Gundemglobal.com
Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi
No Result
View All Result
19 Mayıs 2025, Pazartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Mahfi Eğilmez: Tarifeler, dünya ticaret sistemini sarsıyor

Mahfi Eğilmez: Tarifeler, dünya ticaret sistemini sarsıyor

Borsa On by Borsa On
6 Nisan 2025
in Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Gündem, Haberler, MANŞET
0

İktisatçı Mahfi Eğilmez, ABD’nin 2025 Nisan’ında yürürlüğe koyduğu yeni gümrük tarifelerini, dünya ticaret sisteminde tarihi bir kırılma olarak değerlendirdi. Eğilmez’e göre, ABD bu adımla “komşuyu yoksullaştırma politikası”nı (beggar-thy-neighbour) yeniden devreye sokarak, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası ticaret sisteminin ruhuna doğrudan ters düşüyor.

Eğilmez, Trump yönetiminin gümrük vergilerini, ticaret açığına dayalı bir formülle hesapladığını ve bu formülün dışına çıkarak bazı ülkelere keyfi oranlar uyguladığını aktarıyor. Örneğin Türkiye için yüzde 4,2 çıkması gereken oran, yüzde 10 olarak belirlenmiş durumda. Avrupa Birliği’ne ise yüzde 20 oranında vergi getirildi. Bu politikaların 15. yüzyıl merkantilizmine benzerlik taşıdığına dikkat çeken Eğilmez, ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nü (DTÖ) tamamen devre dışı bırakmasıyla, küresel sistemin temellerinin sarsıldığını vurguluyor. Çin başta olmak üzere birçok ülkenin misilleme açıklamaları yaptığını belirten Eğilmez, dünyanın “nefesini tutmuş” şekilde bu ekonomik savaşın derinleşmesini izlediğini ifade ediyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi

Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi

19 Mayıs 2025

19 Mayıs 2025

“Komşuyu yoksullaştırma politikası”

İşte Eğilmez’in “Komşuyu Yoksullaştırma Politikası” başlıklı yazısı:

“Ekonomide, kendini kurtarmak için komşuyu yoksullaştırma politikası (İngilizcesi beggar thy neighbour policy), bir ülkenin, ekonomik sorunlarını, diğer ülkelerin ekonomilerini bozacak yollara başvurarak çözmekte kullandığı yaklaşımlara verilen isimdir.

İlk kez Adam Smith tarafından Ulusların Zenginliği adlı kitabında merkantilist ekonomi politikasının eleştirisi olarak gündeme getirilmiştir. 15’inci yüzyıl ortalarından 19’uncu yüzyıl ortalarına kadar geçen uzun dönemde bir yandan emperyalist fetihlerle uzak ülkelerden değerli madenleri alıp ülkeye getirmeyi bir yandan da ithalatı kısıtlayıp, ihracatı artırmayı özendiren merkantilist doktrin bütün Avrupa ülkelerinin o dönemde temel politikası olmuştur. Avrupa ülkeleri ithalatı kısıtlayabilmek için gümrük vergileri, kotalar uygulamışlardır. Zamanla bu yaklaşım, ithal ikamesi adı altında aşağı yukarı aynı çerçevede ama daha farklı bir sunum altında uygulanır olmuştur.

Aynı silahlara başvurunca düşük dengede buluşmak gerekti

Sanayi devrimi sonrasında bu görüşler yavaş yavaş değiştiyse de korumacılık belirli bir düzeyde devam etti. Ülkeler, bir süre, daha çok bebek endüstri denilen yeni kurdukları sanayi dallarındaki üretimi kollamaya yöneldiler. Zaman içinde ödemeler dengesi sıkıntısına giren ülkeler ya ithalat yasaklamalarına veya gümrük vergilerini artırmaya ya da kur silahını çekerek devalüasyon yoluna başvurmaya ve bu yolla ithalatlarını düşürüp ihracatlarını artırmaya yöneldiler.

Ne var ki bu çözüm kısa süreliydi çünkü söz konusu ülkenin dış ticaret ortağı konumundaki ülkeler de aynı silahlara başvurunca bu durum, iki taraf için de daha düşük bir dengede buluşmak anlamına geliyordu. Devalüasyon, dünya ticaretindeki payı, diğer ülkelerin de benzer tepki vermeye gerek görmeyecekleri kadar düşük olan ülkelerde işe yarıyordu.

Dünya ticareti daraldı, büyüme hızı geriledi

Komşuyu yoksullaştırma politikası biçim veya isim değiştirerek İkinci Dünya Savaşına kadar başvurulan bir yaklaşım oldu. Bu yaklaşım, kapitalist sistemin, Adam Smith’den beri süregelen ve David Ricardo’nun ünlü karşılaştırmalı üstünlükler teorisiyle doruk noktasına ulaşan “uluslararası ticaret geliştikçe dünya refahı da yükselir” kabulüne aykırıydı.

Özellikle 1929 yılında başlayan Büyük Depresyonla birlikte ülkeler, yaygın olarak korumacılık politikalarına başvurmaya başladılar. Bu yaklaşımlar dünya ticaretinin daralmasına ve birçok ülkede büyüme hızının gerilemesine yol açtı. 1944 yılında toplanan Bretton Woods Konferansında bu karşılıklı engellemeleri ve onun yol açtığı refah kayıplarını giderebilme konusu temel tartışma konusuydu.

ABD onay vermeyince kurulamadı

Bu olumsuz davranışları önleyebilmek için IMF, Dünya Bankası ve ITO (Uluslararası Ticaret Örgütü) kurulması planlandı. IMF’nin kuruluş amacı, geçici ödemeler dengesi sıkıntısına giren ve döviz yetersizliğiyle karşı karşıya kaldığı için ithalat kısıtlamalarına gitmeyi planlayan ülkelere bu geçici sorunlarını gidermek üzere mali destek sağlamaktı.

Dünya Bankası’nın kuruluş amacı, II. Dünya Savaşında yıkılmış olan Avrupa ülkelerini ayağa kaldıracak ve dünya ticaretine katılmalarını sağlayacak destekleri vermekti. Bu işlev tamamlandıktan sonra Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerin altyapı yatırımlarına destek vermek suretiyle onların dünya ticaretine daha etkin biçimde katılmalarını sağlama işlevini üstlendi.

Dünya ticaretinde gümrük vergileri, dış ticaret düzenlemeleri gibi konulara standart getirmek üzere önerilen üçüncü kurum olan ITO, ABD’nin kabul etmemesiyle kurulamadı ve GATT adı altında konferanslara dönüştü. Böylece bu düzenlemelerin sacayağını oluşturan üçlüden birisi eksik bir düzenleme olarak kaldı. Konferanslar düzeninde yürüyen sistem 1995 yılında kurulan Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) yerini bıraktı. Ne var ki ABD, bu örgütün düzenlemelerine uymadı, o uymayınca Çin de benzer tavır aldı ve bu kurum yaptırım uygulayamayan bir örgüt halini alarak işlevini yitirdi.

“ABD, Bretton Woods sistemini bozmuş oldu”

ABD, 2025 yılı Nisan başlarında, öteden beri zaten dikkate almadığı DTÖ’yü iyice bir yana iterek, gümrük vergilerini artırmak suretiyle kendi durumunu düzeltmek için komşuyu yoksullaştırma politikasını tam anlamıyla yeniden yürürlüğe koydu. Böylece ABD, Bretton Woods’da bir anlamda önderlik ettiği işbirliği sistemini bozmuş oldu.

Trump yönetiminin gümrük vergilerini hesaplamakta kullandığı formül, her ne kadar diğer ülkelerin uyguladığı vergilerle bağlantılı bir hesaba dayandığı öne sürülse de tamamen ABD’nin o ülkelere karşı verdiği dış ticaret açığına dayanıyor. Formülü basitleştirilmiş olarak şöylece yazabiliriz:

Uygulanacak Gümrük Vergisi = [(İlgili Ülkeye İhracat – İlgili Ülkeden İthalat) / (İlgili Ülkeden İthalat)] / 2

ABD’nin AB ile dış ticaret verilerini (2024) denklemde yerlerine koyalım (milyar USD):

AB Ülkelerine Uygulanacak Gümrük Vergisi = [(370,2 – 605,8) / 605,8] / 2 = 0,195 = yüzde 19,5

Buradan giderek AB’ye yüzde 20 gümrük vergisi getiriliyor. Bununla birlikte bazı ülkeler için getirilen gümrük vergisi oranlarında bu hesaplamaya da sadık kalınmayarak serbest oranlar alınmış bulunuyor.

“Türkiye’ye yüzde 4 oranında gümrük vergisi uygulanması gerekir”

Aynı hesabı Türkiye’ye uygulanacak olan gümrük vergisi oranını bulmak için yapalım:

Türkiye’ye Uygulanacak Gümrük Vergisi = [(15,3 – 16,7) / 16,7] / 2 = 0,42 = yüzde 4,2

Formüle göre Türkiye’ye yüzde 4 oranında gümrük vergisi uygulanması gerekirken standart (asgari) gümrük vergisi yüzde 10 olarak belirlendiği için oran yüzde 10 olarak alınmış bulunuyor.

Bu aşamada en önemli mesele başta Çin ve diğer uzak doğu ülkeleri ve AB olmak üzere diğer ülkelerin nasıl tavır alacağı meselesi olarak karşımıza çıkıyor. ABD daha bu vergileri getirmeden önce Çin ve diğer uzak doğu ülkeleri, Kanada, AB benzer uygulamaları ABD’ye karşı misilleme olarak uygulayacaklarını açıklamışlardı. Trump yönetiminin vergileri açıklamasından sonra aynı söylemler tekrarlandı. Çin, ABD’nin ihracatına yüzde 34 ek vergi getireceğini açıkladı. Şimdi dünya nefesini tutmuş diğer misillemelerin nasıl ve ne boyutta olacağını bekliyor.

“Orta çağa dönüş emareleri giderek hızlanıyor”

Ticaret savaşları bir süredir döviz kurları üzerinden yürütülüyordu. ABD’nin gümrük vergilerini artırmasıyla bu savaşlar merkantilist dönemdeki yaygınlığına doğru hızla ilerlemeye başladı.

Diğer ülkelerin beklendiği gibi misilleme yapmasıyla birlikte yeni merkantilizm tam olarak uygulamaya geçmiş olacak. Öteden beri üzerinde durduğum orta çağa dönüş emareleri giderek hızlanıyor.”

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi

Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi

by Borsa On
19 Mayıs 2025
0

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, ABD Başkanı Donald Trump'a mektup göndererek, savunma sanayi ve ticaret alanlarında yeni işbirliği teklif ettiği...

by Borsa On
19 Mayıs 2025
0

Global Medya Yayın Platformları ekibi olarak, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 106. yıl dönümünü kutluyoruz.

SPK Başkanı Gönül: Faizsiz finans araçları reel ekonomiye katkı sağlıyor

SPK Başkanı Gönül: Faizsiz finans araçları reel ekonomiye katkı sağlıyor

by Borsa On
19 Mayıs 2025
0

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, faizsiz finans araçlarının özellikle gerçek varlık veya emtiaya dayalı olarak ihraç edilmesi ve...

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye gönderme: Kaderinizden Kaçamazsınız!

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye gönderme: Kaderinizden Kaçamazsınız!

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Trendyol Süper Lig’de 2024-2025 sezonunu şampiyon tamamlayan Galatasaray, büyük zaferin ardından ezeli rakibi Fenerbahçe’ye yönelik dikkat çekici bir sosyal medya...

Next Post
İBB soruşturmasında firari olarak aranan Kaan Ketenci yakalandı

İBB soruşturmasında firari olarak aranan Kaan Ketenci yakalandı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi

SPK Başkanı Gönül: Faizsiz finans araçları reel ekonomiye katkı sağlıyor

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye gönderme: Kaderinizden Kaçamazsınız!

Fenerbahçe Eyüpspor’u iki golle mağlup etti

Okan Buruk tarihe geçti!

Fatih Terim’den Galatasaray’ın 5. yıldızlı şampiyonluğuna övgü dolu mesaj

Galatasaray’ın 25. şampiyonluk hikayesi

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
Loading...
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş