Gundemglobal.com
Rusya ve Ukrayna İstanbul’da görüştü: Esir takasında anlaşıldı
No Result
View All Result
16 Mayıs 2025, Cuma
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
ABD’nin tarife kararları öncesi piyasalarda negatif seyir!

ABD’nin tarife kararları öncesi piyasalarda negatif seyir!

Borsa On by Borsa On
28 Mart 2025
in Borsa, Borsa Haberleri, Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Gündem
0

Küresel piyasalar, ABD’de gelecek hafta açıklanacak tarife kararları öncesi ticaret savaşlarının daha da şiddetlenebileceği endişesiyle negatif bir seyir izlerken, gözler bugün ABD’de açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verisine çevrildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi ve ticaret politikaları, küresel ölçekte belirsizlik kaynağı olmaya devam ederken, ülkelerden gelebilecek olası misillemeler piyasalarda risk algısının yüksek kalmasına neden oluyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Borsa haftayı yükselişle kapattı (16 Mayıs 2025)

Borsa haftayı yükselişle kapattı (16 Mayıs 2025)

16 Mayıs 2025
Rusya ve Ukrayna İstanbul’da görüştü: Esir takasında anlaşıldı

Rusya ve Ukrayna İstanbul’da görüştü: Esir takasında anlaşıldı

16 Mayıs 2025

ABD Başkanının otomobil endüstrisine yönelik tarife kararına birçok ülkeden tepki gelirken, Avrupa Birliği’nin (AB), ABD’nin ithal otomobillere yönelik yeni tariflerine karşı alınacak önlemler konusunda hazırlık yaptığı bildirildi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri de sözle yönlendirmelerine devam ederken, Boston Fed Başkanı Susan Collins, Trump yönetiminin getirdiği tarifelerin ABD’de enflasyonunu hızlandıracağını ancak bu etkinin ne kadar kalıcı olacağının belirsiz olduğunu söyleyerek, “Yakın vadede gümrük vergilerinin enflasyonu artırması kaçınılmaz görünüyor.” dedi.

Enflasyonist baskının daha uzun süreli olma riski bulunduğunu vurgulayan Collins, fiyatların ne kadar etkileneceğinin büyük ölçüde tarifelerden etkilenen ülkelerin tepkilerine ve alınan önlemlere bağlı olacağını ifade etti.

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin ise, Trump yönetiminin ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik verginin tamamının tüketicilere yansıyacağını düşünmediğini söyledi. Barkin, ancak şirketlerin fiyatlandırma ve kâr marjları konusunda zor kararlar almak zorunda kalacağına işaret etti.

Bu gelişmelerin ışığında para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yılın ilk faiz indirimini Temmuz ayında yapacağı ihtimali yüzde 86’ye yükselirken, Bankanın yıl genelinde ise toplam 2 faiz indirimi yapacağı öngörülüyor.

Makroekonomik verilerde ise ABD ekonomisinin geçen yılın son çeyreğine ilişkin büyüme oranı yukarı yönlü revize edildi. Buna göre, ABD ekonomisi, 2024’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 2,4 ile tahminlerin üzerinde büyüme kaydetti.

Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,5 artmıştı.

Ayrıca, gıda ve enerji harcamaları hesaplama dışı tutulan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise bu dönemde yüzde 2,7’den yüzde 2,6’ya revize edildi. Söz konusu endeks bir önceki çeyrekte yüzde 2,2 artmıştı.

Analistler, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bugün açıklanacak şubat ayı sonuçlarının ABD’deki ekonomik gidişat ve enflasyonla mücadele sürecine ilişkin daha çok bilgi vereceğini kaydetti.

Dün yüzde 4,40’a kadar yükselen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yeni günde yüzde 4,35’te dengelenirken, altının ons fiyatı 3 bin 77 dolarla rekor seviyeyi test etmesinin ardından, şu sıralarda yüzde 0,6 yükselişe 3 bin 74 dolardan alıcı buluyor.

Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 104,4 seviyesinde bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 azalışla 73,1 dolardan satılıyor.

ABD BORSALARI

New York Borsası’nda dün, S&P 500 endeksi yüzde 0,33, Nasdaq endeksi yüzde 0,53 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,37 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsaları İtalya hariç negatif seyrederken, Trump tarifelerinin etkilerine ilişkin belirsizlik bölge pay piyasalarında satış baskısı oluşturdu.

Bölgede Rusya-Ukrayna Savaşına ilişkin gelişmeler takip edilmeyi sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’ya uzun ve kısa vadeli hem mali hem de askeri yardımlar sağlanırken, Rusya’ya yönelik yaptırımların da bu ülke üstündeki baskıyı korumak amacıyla devam edeceğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise ülkesinin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

AVRUPA PİYASASI

Dün, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,70, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 değer kaybederken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,10 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsalarında tarifelerin oluşturduğu riskler ve makroekonomik verilerden alınan sinyallerle satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, istihdamı ABD’nin otomobil tarifelerinden koruma sözü verdi.

Ishiba, bahsedilen tariflerin Japon ekonomisine önemli bir etkisinin olacağını söyleyerek, sektörleri ve istihdamı korumak için önlem alma taahhüdünde bulunarak, “ABD’nin Japonya’ya bu kadar yüksek tarifeler uygulamasının kendisi için yararlı olmayacağını anlamasını sağlamak için en etkili yolu düşünüyoruz.” dedi.

Öte yandan, Japonya Merkez Bankası (BoJ) 18-19 Martta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tutanaklarını yayınladı. Politika metninde, Japonya ekonomisinin, bazı alanlardaki zayıf eğilimlere rağmen kademeli olarak toparlandığı ve gelecek dönemde potansiyelin üzerinde bir büyüme kaydetmesinin beklendiği bildirildi.

Metinde, ABD’de yönetiminin politikalarını ve bunların küresel ekonomi ile uluslararası finans ve sermaye piyasalarına etkilerinin yakından izlendiği aktarılarak, aynı zamanda ülke ekonomisinin ve fiyatların yüzde 0,5’lik faiz oranına nasıl tepki vereceğinin değerlendirileceği ifade edildi.

Bölgede bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da yıllık Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta yüzde 2,9 artarken, çekirdek TÜFE’de artış aynı dönemde yüzde 2,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 düştü.

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,38 değer kaybederek 9.612,84 puandan tamamladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 20 Mart’taki ara toplantısına ilişkin özet yayımlandı. Özette, “Finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak alınan proaktif önlemlerin enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlaması amaçlanmaktadır. ” ifadesine yer verildi.

Ayrıca özette, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacağı da belirtildi.

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bu hafta finans dünyasının önde gelen bankalarından uluslararası çapta hizmet veren İngiliz devi Barclays Bank PLC’nin yüzde 100’üne sahip olacağı Barclays Menkul Değerler AŞ ünvanlı yeni bir aracı kurumun kuruluşuna izin verdi.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 azalışla 37,9560’tan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 38,0170 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise ABD’de kişisel tüketim harcamaları (PCE), Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, İngiltere’de büyüme ve Almanya’da işsizlik oranının takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.500 puanın destek, 9.750 ve 9.850 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mart ayı ekonomik güven endeksi

10.00 Türkiye, şubat ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE)

10.00 İngiltere, 4. çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH)

10.00 İngiltere, 4. çeyrek cari işlemler dengesi

10.00 İngiltere, ocak ayı dış ticaret dengesi

10.00 İngiltere, şubat ayı perakende satışlar

10.00 Almanya, nisan ayı GfK tüketici güven endeksi

10.55 Almanya, mart ayı işsizlik oranı

13.00 Euro Bölgesi, mart ayı tüketici güven endeksi

14.30 Türkiye, şubat aylık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, şubat ayı kişisel gelirler ve harcamalar

15.30 ABD, şubat ayı kişisel tüketim harcamaları

17.00 ABD, mart ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Borsa haftayı yükselişle kapattı (16 Mayıs 2025)

Borsa haftayı yükselişle kapattı (16 Mayıs 2025)

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1.33’lük yükselişle 9668.36 puandan kapattı. XU100 endeksi güne %0.02’lik yükselişle 9542.75 puandan başladı....

Rusya ve Ukrayna İstanbul’da görüştü: Esir takasında anlaşıldı

Rusya ve Ukrayna İstanbul’da görüştü: Esir takasında anlaşıldı

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Türkiye-ABD-Ukrayna Üçlü Toplantısı, İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türk, Amerikalı ve Ukraynalı heyetler, Dışişleri...

Zelenskiy: Rusya’ya güçlü tepki şart

Zelenskiy: Rusya’ya güçlü tepki şart

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Ukrayna'da barışın sağlanmasına ihtiyaç olduğunu, Avrupa'da istikrarın devamının da buna bağlı olduğunu ifade eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye'nin...

Gübre Fabrikaları’nda grev ilanı

Gübre Fabrikaları’nda grev ilanı

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Gübre Fabrikaları (#GUBRF), işveren sendikası KİPLAS ile Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev kararının alındığını duyurdu. Kamuyu...

Next Post
Trump’tan otomotiv CEO’larına gümrük vergisi uyarısı

Trump'tan otomotiv CEO’larına gümrük vergisi uyarısı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Borsa haftayı yükselişle kapattı (16 Mayıs 2025)

Rusya ve Ukrayna İstanbul’da görüştü: Esir takasında anlaşıldı

Zelenskiy: Rusya’ya güçlü tepki şart

Gübre Fabrikaları’nda grev ilanı

Ünlü milyarder uyardı: ABD’de resesyon hâlâ yakın

Erdoğan: Kritik bir dönemeçteyiz

Son dakika! Fenerbahçe seçime gidiyor

Trump vites yükseltti: Yeni gümrük vergileri kapıda

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
Loading...
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş