Gundemglobal.com
Milli Mücadele’nin 106. yılı: Samsun’a giden yol
No Result
View All Result
18 Mayıs 2025, Pazar
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Petrol fiyatları yüksek seyre rağmen haftalık düşüş trendini kıramadı

Petrol fiyatları yüksek seyre rağmen haftalık düşüş trendini kıramadı

Borsa On by Borsa On
22 Şubat 2025
in Emtia Haberleri
0

Önceki hafta 74,40 dolardan kapanan Brent petrol, pazartesi günü Ukrayna’nın, Kazakistan petrolünü taşıyan CPC’ye ait bir istasyona “ABD’ye tepki” amacıyla saldırdığına ilişkin haberlerle yükseldi. Saldırının etkisiyle Brent petrol 75,12 dolara kadar çıkarken, günü yüzde 0,07 kazançla 75,06 dolardan tamamladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise yüzde 1 artışla 71,28 dolara yükseldi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in özel sektörü destekleyen açıklamalarıyla, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de ekonomik toparlanma beklentileri oluştu. Böylece Brent petrol 18 Şubat’ta yüzde 0,5 artarak 75,45 dolara, WTI ise yüzde 0,6 yükselerek 71,74 dolara çıktı.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Emtia piyasalarında karışık seyir!

18 Mayıs 2025
Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

18 Mayıs 2025

AB’nin Rusya’nın petrol taşımak ve yaptırımları aşmak için kullandığı “gölge filo”sunu hedef alan yeni yaptırım paketinin onaylanmasının ardından, 19 Şubat’ta Brent petrol 76,46 dolara kadar yükseldi ve günü de yüzde 0,5 artışla 75,81 dolardan kapattı. WTI ise yüzde 0,6 artışla 72,16 dolar oldu.

Perşembe günü de yukarı yönlü hareketini sürdüren Brent petrol yüzde 4 artarak günü 76,12 dolardan tamamladı. WTI da yaklaşık yüzde 4 yükselişle 72,43 dolar olarak kaydedildi. Ancak, aynı gün ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, Ukrayna-Rusya savaşında barış sağlanması kapsamında Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesinin masada olabileceğinin sinyalini vermesiyle fiyatların yukarı yönlü hareketi kısıtlandı.

Cuma günü ise Bessent’in Çin’in Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile yaptığı telefon görüşmesinde, her iki tarafın Çin ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önemini vurguladığına ilişkin haberler arz kesintilerine yönelik endişeleri hafifletti. Böylece, yukarı yönlü hareketini sonlandıran Brent petrol, yüzde 3’e yakın değer kaybederek, Ekim 2024’ten beri en sert düşüşü kaydetti.

Brent petrol, 17 Şubat’la başlayan haftayı yüzde 0,7 düşüşle 73,90 dolardan tamamlayarak 5 haftalık düşüş hareketini sürdürdü. WTI da aynı dönemde yüzde 0,5 azalarak 70,20 dolar oldu.

“Fiyatlar 74-76 dolar arasında dar bir bantta seyrediyor”

Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, küresel jeopolitik belirsizliklerin artmasına rağmen petrol fiyatlarının dar bir aralıkta seyrettiğini söyledi.

Dourian, yedek üretim kapasitelerinin fazla olması nedeniyle fiyatların istikrarlı kaldığını belirterek, “Petrol fiyatları 74-76 dolar arasında dar bir bantta kaldı ve düşük volatilite gösterdi. Yatırımcılar, Washington’dan gelecek yeni yaptırım ve Rusya-ABD barış görüşmeleri haberlerini beklerken, agresif pozisyonlar almak yerine durumu izlemeyi tercih ediyor olabilirler.” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirecek bir anlaşma yapılması ve Moskova’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi durumunda petrol fiyatlarının daha fazla düşebileceğini ifade eden Dourian, “Rusya’ya karşı yaptırımlar hafifletilse de, OPEC+ yaptırımları fiyat artışlarını sınırlayacaktır. Ayrıca, ABD eski Başkanı Joe Biden döneminde getirilen yaptırımlar nedeniyle alıcılar alternatif kaynaklara yöneldiği için Rus petrolüne geri dönmeleri zaman alacaktır.” diye konuştu.

“Piyasalarda büyük belirsizlik hakim”

Londra merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group’un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere de bu haftaki fiyat artışlarının piyasalardaki belirsizlikten kaynaklandığını belirtti.

Mathonniere, ABD ve Rusya arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasıyla, Rus petrolünün Avrupa’ya yeniden gönderilebileceği umudunun, Brent petrolün varil fiyatını 75 doların altına çektiğini fakat fiyatların kısa sürede toparlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“İlk olarak AB, 16. yaptırım paketini onayladı ve yaptırım uygulanan Rus tankerleri ile bunlara fon sağlayanların listesini genişletti. CPC üzerindeki durum ise belirsiz. Kazaklar ve Chevron saldırıdan etkilenme olmadığını söylese de Rusya, petrol akışlarının yüzde 30 ila yüzde 40’ının etkilenmiş olabileceğini belirtiyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden petrol ihracatının yeniden başlaması olasılığı da var ancak Ankara’nın 1,5 milyar dolarlık tahkim davası çözülmeden Ceyhan’a petrol akışını onaylaması pek olası değil. Son olarak, Trump yönetiminin İran petrolüne yönelik yaptırımlarını sertleştirme ihtimali sorgulanıyor. Bazı analistler İran tedarikinin günlük 200 bin ila 300 bin varil düşebileceğini belirtse de Washington’da yaptırımların daha sert uygulanacağı ihtimali varlığını koruyor. Dolayısıyla piyasalarda büyük bir belirsizlik söz konusu. Bu yüzden fiyatlar beklenenden fazla düşmedi.”

Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi ise OECD ülkelerinin petrol kaynaklarının azaldığını ve Çin talebinde bir toparlanma olabileceğini belirterek, “ABD ekonomisi de beklentilerin üzerinde performans gösteriyor ancak fiyat artışlarını tetikleyen kayda değer bir sebep bulunmuyor.” ifadesini kullandı.

Rizvi, piyasa oyuncularının yükselişin aksine düşüş eğilimi gösterdiğini belirterek, “Petrol piyasalarındaki düşüş trendi devam ettikçe fiyatların ilerleyen süreçte daha fazla düşeceğine inanıyorum. Bu hafta ekonomik açıdan önemli haberler var ve bunlar sürece etki edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Emtia piyasalarında karışık seyir!

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Emtia piyasaları, ABD ile Çin'in 90 gün süreyle gümrük vergilerini azaltma kararının yarattığı iyimserliğe rağmen, para politikası belirsizlikleri ve güçlenen dolar endeksinin...

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Ünlü yatırımcı David Einhorn, altının son dönemdeki tarihi yükselişinin ardında yatan esas faktörün enflasyon değil, ABD’nin artan bütçe açığına yönelik...

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

Altın ABD’ye akıyor: Kurallar yeniden mi yazılıyor?

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

Altın piyasasında dikkat çekici gelişmeler oluyor. 2025’in ilk iki ayında, ABD Londra ve İsviçre’den sessizce 600 tondan fazla altın ithal etti. Bu...

Dolar ve altında son durum!

Dolar ve altında son durum!

by Borsa On
16 Mayıs 2025
0

İç ve dış piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak dalgalanma gösteren altın ve döviz fiyatları, ekonomik karar alma süreçlerinde belirleyici unsurlar arasında...

Next Post
İDO ve BUDO seferleri için iptal kararları

İDO ve BUDO seferleri için iptal kararları

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Milli Mücadele’nin 106. yılı: Samsun’a giden yol

Meclis’te yoğun hafta! HSK ve RTÜK seçimi

Uludağ’da çok sayıda otelin ruhsatı iptal edildi

Pervin Buldan İmralı’ya gitti

CHP’de grup yönetimi belirlenecek

Karadeniz’deki yeni gaz keşfi Türkiye’nin jeopolitik gücünü artırıyor

Emtia piyasalarında karışık seyir!

Maliye e-ticareti mercek altına aldı!

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
Loading...
Loading...
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş