Gundemglobal.com
15 Temmuz’da ulaşım ücretsiz olacak
No Result
View All Result
13 Temmuz 2025, Pazar
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Karadeniz’deki yeni gaz keşfi Türkiye’nin jeopolitik gücünü artırıyor

Karadeniz’deki yeni gaz keşfi Türkiye’nin jeopolitik gücünü artırıyor

Borsa On by Borsa On
18 Mayıs 2025
in Gündem, Haberler, MANŞET
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Karadeniz’de doğalgaz arama çalışmaları sonucunda 75 milyar metreküplük gazın keşfedildiğini duyurdu. Açıklamaya göre, keşif Türkiye’nin ileri teknoloji sondaj gemilerinden Abdülhamid Han tarafından Göktepe-3 kuyusunda yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte yapıldı. Keşfin yapıldığı Göktepe-3 kuyusu, Sakarya Gaz Sahası’nın 69 kilometre batısında, karaya ise 165 kilometre uzaklıkta yer alan Göktepe Sahası’nda bulunuyor.

27 Mart’ta başlayan ve yaklaşık 50 gün süren sondaj, log ve test operasyonları sonucunda 16 Mayıs’ta müjdeli haber verildi. Ekonomik değeri 30 milyar dolar olarak açıklanan keşfin tüm konutların ihtiyacını 3,5 yıl boyunca karşılayacağı hesaplanıyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

15 Temmuz’da ulaşım ücretsiz olacak

15 Temmuz’da ulaşım ücretsiz olacak

13 Temmuz 2025
Özgür Kabadayı adliyeye sevk edildi

Özgür Kabadayı adliyeye sevk edildi

13 Temmuz 2025

“Karadeniz konusunda ciddi bir uzmanlaşma sağladık”

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, keşfe ilişkin yaptığı değerlendirmede, Karadeniz’deki potansiyel sahaların ve özellikle Sakarya Gaz Sahası ve çevresinin adım adım sondajlarla araştırıldığını, bu bölgede yeni yapıların test edilerek rezerv potansiyelinin geliştirildiğini ifade etti.

Akyener, keşfin maddi değerine ilişkin, “doğalgazın metreküpü 15 lira olarak hesaplandığında, tamamı üretilebilir 75 milyar metreküplük hacmin yaklaşık 1,2 trilyon lira yapacağı tahmin edilebilir. Bu da mevcut dolar kuru üzerinden 30 milyar dolarlık ekonomik değer olarak hesaplanabilir.” diye konuştu.

Sakarya Gaz Sahası’ndaki farklı yapıların kademeli olarak üretime alınması sürecinin devam ettiğini belirten Akyener, “Bir anda 75 milyar metreküp üretmeyeceğiz. Örneğin yıllık maksimum üretim 6 milyar metreküp olursa, bu hacim yıllara yayılacaktır. Ancak milli petrol şirketimizin bu süreci profesyonel bir şekilde yöneteceğine inanıyorum. Zaten Karadeniz konusunda ciddi bir uzmanlaşma sağladık. Yapılmış tesisler ve mevcut altyapılar, yeni yapıları geliştirmemizi oldukça kolaylaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Gaz rezervi 785 milyar metreküpe çıkıyor

Akyener, Karadeniz’deki 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin son keşifle birlikte 785 milyar metreküpe ulaşacağına işaret ederek, “Bu da ülkemiz adına oldukça sevindirici bir gelişme olur. Cari açığımız hala oldukça yüksek. Bu açığın önemli bir kısmını enerji oluşturuyor. Adım adım, biz her yaptığımız keşifle, üretime aldığımız her metreküple enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıyoruz.” dedi.

Sahada önce deneme seviyesinde değerlendirme yapılacağını ve buna göre geliştirme ve üretim planının uygulamaya alınacağını aktaran Akyener, şöyle devam etti:

“Mesela 10 sene sonra üretime başlanmış olsa ve sahada maksimum seviyeye çıkıldığında yaklaşık 5-6 milyar metreküp civarında bir üretim gerçekleşse, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 60 milyar metreküplük tüketiminin yüzde 7-8’ine karşılık gelen bir hacim elde edilmiş olur. Bu tamamen geliştirme senaryolarına bağlı olarak değişebilir. Buna, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karar verecektir. Yaptığımız tahminler, elde net veri olmadan yapılan ön değerlendirmeler olarak görülebilir.”

Türkiye, gaz ihracatını artırıyor

Akyener, enerjide yapılan keşiflerin Türkiye’nin uluslararası arenadaki konumunu destekleyici rol oynadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Türkiye, artık oyunda elini, kartını büyüttü. Türkiye, hem siyasi anlamda hem askeri anlamda hem de diplomatik anlamda merkez ülke konumuna geldi ve bu konumunu daha da güçlendiriyor ve bunu enerji kartıyla taçlandırıyor. Şu an yapılan bu keşifler, üretimin peyderpey arttırılması, Gabar’da üretimin sürekli arttırılıyor olması, Türkiye’nin sadece yurt içinde değil Somali gibi yurt dışındaki faaliyetlerinde gayret gösteriyor olması, bunların hepsi bizi umutlandıran Türkiye’nin merkez ülke olma hedefini daha da güçlendiren adımlar.”

Türkiye’nin son yıllarda doğalgaz ithalatçısı konumundan gaz ihraç eden ülke konumuna doğru ilerlediğinin altını çizen Akyener, “Şu an doğalgaz ihraç eden bir ülkeyiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın son dönemde yaptığı açıklamalara bakarsak, Suriye’ye de doğalgaz ihraç etmeyle alakalı çalışmalar yapıyoruz. Balkan ülkelerine doğalgaz ihraç ediyorduk. Buna, Suriye’yi de ekliyoruz. Diğer taraftan Nahçıvan’a da doğalgaz sevkiyatı devam edecek. İşte bu bağlamda Türkiye doğalgaz ticaretinde de merkez olma pozisyonu güçlendiriyor. Her yapılan keşfi bu anlamda da düşünebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

15 Temmuz’da ulaşım ücretsiz olacak

15 Temmuz’da ulaşım ücretsiz olacak

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 9 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, 15 Temmuz Demokrasi ve...

Özgür Kabadayı adliyeye sevk edildi

Özgür Kabadayı adliyeye sevk edildi

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Şile Belediyesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Özgür Kabadayı'nın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli adliyeye sevk edildi. İstanbul...

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Piyasalar yıla küresel çapta enflasyon-resesyon ikilemi arasında merkez bankalarının para politikalarında gevşeme döngüsüne girmesi beklentileriyle başlarken, bu dönemde devam eden...

Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi oluşturuldu

Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi oluşturuldu

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca nükleer enerji projelerinde yerli ve milli katkıyı artırmak amacıyla Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi (NETBİS)...

Next Post
CHP’de grup yönetimi belirlenecek

CHP'de grup yönetimi belirlenecek

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

15 Temmuz’da ulaşım ücretsiz olacak

Özgür Kabadayı adliyeye sevk edildi

Trump’ın tarifeleri emtia piyasalarını birbirine kattı

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi oluşturuldu

Archie transferine İtalyan yorumu: Türkler bizi aşağıladı

Piyasalar yeni haftaya endişeli giriyor

Deutsche Bank: Powell giderse dolar çöker

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,733,352.03-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺118,763.00-0.61%
ripple
XRP(XRP)₺112.07-1.07%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,731.63-0.52%
solana
Solana(SOL)₺6,506.52-0.45%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.92-2.49%
tron
TRON(TRX)₺12.12-1.13%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺118,711.59-0.62%
cardano
Cardano(ADA)₺29.461.14%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,930.102.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,731,825.62-0.08%
stellar
Stellar(XLM)₺17.308.52%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺143,353.84-0.45%
sui
Sui(SUI)₺138.18-0.16%
chainlink
Chainlink(LINK)₺616.990.09%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,243.39-3.19%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.2913.67%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺853.181.84%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.41%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,268.71-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005290-2.30%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.51-0.41%
weth
WETH(WETH)₺118,814.02-0.58%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,798.751.16%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,853.78-1.06%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.170.00%
monero
Monero(XMR)₺13,448.061.11%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,733,352.03-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺118,763.00-0.61%
ripple
XRP(XRP)₺112.07-1.07%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,731.63-0.52%
solana
Solana(SOL)₺6,506.52-0.45%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.92-2.49%
tron
TRON(TRX)₺12.12-1.13%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺118,711.59-0.62%
cardano
Cardano(ADA)₺29.461.14%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,930.102.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,731,825.62-0.08%
stellar
Stellar(XLM)₺17.308.52%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺143,353.84-0.45%
sui
Sui(SUI)₺138.18-0.16%
chainlink
Chainlink(LINK)₺616.990.09%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,243.39-3.19%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.2913.67%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺853.181.84%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.41%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,268.71-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005290-2.30%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.51-0.41%
weth
WETH(WETH)₺118,814.02-0.58%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,798.751.16%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,853.78-1.06%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.170.00%
monero
Monero(XMR)₺13,448.061.11%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,733,352.03-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺118,763.00-0.61%
ripple
XRP(XRP)₺112.07-1.07%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,731.63-0.52%
solana
Solana(SOL)₺6,506.52-0.45%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.92-2.49%
tron
TRON(TRX)₺12.12-1.13%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺118,711.59-0.62%
cardano
Cardano(ADA)₺29.461.14%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,930.102.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,731,825.62-0.08%
stellar
Stellar(XLM)₺17.308.52%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺143,353.84-0.45%
sui
Sui(SUI)₺138.18-0.16%
chainlink
Chainlink(LINK)₺616.990.09%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,243.39-3.19%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.2913.67%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺853.181.84%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.41%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,268.71-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005290-2.30%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.51-0.41%
weth
WETH(WETH)₺118,814.02-0.58%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,798.751.16%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,853.78-1.06%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.170.00%
monero
Monero(XMR)₺13,448.061.11%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,733,352.03-0.22%
ethereum
Ethereum(ETH)₺118,763.00-0.61%
ripple
XRP(XRP)₺112.07-1.07%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,731.63-0.52%
solana
Solana(SOL)₺6,506.52-0.45%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.92-2.49%
tron
TRON(TRX)₺12.12-1.13%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺118,711.59-0.62%
cardano
Cardano(ADA)₺29.461.14%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,930.102.37%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,731,825.62-0.08%
stellar
Stellar(XLM)₺17.308.52%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺143,353.84-0.45%
sui
Sui(SUI)₺138.18-0.16%
chainlink
Chainlink(LINK)₺616.990.09%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,243.39-3.19%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.2913.67%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺853.181.84%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.41%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,268.71-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005290-2.30%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.51-0.41%
weth
WETH(WETH)₺118,814.02-0.58%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,798.751.16%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,853.78-1.06%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.170.00%
monero
Monero(XMR)₺13,448.061.11%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş