Gundemglobal.com
Macron: Gazze’deki ateşkese yoğunlaşacağız
No Result
View All Result
17 Mayıs 2025, Cumartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Irak petrolü Türkiye yolunda: 2 yıllık kriz bitiyor mu?

Irak petrolü Türkiye yolunda: 2 yıllık kriz bitiyor mu?

Borsa On by Borsa On
6 Mart 2025
in Emtia Haberleri
0

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani’nin, Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatına yeniden başlanacağını duyurmasının ardından, Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden faaliyete geçmesine bir adım daha yaklaşıldı.

Abdulgani, 28 Şubat’ta yaptığı açıklamada SOMO aracılığıyla Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihracatına başlanacağını açıkladı. İlk etapta günlük 185 bin varil olarak başlayacak ihracatın, federal bütçede öngörülen kapasiteye ulaşana kadar kademeli olarak artırılacağını belirtti.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

16 Mayıs 2025
Dolar ve altında son durum!

Dolar ve altında son durum!

16 Mayıs 2025

Böylece, Bağdat ve Erbil yönetimleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 25 Mart 2023’te durdurulan petrol akışının, yaklaşık 2 yıl sonra yeniden başlayabileceği konusu gündeme geldi.

IKBY ile anlaşma süreci

Irak Meclisi, 2 Şubat’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketlerinin üretim maliyetlerini sübvanse etmeye yönelik bütçe yasasında değişiklikleri onaylayarak, bölgede çıkarılan petrolün taşınma maliyetini varil başına 16 dolar olarak belirledi.

Bu adım, Türkiye’ye petrol ihracatının yeniden başlaması için kritik bir gelişme olarak değerlendirildi.

Ardından Irak Petrol Bakanı Abdulgani, 4 Şubat’ta yaptığı açıklamada, IKBY petrolünün SOMO’ya teslim edileceğini ve ihracatın Ceyhan Limanı üzerinden gerçekleştirilmesi için Türkiye ile gerekli prosedürlerin yürütüldüğünü duyurdu.

Abdulgani 17 Şubat’ta ise ihracatın bir hafta içinde yeniden başlayacağını belirtti. Aynı gün IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Vekili Kemal Muhammed de sürecin marta kadar tamamlanabileceğini ifade etti.

Irak Petrol Bakanlığı, 22 Şubat’ta ihracatın yeniden başlatılmasına yönelik prosedürlerin tamamlandığını açıkladı ve IKBY yetkililerinden, üretilen petrolün Irak-Türkiye boru hattı ve Ceyhan Limanı üzerinden ihracatı için SOMO’ya devredilmesini talep etti.

Ardından IKBY hükümeti, 23 Şubat’ta petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda Irak ile anlaşmaya varıldığını duyurdu. Tarafların petrol boru hattının incelenmesi için ortak bir teknik ekip kurduğu belirtildi. 25 Şubat’ta ise Irak Petrol Bakanı Abdulgani, boru hattının ihracata hazır olduğunu ve iki gün içinde sevkiyatın başlamasının beklendiğini açıkladı.

IKBY üzerinden yapılan petrol ihracatı için bütçe yasasında belirlenen miktarın günlük 300 ila 325 bin varil olduğunu kaydeden Abdulgani, bunun bir kısmının iç tüketim için kullanılacağını, geri kalanının ise ihraç edileceğini belirtti.

ABD ve Rusya sürece destek veriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 26 Şubat’ta yaptıkları telefon görüşmesinde Irak-Türkiye petrol boru hattının yeniden açılması için “hızlıca çalışılması” konusunda mutabakata vardı.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, 26 Şubat’ta yaptığı açıklamada, bölgedeki petrolün Ceyhan Limanı üzerinden yakında yeniden ihraç edilmesini beklediklerini söyledi. Sürecin önündeki tek engelin şirketlerin finansmanı gibi teknik meseleler olduğunu belirten Barzani, ABD’nin bu konuda destekleyici ve teşvik edici bir rol üstlendiğini vurguladı.

Barzani, ABD’nin Irak ve IKBY’nin temel ortağı olduğunu ifade ederek, süreçte Amerikalı ve Rus şirketlerin de aktif rol oynadığını söyledi.

Irak’tan Türkiye’ye petrol akışındaki kesinti yaklaşık 20 milyar dolar kayıp yarattı

Bağdat ve Erbil yönetimleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Irak’tan Türkiye’ye petrol ihracatının durması, bölgede yaklaşık 20 milyar dolarlık zarara yol açtı.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Ağustos 2023’te X platformundan yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Erbil’de gerçekleştirdikleri görüşmede, petrol ihracatının Ceyhan üzerinden yeniden başlatılmasının önemine dair mutabakata vardıklarını duyurmuştu.

Bayraktar ise Nisan 2024’te yaptığı açıklamada, Irak-Türkiye boru hattındaki sorunlardan Türkiye’nin sorumlu olmadığını vurgulamış, hattın 4 Ekim 2023 itibarıyla çalışmaya hazır olduğunu ancak Erbil ve Bağdat arasındaki anlaşmazlıkların süreci olumsuz etkilediğini belirtmişti.

Türkiye’ye petrol akışının yeniden başlaması durumunda Ankara-Bağdat ilişkilerinin iyileşmesine katkı sunması bekleniyor.

Bölgeden ihracatın yeniden başlamasına yönelik atılan adımda Trump yönetimi etkili

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, IKBY bölgesinde faaliyet gösteren yabancı şirketlerin petrolü SOMO’ya devretmeyi istemeyebileceğini söyledi.

Dourian, bu sebeple birden fazla değişkenin hesaba katılması gerektiğini ifade ederek, “Bu durum Bağdat’ın tek seçeneğinin Kerkük ve Kar Group tarafından işletilen Khurmala sahasından kendi petrolünü ihraç etmek olduğu anlamına geliyor. Diğer taraftan yaklaşık 2 yıldır devre dışı olan boru hattının teknik durumu da bir diğer belirsizlik olarak öne çıkıyor” dedi.

İhracatın yeniden başlaması durumunda küresel arz dengelerinin fazla etkilenmeyeceğini belirten Dourian, şunları kaydetti:

“Petrol ihracatını yeniden başlatmaya yönelik adımın ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen baskıya yanıt olarak gerçekleştiği kanaatindeyim. Aslında baskı doğrudan Trump’tan değil, Trump yönetiminden geliyor. Daha önce Washington yönetiminin, Irak’ın kuzey bölgesindeki petrolün ihracatının sürdürülmesi gerektiğini aksi taktirde ülkenin İran’a yönelik ‘maksimum baskı’ politikasının bir parçası olarak ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağını söylediği belirtilmişti. Öte yandan, ihracatın yeniden başlaması durumunda küresel arz dengelerinin fazla etkileneceğini düşünmüyorum çünkü Irak, OPEC+ kotasına uyum sağlamak için federal kontrol altındaki güney sahalarındaki üretimini kısmak zorunda kalacak.“

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Altın piyasasında dikkat çekici gelişmeler oluyor. 2025’in ilk iki ayında, ABD Londra ve İsviçre’den sessizce 600 tondan fazla altın ithal etti. Bu...

Dolar ve altında son durum!

Dolar ve altında son durum!

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

İç ve dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak dalgalanma gösteren altın ve döviz fiyatları, ekonomik karar alma süreçlerinde belirleyici unsurlar arasında...

Altın fiyatları sert düştü

Altın fiyatları sert düştü

by Borsa On
15 Mayıs 2025
0

Altın fiyatları, ABD'de bugün açıklanacak olan kritik üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi öncesinde yatırımcıların temkinli duruşuyla birlikte sert bir düşüş...

Altında sert fren: Talep zayıfladı, fiyatlar geriledi

Altında sert fren: Talep zayıfladı, fiyatlar geriledi

by Borsa On
14 Mayıs 2025
0

ABD-Çin ticaret geriliminin tarifelerin 90 gün süre ile düşürülmesi yönünde varılan anlaşma ile hafiflemesi sonrası güvenli liman talebini zayıflaması ons...

Next Post
Anadolu Sigorta’dan temettü kararı

Anadolu Sigorta'dan temettü kararı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

ABD borsaları günü yükselişle tamamladı

Macron: Gazze’deki ateşkese yoğunlaşacağız

Kerevitaş Gıda’nın bülten adı değişti

Avrupa borsaları günü kazançla tamamladı

Erdoğan: Terörsüz Türkiye, Türkiye Yüzyılı’nın kilit taşı olacak

BIST KOBİ Sanayi Endeksi’nden 8 hisse çıkarılacak

BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 2,96 değer kazandı

Borsa haftayı yükselişle kapattı (16 Mayıs 2025)

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
Loading...
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş