Gundemglobal.com
Ertan Yıldız’a ‘etkin pişmanlık’ ifadesinin ardından baskı yapıldığı iddiasına soruşturma
No Result
View All Result
18 Mayıs 2025, Pazar
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Petrol tepetaklak! Peki fiyatların seyri ne olacak?

Petrol tepetaklak! Peki fiyatların seyri ne olacak?

Borsa On by Borsa On
5 Nisan 2025
in Emtia Haberleri
0

Küresel petrol piyasalarında görülen arz artışlarını yakalamakta güçlük çeken talep sebebiyle nisanın ilk haftasını yüzde 9’dan fazla kayıpla kapatan Brent petrolün varil fiyatının uzun süre 80 doları göremeyeceği düşünülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da ithalata yönelik karşılıklı tarifelerin uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzalamasının ardından küresel ticaret savaşlarının derinleşerek petrol talebini kısıtlayacağı beklentileri güçlendi.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Emtia piyasalarında karışık seyir!

18 Mayıs 2025
Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

18 Mayıs 2025

Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği bu açıklamanın ardından, Brent petrolün varil fiyatı, artan talep endişeleriyle aynı gün yüzde 1’e yakın değer kaybederek 73,64 dolardan kapanırken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrol de yüzde 0,6 düşüşle 70,48 dolara geriledi.

Ardından, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun kademeli üretim artışı kararına sadık kalınacağını açıklaması da talep daralmasıyla birlikte arz fazlası endişelerini güçlendirerek fiyatlar üzerinde ek baskı oluşturdu.

OPEC+ grubu, 3 Nisan’da yaptığı açıklamada 1 Nisan itibarıyla günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintisini kademeli bir şekilde sonlandırarak, mayısta günlük 411 bin varillik üretim artışı yapacaklarını bildirmesinin ardından Brent petrol aynı gün yüzde 5’ten fazla değer kaybederek 69,63 dolardan kapattı ve Ekim 2023’ten bu yana en büyük günlük kaybını yaşadı. WTI da aynı gün 5,6 değer kaybederek 66,33 seviyesine indi.

Söz konusu endişelere ek olarak Çin’in 4 Nisan’da ABD’den ithal tüm ürünlere yüzde 34 ek gümrük vergisi getirileceği belirtmesi de olası küresel “ticaret savaşı” riskini güçlendirerek petrol fiyatlarının 63,85 dolara kadar gerileyerek Ağustos 2021’den bu yana ilk kez 65 doların altını görmesine neden oldu.

Brent petrol aynı günü yüzde 6’ya yakın düşüşle 65,74 kapatırken, WTI da yüzde 6’dan fazla azalışla 62,10 dolardan tamamladı. Böylece Brent petrol nisanın ilk haftasında yüzde 9,2 değer kaybederek 65,74 dolara geriledi ve Ağustos 2021’den bu yana en düşük haftalık kapanışı kaydetti.

“Fiyatlar uzun süre 80 dolar seviyesine dönmeyecek”

Londra merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group’un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, küresel petrol talebi görünümünün uzun süre düşük seyredeceğini belirterek, fiyatların uzun süre 80 dolar seviyesine dönmeyeceğini söyledi.

Mathonniere, Trump ve OPEC+ grubunun aldığı kararların petrol talebini büyük ölçüde baskıladığına işaret ederek, “OPEC+ grubu piyasaya fazla arz sağlamaya devam ederken, küresel ticaret savaşlarının yarattığı ekonomik belirsizlikler nedeniyle talepte önemli bir artış beklemiyorum. Bu nedenle, petrol fiyatlarının yakın zamanda varil başına 80 dolara geri dönmesini beklemek zor.” dedi.

Bu sebeple petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesinin beklendiğini ifade eden Mathonniere, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle dünyanın en büyük talep merkezlerinden biri olan Çin’de yapısal ekonomik sorunlar devam ediyor. Üstelik Pekin’in ABD ile büyük bir ticaret fazlası bulunuyor ve bu durum ülkeyi ABD’nin aldığı tarife kararlarında doğrudan hedef haline getiriyor. Petrol talebi hızla artan Hindistan bile olası bir küresel ticaret savaşının yıkıcı ekonomik etkilerini göz ardı edemez. Öte yandan, ABD ekonomisi de yavaşlama riskiyle karşı karşıya çünkü tarifeler nihayetinde Amerikan vergi mükellefleri tarafından ödenecek.”

“Trump’ın korumacı ticaret politikaları, ihracatı artırma hedefleriyle uyuşmuyor”

Mathonniere, ABD yönetiminin ulusal güvenlik politikası ile gümrük tarifelerini ilişkilendirmesinin küresel “ticaret savaşları”nın yaşanmasına zemin hazırladığını ve bu durumun Trump’ın ihracatı artırma hedefleriyle ters düştüğünü ifade etti.

Trump’ın izlediği politikaların küresel ölçekte rekabetçi devalüasyon riskini artırdığını anlatan Mathonniere, “Ülkeler, ABD’nin uyguladığı tarifelere rağmen ihracatlarını rekabetçi tutabilmek için para birimlerini bilinçli olarak değersizleştirebilir. Bu durumda ABD malları diğer ülkeler için daha pahalı hale gelir ve Trump’ın istediğinin aksine ABD’nin ihracatını artırması zorlaşır.” ifadelerini kullandı.

Mathonniere, yatırımcıların bu süreçte ABD dolarını izlemesi gerektiğini ifade ederek, doların diğer para birimleri karşısında zayıflaması durumunda petrol talebinin de artacağı bilgisini paylaştı.

Trump’ın ilerleyen 6 ila 8 ay içerisinde doların değerini düşürmeye yönelik adımlar atabileceğini anlatan Mathonniere, böylece ülkede resesyon tehdidi yaratarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) duruma müdahale etmesinin sağlanacağını ifade etti.

Mathonniere, aynı zamanda ABD’nin İran’a yönelik hamlelerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “ABD’nin İran’a yönelik askeri bir saldırısı petrol fiyatlarını varil başına 5 dolar artırabilir, ancak risk primleri genellikle beklenenden daha hızlı düşme eğilimindedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Emtia piyasalarında karışık seyir!

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Emtia piyasaları, ABD ile Çin'in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin...

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Ünlü yatırımcı David Einhorn, altının son dönemdeki tarihi yükselişinin ardında yatan esas faktörün enflasyon değil, ABD’nin artan bütçe açığına yönelik...

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Altın piyasasında dikkat çekici gelişmeler oluyor. 2025’in ilk iki ayında, ABD Londra ve İsviçre’den sessizce 600 tondan fazla altın ithal etti. Bu...

Dolar ve altında son durum!

Dolar ve altında son durum!

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

İç ve dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak dalgalanma gösteren altın ve döviz fiyatları, ekonomik karar alma süreçlerinde belirleyici unsurlar arasında...

Next Post
Galatasaray Osimhen için bir servet ödeyecek

Galatasaray Osimhen için bir servet ödeyecek

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Ertan Yıldız’a ‘etkin pişmanlık’ ifadesinin ardından baskı yapıldığı iddiasına soruşturma

Çin, ABD’ye karşı yeni vergi hamlesi!

Bahçeli: Terörsüz Türkiye’nin kapısı aralandı

Ali Koç için ‘dernek bastı’ iddiası, Fenerbahçe’den açıklama

Erdoğan’dan Kırım Türkleri’ni anma mesajı!

İsrail basını: Trump’ın Ortadoğu gezisi Netanyahu’ya ‘kovuldun’ mesajı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç olağanüstü kongre kararını duyurdu

Savunma sanayisinden bir acı haber daha

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,069,826.552.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺98,864.783.12%
tether
Tether(USDT)₺38.670.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.983.45%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,187.741.40%
solana
Solana(SOL)₺6,732.123.64%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.906.55%
cardano
Cardano(ADA)₺29.731.68%
tron
TRON(TRX)₺10.580.84%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺98,905.003.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,070,019.932.29%
sui
Sui(SUI)₺153.544.65%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺118,448.542.98%
chainlink
Chainlink(LINK)₺623.054.88%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺910.794.09%
stellar
Stellar(XLM)₺11.392.63%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,049.632.60%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00058285.57%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.633.19%
leo-token
LEO Token(LEO)₺336.86-2.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,606.062.79%
the-open-network
Toncoin(TON)₺121.442.29%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,861.681.90%
polkadot
Polkadot(DOT)₺187.573.57%
usds
USDS(USDS)₺38.670.01%
weth
WETH(WETH)₺98,967.273.12%
monero
Monero(XMR)₺13,249.991.92%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.436.19%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,505.243.03%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,069,826.552.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺98,864.783.12%
tether
Tether(USDT)₺38.670.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.983.45%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,187.741.40%
solana
Solana(SOL)₺6,732.123.64%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.906.55%
cardano
Cardano(ADA)₺29.731.68%
tron
TRON(TRX)₺10.580.84%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺98,905.003.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,070,019.932.29%
sui
Sui(SUI)₺153.544.65%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺118,448.542.98%
chainlink
Chainlink(LINK)₺623.054.88%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺910.794.09%
stellar
Stellar(XLM)₺11.392.63%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,049.632.60%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00058285.57%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.633.19%
leo-token
LEO Token(LEO)₺336.86-2.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,606.062.79%
the-open-network
Toncoin(TON)₺121.442.29%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,861.681.90%
polkadot
Polkadot(DOT)₺187.573.57%
usds
USDS(USDS)₺38.670.01%
weth
WETH(WETH)₺98,967.273.12%
monero
Monero(XMR)₺13,249.991.92%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.436.19%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,505.243.03%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,069,826.552.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺98,864.783.12%
tether
Tether(USDT)₺38.670.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.983.45%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,187.741.40%
solana
Solana(SOL)₺6,732.123.64%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.906.55%
cardano
Cardano(ADA)₺29.731.68%
tron
TRON(TRX)₺10.580.84%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺98,905.003.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,070,019.932.29%
sui
Sui(SUI)₺153.544.65%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺118,448.542.98%
chainlink
Chainlink(LINK)₺623.054.88%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺910.794.09%
stellar
Stellar(XLM)₺11.392.63%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,049.632.60%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00058285.57%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.633.19%
leo-token
LEO Token(LEO)₺336.86-2.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,606.062.79%
the-open-network
Toncoin(TON)₺121.442.29%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,861.681.90%
polkadot
Polkadot(DOT)₺187.573.57%
usds
USDS(USDS)₺38.670.01%
weth
WETH(WETH)₺98,967.273.12%
monero
Monero(XMR)₺13,249.991.92%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.436.19%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,505.243.03%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,069,826.552.09%
ethereum
Ethereum(ETH)₺98,864.783.12%
tether
Tether(USDT)₺38.670.00%
ripple
XRP(XRP)₺93.983.45%
binancecoin
BNB(BNB)₺25,187.741.40%
solana
Solana(SOL)₺6,732.123.64%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.01%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.906.55%
cardano
Cardano(ADA)₺29.731.68%
tron
TRON(TRX)₺10.580.84%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺98,905.003.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,070,019.932.29%
sui
Sui(SUI)₺153.544.65%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺118,448.542.98%
chainlink
Chainlink(LINK)₺623.054.88%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺910.794.09%
stellar
Stellar(XLM)₺11.392.63%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,049.632.60%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00058285.57%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.633.19%
leo-token
LEO Token(LEO)₺336.86-2.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,606.062.79%
the-open-network
Toncoin(TON)₺121.442.29%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,861.681.90%
polkadot
Polkadot(DOT)₺187.573.57%
usds
USDS(USDS)₺38.670.01%
weth
WETH(WETH)₺98,967.273.12%
monero
Monero(XMR)₺13,249.991.92%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺203.436.19%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺105,505.243.03%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş