Gundemglobal.com
Milli Mücadele’nin 106. yılı: Samsun’a giden yol
No Result
View All Result
18 Mayıs 2025, Pazar
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
İşte emtia rallisinde öne çıkanlar…

İşte emtia rallisinde öne çıkanlar…

Borsa On by Borsa On
16 Nisan 2025
in Emtia Haberleri
0

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerle ilgili mesajları ve ülkelerden gelen misilleme açıklamaları, ticaret savaşlarının derinleşebileceğine dair endişeleri canlı tutarken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’den gelen ekonomik veriler de emtia piyasası üzerinde etkili oldu.

Bunun yanı sıra Çin’in ihracatındaki artış, yılın ilk iki ayında ABD’nin ticari tarifeleri artırması ve ticaret savaşlarına ilişkin endişelerin etkisiyle yavaşladı. Ülkede, hükümetin bankaları kişisel tüketim kredileri vermeye teşvik edeceği ve iç tüketimi artırmaya yönelik adımlar atacağına yönelik haber akışı ise emtia piyasasının yönü üzerinde olumlu bir etkiye sahip oldu.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Emtia piyasalarında karışık seyir!

18 Mayıs 2025
Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

18 Mayıs 2025

Çin’deki olumlu ekonomik veriler de emtia piyasasını olumlu etkiledi. Bu durum, artan ticaret savaşı nedeniyle zayıflayan talebe ilişkin endişelerin dengelenmesine yardımcı oldu. Küresel talep endişelerinin ham petrol fiyatlarını olumsuz etkilerken, Çin’in ABD tarım ürünlerinin ithalatını kısıtlaması nedeniyle tahıl fiyatları baskı altına girdi.

Analistler, küreselleşmenin gerilemesi ve korumacı politikaların öne çıkmasının enflasyonist baskıları artırabileceğini ve endüstriyel metaller, enerji ve tarım ürünlerine uzun vadeli talebi yükseltebileceğini kaydetti.

Değerli metaller sert yükseldi

ABD Başkanı Trump’ın tarife planlarına ilişkin belirsizlik nedeniyle ekonomik büyümeye ilişkin endişeler güvenli liman olan altına talebi artırdı. Trump’ın politikaları ve jeopolitik gerilimler de gümüş fiyatlarını da yukarı yönlü etkiledi. Başkan Trump’ın otomobil endüstrisini “kurtaracaklarına” dair açıklaması ise paladyumda ve platin fiyatlarını destekledi.

Bu gelişmelerle, yılın ilk çeyreğinde ons bazında fiyatlar altında yüzde 19,1 gümüşte yüzde 18, platinde yüzde 10,2 paladyumda yüzde 8,2 arttı.

Baz metallerde bakır fırtınası esti

Çin’de açıklanan makroekonomik verilerin endüstriyel aktivitede iyileşme olduğuna dair sinyaller vermesiyle baz metal fiyatları genel olarak olumlu etkiledi. Ülkede ekonomiye destek kapsamında ek teşvik önlemleri beklentisi ve stratejik rezervlerin artırılmaya çalışılmasına yönelik atılan adımlar da fiyatlarda olumlu etkiye sahip oldu.

Trump’ın Kongre’deki konuşması sırasında bakır ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanabileceğini belirtmesi bakır fiyatlarındaki yükselişe neden olan başlıca faktörler arasında yer aldı.

Baz metallere bakıldığında ise tezgah üstü piyasada libre bazında fiyatlar bakırda yüzde 26, kurşunda yüzde 3,2, nikelde yüzde 3,6 artarken, alüminyumda yüzde 0,8, çinkoda yüzde 4,5 azaldı. Bakırın libresi, 5,33 dolarla rekor seviyeyi gördü.

Enerji tarafında Brent petrol negatif ayrıştı

Enerji tarafına bakıldığında ise yılın ilk çeyreğini Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,2, düşüşle New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın İngiliz Termal Birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı ise yüzde 13,4 yükselişle tamamladı.

Brent petrol fiyatlardaki düşüşte Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretimi artırma planının yanı sıra ABD’nin uygulamaya aldığı gümrük vergilerinin yol açtığı talep endişeleri etkili oldu.

Uluslararası Enerji Ajansının bu sene 600 bin varil arz fazlası öngörmesi ve Rusya’nın enerji altyapılarına yönelik saldırıları 30 gün süreyle durdurmayı kabul etmesi de fiyatlardaki düşüşte önemli rol oynadı.

Tarım grubunda kahve ve soya fasulyesi pozitif ayrıştı

Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar, buğdayda yüzde 2,6, mısırda yüzde 0,3, pirinçte yüzde 5,2 azalırken, soya fasulyesinde yüzde 0,4 arttı.

ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’de libre bazında fiyatlar, kahvede yüzde 18,8 artarken, şekerde yüzde 2 pamukta yüzde 2,3 azaldı. Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 32,3 geriledi.

Kahvenin libre fiyatı, 4,2995 dolarla rekor seviyeyi gördü. Çin’in ABD’den ithal ettiği bir dizi tarım ve gıda ürününün ithalat vergilerine artış getirmesiyle buğday, mısır, pirinç fiyatları düşerken, ülkenin mısır ithalatındaki düşüş talep endişelerini ortaya koydu.

Güvenli liman özelliği gümüşten ziyade altında daha çok öne çıktı

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, altının ons fiyatında bir süredir güçlü seyir görüldüğünü belirterek, “2024’te de güçlü seyir vardı. Son dönemde temmuz ayıyla başlayan, yükselen trend de aslında en önemli etkenler merkez bankalarının faiz indirimi yapacağı haberleri.” dedi.

Bunun yanında Rusya-Ukrayna Savaşı, Orta Doğu’daki gerginliklerin altının ons fiyatındaki yükselişte etkili olduğunu bildiren Ergezen, Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte özellikle artan belirsizliğin altında ve kıymetli metallerin güvenli liman özelliğini ön plana çıkarttığını ifade etti.

Ergezen, gümüşün endüstri alanında daha fazla kullanıldığını belirterek, gümüşün nispeten geride kaldığını dile getirdi.

Bakırda Çin etkisi görüldü

Ergezen, bakırın Çin tarafından talep edilen ve tüketilen bir ürün olduğunu belirtti.

Çin’in elektrikli araçlarda yaptığı atılımın da bakır talebine olumlu yansıdığını ifade eden Ergezen, şunları kaydetti:

“Yenilenebilir enerjinin çok fazla ön plana çıktığını gördük. Bu da keza gene bakır talebini arttıran unsurlardandı. Çin’in yerel teşvikleri veriyor olması özellikle otomotiv sektöründe elektrikli araçlarda yenilenebilir enerjide bakır talebinin nispeten daha güçlü kalmasına yol açtı. Yurt dışı, yurt içi raporlara baktığımız zaman zaten genel olarak bakır talebinin yükseleceğine yönelik bir beklenti vardı. Yani yıllar itibariyle talebinin artacağı beklentisi olan nadir olan ürünlerden bir tanesi. Böyle olunca da doğal olarak yükselişlerin bakır tarafında nispeten emtia piyasasına göre daha yüksek olduğunu gördük. Bundan sonraki dönemde de eğer emtia tarafında endüstriyel metallerde yukarı yönlü bir seyri olacaksa bunun bakırın öncülük edeceğini söyleyebiliriz.”

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Emtia piyasalarında karışık seyir!

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Emtia piyasaları, ABD ile Çin'in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin...

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Ünlü yatırımcı David Einhorn, altının son dönemdeki tarihi yükselişinin ardında yatan esas faktörün enflasyon değil, ABD’nin artan bütçe açığına yönelik...

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Altın piyasasında dikkat çekici gelişmeler oluyor. 2025’in ilk iki ayında, ABD Londra ve İsviçre’den sessizce 600 tondan fazla altın ithal etti. Bu...

Dolar ve altında son durum!

Dolar ve altında son durum!

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

İç ve dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak dalgalanma gösteren altın ve döviz fiyatları, ekonomik karar alma süreçlerinde belirleyici unsurlar arasında...

Next Post
ABD’den Kolombiya’ya otomotiv tehdidi

ABD'den Kolombiya’ya otomotiv tehdidi

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Milli Mücadele’nin 106. yılı: Samsun’a giden yol

Meclis’te yoğun hafta! HSK ve RTÜK seçimi

Uludağ’da çok sayıda otelin ruhsatı iptal edildi

Pervin Buldan İmralı’ya gitti

CHP’de grup yönetimi belirlenecek

Karadeniz’deki yeni gaz keşfi Türkiye’nin jeopolitik gücünü artırıyor

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Maliye e-ticareti mercek altına aldı!

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,038,868.561.02%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,521.811.15%
tether
Tether(USDT)₺38.850.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.251.87%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,107.520.77%
solana
Solana(SOL)₺6,660.082.48%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.85-0.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.693.84%
cardano
Cardano(ADA)₺29.52-0.11%
tron
TRON(TRX)₺10.591.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,453.811.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,031,991.281.00%
sui
Sui(SUI)₺149.591.99%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺116,986.070.62%
chainlink
Chainlink(LINK)₺610.412.55%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺895.991.26%
stellar
Stellar(XLM)₺11.301.25%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,050.63-0.28%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00057474.08%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.571.83%
leo-token
LEO Token(LEO)₺338.04-2.85%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,547.321.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.451.81%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,826.41-0.44%
polkadot
Polkadot(DOT)₺185.341.81%
usds
USDS(USDS)₺38.850.00%
weth
WETH(WETH)₺97,541.620.98%
monero
Monero(XMR)₺13,225.362.14%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.995.69%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.84-0.01%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,038,868.561.02%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,521.811.15%
tether
Tether(USDT)₺38.850.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.251.87%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,107.520.77%
solana
Solana(SOL)₺6,660.082.48%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.85-0.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.693.84%
cardano
Cardano(ADA)₺29.52-0.11%
tron
TRON(TRX)₺10.591.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,453.811.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,031,991.281.00%
sui
Sui(SUI)₺149.591.99%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺116,986.070.62%
chainlink
Chainlink(LINK)₺610.412.55%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺895.991.26%
stellar
Stellar(XLM)₺11.301.25%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,050.63-0.28%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00057474.08%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.571.83%
leo-token
LEO Token(LEO)₺338.04-2.85%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,547.321.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.451.81%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,826.41-0.44%
polkadot
Polkadot(DOT)₺185.341.81%
usds
USDS(USDS)₺38.850.00%
weth
WETH(WETH)₺97,541.620.98%
monero
Monero(XMR)₺13,225.362.14%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.995.69%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.84-0.01%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,038,868.561.02%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,521.811.15%
tether
Tether(USDT)₺38.850.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.251.87%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,107.520.77%
solana
Solana(SOL)₺6,660.082.48%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.85-0.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.693.84%
cardano
Cardano(ADA)₺29.52-0.11%
tron
TRON(TRX)₺10.591.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,453.811.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,031,991.281.00%
sui
Sui(SUI)₺149.591.99%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺116,986.070.62%
chainlink
Chainlink(LINK)₺610.412.55%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺895.991.26%
stellar
Stellar(XLM)₺11.301.25%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,050.63-0.28%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00057474.08%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.571.83%
leo-token
LEO Token(LEO)₺338.04-2.85%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,547.321.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.451.81%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,826.41-0.44%
polkadot
Polkadot(DOT)₺185.341.81%
usds
USDS(USDS)₺38.850.00%
weth
WETH(WETH)₺97,541.620.98%
monero
Monero(XMR)₺13,225.362.14%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.995.69%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.84-0.01%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,038,868.561.02%
ethereum
Ethereum(ETH)₺97,521.811.15%
tether
Tether(USDT)₺38.850.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.251.87%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,107.520.77%
solana
Solana(SOL)₺6,660.082.48%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.85-0.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.693.84%
cardano
Cardano(ADA)₺29.52-0.11%
tron
TRON(TRX)₺10.591.18%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺97,453.811.16%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,031,991.281.00%
sui
Sui(SUI)₺149.591.99%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺116,986.070.62%
chainlink
Chainlink(LINK)₺610.412.55%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺895.991.26%
stellar
Stellar(XLM)₺11.301.25%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,050.63-0.28%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00057474.08%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.571.83%
leo-token
LEO Token(LEO)₺338.04-2.85%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,547.321.01%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.451.81%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,826.41-0.44%
polkadot
Polkadot(DOT)₺185.341.81%
usds
USDS(USDS)₺38.850.00%
weth
WETH(WETH)₺97,541.620.98%
monero
Monero(XMR)₺13,225.362.14%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.995.69%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.84-0.01%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş