göçü sürecinde önemli oranda kan kaybederken, gözler bu ayki faiz kararına çevrildi.

Dünya’dan Naki Bakır’ın haberine göre, Merkez Bankası, en son 6 Mart’ta politika faizini 250 baz puan daha indirerek yüz­de 42,5’e kadar düşürmüş, ka­sımdaki yüzde 50’lik düzeye göre toplam indirim 7,5 pu­ana ulaşmıştı. Nisanda 250 baz puanlık daha indirim beklenirken, iç siyaset ve kü­resel ekonomide ortaya çı­kan şok gelişmeler iklimi ta­mamen tersine çevirmiş, baş­layan dövize atak dolayısıyla kurları bastırmak için yüklü satışlarla rezerv eriten Mer­kez Bankası, 17 Nisan toplan­tısında faizi tekrar artırarak yüzde 46’ya yükseltmek zo­runda kalmıştı.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

New York borsasında ‘karışık’ kapanış

New York borsasında ‘karışık’ kapanış

25 Temmuz 2025
Beşiktaş Shakhtar Donetsk’e 4-2 yenildi

Beşiktaş Shakhtar Donetsk’e 4-2 yenildi

25 Temmuz 2025

Senaryolar

Merkez Bankası’nın ke­sintiye uğrayan faiz indirim­leri sürecine devam edip et­meyeceği borsanın izleyen dönemdeki performansın­da da etkili olacak. Mayıs so­nu itibarıyla yıllık enflasyo­nun yüzde 35,41’e gerileme­si ve Banka’nın dezenflasyon sürecinin güçlendiği yö­nündeki mesajları, 19 Hazi­ran’daki Para Politikası Ku­rulu (PPK) toplantısından indirim çıkması olasılığı­nı güçlendiriyor. Söz konusu olası senaryoda kayda değer bir indirimin, BIST 100’de 9.600-10.000 bandında kısa vadeli bir yükselişi tetikleye­bileceği, ancak kâr realizas­yonları volatilite yaratabile­ceği de belirtiliyor. Bu arada faizin sabit tutulması ve artı­rım olasılıklarına göre de bor­sa performansında farklı se­naryolar konuşuluyor.

Büyük göç dalgası

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre ma­yısta BIST pay senedi piyasa­sında yerli yatırımcıların sa­yısı 69 bin 109 kişi daha aza­larak 6 milyon 505 bin 550’ye, yabancı yatırımcılar 92 kişi azalarak 29 bin 94’e, böyle­ce toplam yatırımcı sayısı 69 bin 201 kişilik azalışla 6 mil­yon 534 bin 644’e kadar indi. Pay senedi piyasasının top­lam portföy büyüklüğü de ay­lık bazda 21 milyar liralık bir düşüşle 5 trilyon 483,7 mil­yar liraya indi. Yerli yatırım­cıların portföyü 14 milyar lira küçülerek 3 trilyon 557 mil­yar liraya, yabancı yatırımcı­larınki de 7 milyar liralık kü­çülme ile 1 trilyon 926,7 mil­yar liraya geriledi.

BIST’te geçen yıl özellik­le şubattan itibaren yeni bir artış dalgası ile yatırımcı sayısı mayıs sonu itiba­rıyla 8 milyon 328 bin 236’ya kadar yük­selmişti. Ancak iz­leyen dönemde, yüksek faizin ca­zibesiyle piyasa­da fonların TL mevduata kay­masının da etki­siyle borsadan çı­kışlar başladı. Son on iki aydır kesintisiz devam eden bu çıkışlarla 1 milyon 790 bin 755 yerli ve 2 bin 837 yabancı yatırımcı borsayı terk etti; toplam yatı­rımcı sayısı bir yıl önceki dü­zeyinin 1 milyon 793 bin 592 altına indi.

BIST pay senedi piyasası­nın toplam portföy büyüklü­ğü de bir yıl önceki düzeyinin 365,7 milyar lira altına gerile­di. Özellikle yabancı yatırım­cı göçünün damgasını vur­duğu son bir yıllık dönem­de, tüm yatırımcıların yüzde 99,6’sını oluşturan yerlilerin toplam portföyü yüzde 0,2 oranında 7,6 milyar liralık bir küçülme kaydederken, azın­lıktaki yabancı yatırımcının portföyü yüzde 15,7 oranında 358,1 milyar TL küçüldü.

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı BIST’ı nasıl etkiler?

Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında alacağı faiz kararının; indirim, sabit tutma ve artırım seçeneklerine göre BIST Pay Senedi Piyasası üzerinde yaratması öngörülen olası etkileri şöyle:

Faiz indirimi gelirse

-Pozitif etki: İndirim, borçlanma maliyetlerini düşürerek şirketlerin finansman giderlerini azaltır ve hisse senedi piyasasını cazip hale getirir.

-Yabancı yatırımcı girişi: Düşük faiz ortamı ve Türkiye’nin gri listeden çıkışı, yabancı yatırımcıları çekebilir.

-Kısa vadeli volatilite: Ancak, bazı analistler faiz indiriminin fiyatlanmış olabileceğini ve açıklamadan sonra kâr realizasyonuyla geçici düşüşler yaşanabileceği görüşünde.

-Sektörel etkiler: Net faiz marjlarındaki iyileşme ile banka hisseleri, kentsel dönüşüm projelerinin etkisiyle GYO ve çimento ve tüketici talebindeki toparlanma ile otomotiv ve perakende hisseleri öne çıkabilir.

Faiz sabit tutulursa

-Nötr veya hafif negatif etki: Faizlerin sabit tutulması, TCMB’nin enflasyonla mücadelede temkinli duruşunu sürdüreceği mesajını verecek. Bu karar, piyasada büyük bir hareket yaratmayabilir, ancak faiz indirimi beklentisi karşılık bulmayan yatırımcılar nezdinde satış baskısı oluşturabilir.

-Piyasa dinamikleri: BIST 100, 9.000-9.600 bandında dalgalanmaya devam edebilir. 9.060 üzeri kapanışlar pozitif momentum sağlarken, 9.000 altına sarkma satışları hızlandırabilir.

-Yatırımcı davranışı: Yatırımcı sayısında yaşanan azalma ve halka arzlara ilginin düşmesi şeklindeki temkinli duruş pekişebilir.

-Sektörel etkiler: Sınırlı hareket beklense de sabit faizde bankalar istikrarlı performans gösterebilir. Sanayi hisseleri, yüksek faiz hassasiyeti nedeniyle baskı altında kalabilir.

-Riskler: Enflasyonda hedefin yakınsanamaması ve küresel belirsizlikler, sabit faiz kararını nötrden hafif negatife çevirebilir.

Faiz artirimi gelirse

-Negatif etki: Faiz artırımı, borçlanma maliyetlerini artırarak şirket kârlılıklarını ve tüketici talebini baskılar. Özellikle sanayi, ihracatçı ve GYO gibi faiz hassasiyeti yüksek sektörlerde satış baskısı artar.

-Yatırımcı güveni: TCMB’nin sıkılaşma sinyali, enflasyonla mücadelede kararlılık olarak algılansa da kısa vadede risk iştahını azaltabilir.

-Yabancı yatırımcılar: Yüksek faiz, ‘carry trade’ için cazip olsa da hisse senedi piyasasından çıkışları hızlandırabilir.

-Sektörel etkiler: Yüksek faiz marjları bankaları kısa vadede desteklese de kredi talebindeki düşüş negatif etki yaratabilir. Yüksek finansman maliyetleri nedeniyle sanayi ve ihracat sektörleri baskı altında kalabilir.

-Riskler: Faiz artırımı, ekonomik büyümeyi yavaşlatarak piyasada uzun süreli bir düzeltme hareketini tetikleyebilir. BIST 100’ün 8.560-8.860 destek seviyelerine gerileme riski artar.

Pay Senedi Piyasasında işlem gören hisselerin geçen yıl mayıs ayında 13,94 trilyon TL olan piyasa değeri ise ekimde 12,2 trilyon liraya kadar indikten sonra, faiz artırım sürecinin işaretleri ile birlikte yeniden yükselişe geçerek bu yıl martta 13,75 trilyon liraya çıktı. Ancak faiz indirimlerinin sekteye uğraması üzerinde yeniden düşerek mayıs ayını 12,97 trilyon TL düzeyinden kapadı. Aylık ortalama kurla çevrildiğinde geçen yıl mayıs ayında 433,1 milyar dolar olan piyasa değeri, bu yıl aynı ayda 335,2 milyar dolara indi. Buna göre pay senedi piyasasında işlem gören hisselerin toplam değeri son bir yılda dolar bazında yüzde 22,6 eridi.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

New York borsasında ‘karışık’ kapanış

New York borsasında ‘karışık’ kapanış

by Borsa On
25 Temmuz 2025
0

New York borsası, haftanın dördüncü işlem gününü karışık seyirle tamamladı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi, yüzde 0,7 azalarak 44.693,91...

Beşiktaş Shakhtar Donetsk’e 4-2 yenildi

Beşiktaş Shakhtar Donetsk’e 4-2 yenildi

by Borsa On
25 Temmuz 2025
0

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turu ilk maçında kendi evinde kaybetti. Beşiktaş, Arda Turan yönetimindeki Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk ile...

Macron: Eylül’de Filistin Devleti’ni tanıyacağız

Macron: Eylül’de Filistin Devleti’ni tanıyacağız

by Borsa On
25 Temmuz 2025
0

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin devletini tanıma kararı aldığını ve eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda (BMGK) bu konuda...

Oba Makarnacılık’tan yüzde 500 oranında bedelsiz kararı

Oba Makarnacılık’tan yüzde 500 oranında bedelsiz kararı

by Borsa On
25 Temmuz 2025
0

Oba Makarnacılık (#OBAMS), bugün gerçekleşen Yönetim Kurulu toplantısında mevcut 479.421.759 TL olan sermayesini yüzde 500 oranında bedelsiz artırarak 2.876.530.554 TL’ye yükseltme kararı aldı. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen...

Next Post
Dikkat! 10 ili sağanak vuracak

Dikkat! 10 ili sağanak vuracak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

New York borsasında ‘karışık’ kapanış

Beşiktaş Shakhtar Donetsk’e 4-2 yenildi

Macron: Eylül’de Filistin Devleti’ni tanıyacağız

Oba Makarnacılık’tan yüzde 500 oranında bedelsiz kararı

Filenin Sultanları, Milletler Ligi’ne veda etti

Avrupa borsaları günü karışık seyirle tamamladı

Miçotakis’ten ‘Eurofighter’ açıklaması: Türkiye’ye satışını engelleyebileceğine inananlar yanılıyor

Borsa İstanbul VBTS kapsamında 4 hisseye daha tedbir getirdi

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,800,000.620.78%
ethereum
Ethereum(ETH)₺150,618.464.87%
ripple
XRP(XRP)₺129.122.94%
tether
Tether(USDT)₺40.480.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺31,489.722.69%
solana
Solana(SOL)₺7,580.181.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.470.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺9.560.72%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺150,211.264.79%
tron
TRON(TRX)₺12.722.62%
cardano
Cardano(ADA)₺33.012.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,796,681.480.79%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺181,893.655.15%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,730.00-0.72%
stellar
Stellar(XLM)₺17.413.67%
sui
Sui(SUI)₺153.414.52%
chainlink
Chainlink(LINK)₺737.502.46%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺161,692.655.17%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺161,226.754.96%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.820.22%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,860.792.33%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺971.462.84%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,582.032.91%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.490.19%
weth
WETH(WETH)₺150,489.344.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055621.45%
the-open-network
Toncoin(TON)₺127.910.65%
usds
USDS(USDS)₺40.470.00%
ethena-usde
Ethena USDe(USDE)₺40.47-0.07%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.520.09%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,800,000.620.78%
ethereum
Ethereum(ETH)₺150,618.464.87%
ripple
XRP(XRP)₺129.122.94%
tether
Tether(USDT)₺40.480.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺31,489.722.69%
solana
Solana(SOL)₺7,580.181.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.470.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺9.560.72%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺150,211.264.79%
tron
TRON(TRX)₺12.722.62%
cardano
Cardano(ADA)₺33.012.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,796,681.480.79%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺181,893.655.15%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,730.00-0.72%
stellar
Stellar(XLM)₺17.413.67%
sui
Sui(SUI)₺153.414.52%
chainlink
Chainlink(LINK)₺737.502.46%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺161,692.655.17%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺161,226.754.96%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.820.22%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,860.792.33%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺971.462.84%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,582.032.91%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.490.19%
weth
WETH(WETH)₺150,489.344.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055621.45%
the-open-network
Toncoin(TON)₺127.910.65%
usds
USDS(USDS)₺40.470.00%
ethena-usde
Ethena USDe(USDE)₺40.47-0.07%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.520.09%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,800,000.620.78%
ethereum
Ethereum(ETH)₺150,618.464.87%
ripple
XRP(XRP)₺129.122.94%
tether
Tether(USDT)₺40.480.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺31,489.722.69%
solana
Solana(SOL)₺7,580.181.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.470.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺9.560.72%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺150,211.264.79%
tron
TRON(TRX)₺12.722.62%
cardano
Cardano(ADA)₺33.012.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,796,681.480.79%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺181,893.655.15%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,730.00-0.72%
stellar
Stellar(XLM)₺17.413.67%
sui
Sui(SUI)₺153.414.52%
chainlink
Chainlink(LINK)₺737.502.46%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺161,692.655.17%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺161,226.754.96%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.820.22%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,860.792.33%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺971.462.84%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,582.032.91%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.490.19%
weth
WETH(WETH)₺150,489.344.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055621.45%
the-open-network
Toncoin(TON)₺127.910.65%
usds
USDS(USDS)₺40.470.00%
ethena-usde
Ethena USDe(USDE)₺40.47-0.07%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.520.09%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,800,000.620.78%
ethereum
Ethereum(ETH)₺150,618.464.87%
ripple
XRP(XRP)₺129.122.94%
tether
Tether(USDT)₺40.480.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺31,489.722.69%
solana
Solana(SOL)₺7,580.181.11%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.470.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺9.560.72%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺150,211.264.79%
tron
TRON(TRX)₺12.722.62%
cardano
Cardano(ADA)₺33.012.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,796,681.480.79%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺181,893.655.15%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,730.00-0.72%
stellar
Stellar(XLM)₺17.413.67%
sui
Sui(SUI)₺153.414.52%
chainlink
Chainlink(LINK)₺737.502.46%
wrapped-beacon-eth
Wrapped Beacon ETH(WBETH)₺161,692.655.17%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺161,226.754.96%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.820.22%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,860.792.33%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺971.462.84%
litecoin
Litecoin(LTC)₺4,582.032.91%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.490.19%
weth
WETH(WETH)₺150,489.344.74%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055621.45%
the-open-network
Toncoin(TON)₺127.910.65%
usds
USDS(USDS)₺40.470.00%
ethena-usde
Ethena USDe(USDE)₺40.47-0.07%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.520.09%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş