Gundemglobal.com
Erdoğan’dan yeni doğalgaz müjdesi
No Result
View All Result
17 Mayıs 2025, Cumartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Bakan Şimşek: Diğerleri kaybederken, Çin kazanım elde etti

Bakan Şimşek: Diğerleri kaybederken, Çin kazanım elde etti

Borsa On by Borsa On
12 Nisan 2025
in Gündem, Haberler, MANŞET
0

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Erdoğan’dan yeni doğalgaz müjdesi

Erdoğan’dan yeni doğalgaz müjdesi

17 Mayıs 2025
Erdoğan’dan önemli açıklamalar: PKK, Suriye, Trump, Rusya…

Erdoğan’dan önemli açıklamalar: PKK, Suriye, Trump, Rusya…

17 Mayıs 2025

Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Bakan Şimşek, Çin’in küresel imalat sektöründe zirveye yerleştiğini, Batılı ülkelerin ise zemin kaybettiğini söyledi. Şimşek,Türkiye’nin büyümesinde ihracatın değil, iç pazarın ön planda olduğunu vurguladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Avrupa Birliği, ABD ve Japonya küresel imalat endüstrisinde zemin kaybetti. Diğerleri kaybederken, Çin kazanım elde etti. Çin küresel zemini domine etmekte” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Diplomasi Forumu’nda ‘Küresel Sınamalar ve Türkiye’nin Görünümü’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. IMF tahminlerinden bahseden Bakan Şimşek, “IMF’nin tahminlerine göre dünyada yüzde 7’lik bir azalma olacak. Yüzde 7 çok büyük bir rakam. Çünkü yüzde 7 Almanya ve Fransa’nın toplam gayrisafi hasılasına eşit. Avrupa Birliği, ABD ve Japonya küresel imalat endüstrisinde zemin kaybettiler. Diğerleri kaybederken, Çin kazanım elde etti. Çin küresel zemini domine etmekte. Ülkelerin büyük bir kısmı Çin’in en önemli ticaret ortağı ve hala da öyle” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN İHRACAT HARİTASI

Türkiye’nin ihracat noktasında gelişmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, “Mal ve hizmet ihracatına baktığımızda kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla bizim ihracata olan bağımlılığımız büyümenin ve refahın devam ettirilmesi anlamında daha düşük. İhracat bizim büyümemizin ana lokomotifi değil. Türkiye ihracatla büyümüyor. Türkiye bu nedenle içeriye dönük büyüyor. Diğer ülkelerle kıyaslanınca daha az etkileniyor. Bizler korumacılığı yönlendirme konusunda daha iyi noktadayız. Komşularımıza baktığımızda coğrafi, kültürel ve tarihsel anlamda etrafımızda ekonomilerle bağlantılarımız var. Kural temelli ticaret çerçevelerine sahibiz. AB bizim temel ticaret ortağımız. AB, kural temelli çok taraflılığı devam ettiriyor” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN YETİŞMİŞ İŞGÜCÜ AVANTAJI VAR’

Bakan Mehmet Şimşek, ülke nüfusunun yaşlanmasının her alana etki ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bir ülkede 65 yaşın toplam nüfusa oranı yüzde 5 ila 10’dur. Bu oranı yakalamak 70 yıl alır. Ondan sonraki yükselmeler 25 senede bir gerçekleşir. Uygun olmayan demokratik koşulların oluşmasına yol açar. Türkiye’ye baktığımızda doğurganlık oranımız azaldığı için yaşlanma başlıyor. Kadınların iş gücüne katılımı düşük, yüzde 36 civarında. Kadın iş gücünün katılımını artırmaya çalışıyoruz. Her yıl 430 bin kişi teknik okullardan ve liselerden mezun oluyor. Türkiye’ye yatırım yapmak gibi düşünceniz varsa beceri eksikliği ile karşılaşmayacaksınız. Yeni gelenlerin yüzde 10’u bile işin içine girse pozisyonumuz gayet iyi olur” dedi.

‘EN ÇOK SAVUNMA EKİPMANI İHRAÇ EDEN 10 ÜLKE ARASINDA OLABİLİRİZ’

Bakan Şimşek, “Çatışma dönemlerinde yaşıyoruz. Dünyanın savunmaya yaptığı harcama 2 katına çıktı. Belki sadece 10 yıl içinde yeniden 2 katına çıkabilir. AB geleneksel bağlamda yaklaşık yılda 150 milyar avro harcardı, şimdi bakıyoruz 2 katını harcıyor. Mali kurallarına bir ara vermeyi ve 400 milyar avro harcamayı düşünüyorlar. Türkiye’nin ciddi caydırıcı kapasitesi mevcut. Büyük bir ordumuz var. NATO içinde 2’nciyiz. Bu endekse baktığımızda 145 ülkenin arasında askeri güç anlamında 9’uncuyuz. Askeri endüstriyel gücümüz var. Yüzde 80 oranında kendimize yetebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde en çok savunma ekipmanı ihraç eden 10 ülke arasında olabiliriz. Savunma sanayimizde aktif üretim yapan birçok şirketimiz var. AB’deki savunma sanayi şirketi sayısı 2 bin 500 civarındayken bizim devam etmekte olan proje sayımız binlerle ölçülüyor” ifadelerini kullandı.

‘5 SENE İÇİNDE YAPAY SÜPER ZEKA SEVİYESİNE GELECEĞİZ’

Yapay zekadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade den Şimşek, “Bir diğer zorluk ile gelişim ise yapay zeka ve robotiğin yükselişi. Yapay zekanın üretkenliğinin inanılmaz potansiyeli var. Ayrışmış, parçalanmış bir dünyada bu herkesi etkileyecek. Biden yönetimi değişti ve hemen yapay zekaya sınırlama geldi. Ülkeleri sınıflandırmaya tabi tuttular. Bu alan çok kritik bir noktaya gelecek. Yıkım, yapım, üretim söz konusu olduğunda konumu farklı olacak. Yapay zeka konusunda ciddi bir noktaya geldik. Uzmanlara göre 5 sene içinde yapay süper zeka seviyesine geleceğiz. Türkiye buna hazırlıklı mı? Gelişmiş ekonomilerin seviyeleri ve gelişmekte olan seviye arasında duruyor. Biz ileri seviye ekonomilerin olduğu alana henüz ulaşamadık. Bir araştırmaya göre bilişim teknolojileri alanındaki mezunlarımıza baktığımızda Türkiye çok yüksek sıralarda. Hali hazırda beşeri sermayemiz buna hazır. Önümüzdeki birkaç yıl bizim için dönüm noktası olacak. Biz artık üretmeye kendimizi adadık. Küresel inovasyon endeksine bakacaksanız Biz 3’üncü en inovatif ülkeyiz. Bu güzel ama yüksek gelirli ülkelerin arasında da kendimizi görmeyi isteriz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE HARCANAN ELEKTRİĞİN YÜZDE 50’Sİ YENİLENEBİLİR ENERJİ’

Enerji dönüşümüne destek verdiklerini kaydeden Bakan Şimşek, “Bizim için enerji olmazsa olmaz. Petrol ve doğalgazın ithalatına çok para harcıyoruz. Bu sorunu çözersek makro finansal istikrarımızı da iyileştirmiş oluruz. Türkiye’de harcanan gücün ve elektriğin yüzde 50’si yenilenebilir enerji. Bu rakamı yüzde 70’e çıkarmak istiyoruz. Suyun muhafazasının korunmasının üzerine de yatırımlar yaptık. Maliyeti 90 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

‘ENFLASYONU AZALTACAĞIZ’

Şimşek, Türkiye’nin ilerleyeceği yol haritasını şöyle anlattı;

“Artık geleceğin temellerini oluşturmak istiyoruz. Öncelikle enflasyonu azaltacağız. Tek haneye indirmek istiyoruz. Mali pozisyonumuzu geliştireceğiz. Cari açığı azaltacağız. Yapısal dönüşümleri hayata geçireceğiz. Bu programa çok bağlıyız. Politik sermayemizi de buna kanalize ettik. Liradaki zayıflama sınırlı kaldı. Derin geçiş etkisi zayıf kalacak. Yerel bağlamda iç talep yoğun değil.”

‘TÜRKİYE EN İYİ YILLARINI YAŞAYACAK’

Mehmet Şimşek, “Cari açığımızı kapatmamız ve cari fazla verecek duruma gelmemiz lazım. Geçtiğimiz yıl altın ihracatını çıkarırsanız cari fazlamız var. Türkiye’yi orta düzeyde büyüyüp aynı zamanda hiç cari açık vermeyecek hale getiriyoruz. Bu zorlu çalışma henüz bitmedi. Döngüsel bir düzeltme yapıyoruz. Bunu yapısal hale getirebilmek için reformlara ihtiyacımız var. Yurt içi petrol ve doğalgaz üretimini artırmamız lazım. Türkiye önümüzdeki yıllarda en iyi yıllarını yaşayacak. Küresel büyüme yavaşlayınca ihracat azalır. İlk çeyrekte bizim ihracatımız artıyor” dedi.

’30 MİLYAR DOLARLIK GELİR ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Şimşek, “İşsizlik oranı erkeklerde tarihsel anlamda en düşük orana gelmiş durumda. Türkiye maalesef çok fazla part time işe sahip değil. Bu yüzden biraz daha fazla çıkıyor işsizlik oranlarımız. Rezervlerimizi tekrar artırıyoruz. KKM pozisyonunda aşağıya indiriyoruz. Kredi notlarımızda kısa vadede dalgalanmalar olabilir ama uzun vadede hak ettiğimiz noktaya geleceğiz. Yüksek bir imalata sahibiz. Yüksek teknoloji bizim imalatımızın küçük bir kısmını oluşturuyor. Bununla ilgili programlarımız var. 2030 yılına geldiğimizde 30 milyar dolarlık gelir elde etmeye çalışıyoruz yeni ürünlerden. 284 tane orta yüksek teknoloji ürünü belirledik. Bunlar bizim dış ticaret açığımızın neredeyse tamamını oluşturuyor. Biz bunun için bazı politika ve teşvikler planlıyoruz. Bu alana kim yatırım yapmak istiyorsa buyursun gelsin” diye konuştu.

‘TÜRKİYE TELEVİZYON DİZİ İHRACATINDA EN BÜYÜK 3’ÜNCÜ ÜLKE’

Dijital altyapı konusunda yatırımlar yapıldığını söyleyen Şimşek, “5G’ye yatırım yapıyoruz. Ulusal GPS oluşturacağız ve bunun için bir uzay limanı yapacağız. Yeşil dönüşüm bir zorunluluk bizim için. Son 20 yılda 1 trilyon dolar harcadık petrol ve doğalgaza. Turizm büyük bir güç. Dünyada turizm rakamlarında üst sıralardayız. Medikal turizmi çok önemli bir potansiyele sahip. Biz buradan bir pay almaya çalışıyoruz. Türkiye önemli bir enerji merkezi. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Biz birbirimize bağımlıyız ama siyaset aramıza giriyor. Bizim birbirimize bağımlılığımızı kullanmamız lazım. Türkiye televizyon dizilerinde ihracatta en büyük 3’ncü ülke. Türkiye’ye gelen Şilili turist sayısı 3 binden 25 bine çıktı. Bunun en büyük sebebi Türk dizileri. Dünyanın en hızlı yollarını sağlayan ülkelerden biriyiz. Son 20 senede 6 kat artırdık. Neredeyse her şehirde havalimanlarımız var” dedi.

 

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Erdoğan’dan yeni doğalgaz müjdesi

Erdoğan’dan yeni doğalgaz müjdesi

by Borsa On
17 Mayıs 2025
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışına katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi...

Erdoğan’dan önemli açıklamalar: PKK, Suriye, Trump, Rusya…

Erdoğan’dan önemli açıklamalar: PKK, Suriye, Trump, Rusya…

by Borsa On
17 Mayıs 2025
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temaslarının ardından yurda dönüşünde uçakta...

Kremlin’den Putin-Zelenskiy görüşmesine ilişkin açıklama

Kremlin’den Putin-Zelenskiy görüşmesine ilişkin açıklama

by Borsa On
17 Mayıs 2025
0

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, müzakere heyetlerinin belirli anlaşmalara varması halinde...

Küresel piyasalar tarife barışını kutluyor!

Küresel piyasalar tarife barışını kutluyor!

by Borsa On
17 Mayıs 2025
0

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları kapsamında uygulamaya aldığı gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD...

Next Post
Beşiktaş evinde Başakşehir’e mağlup oldu

Beşiktaş evinde Başakşehir'e mağlup oldu

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Erdoğan’dan yeni doğalgaz müjdesi

Erdoğan’dan önemli açıklamalar: PKK, Suriye, Trump, Rusya…

Kremlin’den Putin-Zelenskiy görüşmesine ilişkin açıklama

Küresel piyasalar tarife barışını kutluyor!

Dünyaca ünlü iki turistik tren İstanbul yolcusu!

İtalyan devi Galatasaraylı eski yöneticiye ortak oldu!

Dünyanın en çok kazanan sporcusu kim?

Galatasaray’da kasaya girmesi beklenen servet 150 milyon euro

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,003,743.91-0.61%
ethereum
Ethereum(ETH)₺96,227.55-4.31%
tether
Tether(USDT)₺38.85-0.01%
ripple
XRP(XRP)₺90.92-3.36%
binancecoin
BNB(BNB)₺24,954.43-1.55%
solana
Solana(SOL)₺6,516.71-2.38%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.85-0.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.38-4.84%
cardano
Cardano(ADA)₺29.37-2.37%
tron
TRON(TRX)₺10.50-0.87%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺96,166.94-4.22%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺3,995,506.72-0.82%
sui
Sui(SUI)₺147.26-1.82%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺115,394.97-4.79%
chainlink
Chainlink(LINK)₺596.03-5.32%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺878.12-4.15%
stellar
Stellar(XLM)₺11.14-3.82%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,025.76-2.40%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005517-5.09%
leo-token
LEO Token(LEO)₺348.921.52%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.42-4.21%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,241.92-1.20%
the-open-network
Toncoin(TON)₺118.90-2.37%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,814.37-2.43%
polkadot
Polkadot(DOT)₺181.84-4.25%
usds
USDS(USDS)₺38.850.00%
weth
WETH(WETH)₺96,251.64-4.19%
monero
Monero(XMR)₺13,036.92-1.03%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.82-0.51%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺102,486.66-4.46%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,003,743.91-0.61%
ethereum
Ethereum(ETH)₺96,227.55-4.31%
tether
Tether(USDT)₺38.85-0.01%
ripple
XRP(XRP)₺90.92-3.36%
binancecoin
BNB(BNB)₺24,954.43-1.55%
solana
Solana(SOL)₺6,516.71-2.38%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.85-0.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.38-4.84%
cardano
Cardano(ADA)₺29.37-2.37%
tron
TRON(TRX)₺10.50-0.87%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺96,166.94-4.22%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺3,995,506.72-0.82%
sui
Sui(SUI)₺147.26-1.82%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺115,394.97-4.79%
chainlink
Chainlink(LINK)₺596.03-5.32%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺878.12-4.15%
stellar
Stellar(XLM)₺11.14-3.82%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,025.76-2.40%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.0005517-5.09%
leo-token
LEO Token(LEO)₺348.921.52%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.42-4.21%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,241.92-1.20%
the-open-network
Toncoin(TON)₺118.90-2.37%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,814.37-2.43%
polkadot
Polkadot(DOT)₺181.84-4.25%
usds
USDS(USDS)₺38.850.00%
weth
WETH(WETH)₺96,251.64-4.19%
monero
Monero(XMR)₺13,036.92-1.03%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.82-0.51%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺102,486.66-4.46%
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş