Gundemglobal.com
Ahmet Özer’e terör davasında tahliye kararı!
No Result
View All Result
14 Temmuz 2025, Pazartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Merkez bankalarından gevşeme adımı

Merkez bankalarından gevşeme adımı

Borsa On by Borsa On
2 Aralık 2024
in Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Gündem, Haberler, Piyasalar
0

Büyük merkez bankaları para politikalarını kasımda da gevşetmeye devam etti.

Küresel ekonomiler bir yandan enflasyonla mücadelesini sürdürürken bir yandan da makroekonomik gelişmelere paralel olarak para politikalarını ayarlamaya devam ediyor. Küresel çapta etkisi olan büyük merkez bankalarından ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayında yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirirken, büyük merkez bankalarından faiz artırımı yapan olmadı.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

BIST 30 hisselerinde aylık getiride İş Bankası C ve Emlak Konut ilk sırada

BIST 30 hisselerinde aylık getiride İş Bankası C ve Emlak Konut ilk sırada

14 Temmuz 2025
HSBC’den kritik endeks tahmini: Hangi Türk hisseleri listeye girecek?

HSBC’den kritik endeks tahmini: Hangi Türk hisseleri listeye girecek?

14 Temmuz 2025

Kasım ayında başta Fed olmak üzere İngiltere Merkez Bankası (BoE), Güney Kore Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası (Riksbank), Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz indirimine gitti.

Çin Merkez Bankası (PBoC), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Macaristan Merkez Bankası (MNB), Avustralya Merkez Bankası, Polonya Merkez Bankası, Romanya Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası ise politika faizini sabit bıraktı.

Fed’den ikindi indirim hamlesi

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan düşürerek yüzde 4,50-4,75 aralığına indirdi. Böylece banka yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirmiş oldu.

Fed’den yapılan açıklamada, söz konusu kararın oy birliğiyle alındığı belirtildi. Açıklamada, son göstergelerin ekonomik faaliyetin sağlam hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdiği ifade edildi.

Yılın başından bu yana iş gücü piyasası koşullarının genel olarak gevşediğine işaret edilen açıklamada, işsizlik oranının yükseldiği ancak düşük kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerleme kaydetse de bir miktar yüksek kalmayı sürdürdüğü belirtilerek, “Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin kabaca dengede olduğunu değerlendirmektedir.” ifadesi kullanıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, karar sonrası düzenlenen basın toplantısında, ABD’de 5 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinin sonucuna ve ekonomiye etkilerine dair bir soru üzerine, “Yakın vadede seçimin politika kararlarımız üzerinde hiçbir etkisi olmayacak.” ifadesini kullandı.

Powell, ekonomiyi etkileyen pek çok faktör olduğunu belirterek, herhangi bir politika değişikliğinin zamanlamasını ve içeriğini, dolayısıyla ekonomi üzerindeki etkilerinin, özellikle de maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmada ne ölçüde önemli olacağını bilmediklerini dile getirdi. Powell, “Tahminde bulunmuyoruz, spekülasyon yapmıyoruz ve varsayımda bulunmuyoruz.” diye konuştu.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, 18 Aralıkta yılın son faiz kararını açıklayacak olan Fed’in yüzde 66 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörülürken, yüzde 34 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı fiyatlanıyor.

BoE de bu sene ikinci faiz indirimini kasım ayında gerçekleştirdi

BoE, geçen ay politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan düşürerek yüzde 4,75’e indirdi.

BoE’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin açıklamasında, PPK üyelerinin 8’inin politika faizini 25 baz puan düşürmek ve birinin de yüzde 5’te sabit tutmak üzere görüş bildirdiği belirtildi.

Dezenflasyonda devam eden bir gelişme olduğu aktarılan açıklamada, daha önceki dış şokların ortadan kalktığının gözlendiği ancak yurt içi enflasyonist baskıların daha yavaş azaldığı kaydedildi.

BoE Başkanı Başkanı Andrew Bailey, BoE Para Politikası Kurulu’nun kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında, BoE’nin süren enflasyonist baskıları değerlendirmesi gerektiğini ve bu baskıların özellikle hizmet enflasyonu ve maaşlardaki artışta kendini gösterdiğini dile getirdi.

Bu baskıların ortadan kalkıp kalkmayacağını yakından takip ettiklerini söyleyen Bailey, ülkede geçen hafta açıklanan Sonbahar Bütçesi’nde planlanan harcamaların enflasyona yüzde 0,5 yukarı yönlü etki yapabileceğini aktardı.

Bailey, BoE yetkililerinin politika faizini nötr seviyeye düşürme yönünde bir fikri olmadığını belirterek, büyük bir şok olmadığı sürece politika faizinin birkaç yıl önce olduğu gibi çok düşük seviyelere çekilmesini beklemediğini bildirdi.

Güney Kore Merkez Bankası başta olmak üzere diğer faiz indirimleri takip edildi

Güney Kore Merkez Bankası politika faiz oranını beklentiler dışında 25 baz puan düşürerek yüzde 3 seviyesine indirdi. Söz konusu indirim bu yılın ikinci faiz indirimi oldu.

Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang-yong, karara ilişkin “Büyük ülkelerle ihracat rekabetleri yoğunlaşıyor ve ayrıca Trump’ın seçim zaferinin ardından ticaret ortamındaki belirsizlikleri de not ettik.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Zelanda Merkez Bankası da kasımda faiz indirimine giderek yüzde 4,75 olan politika faizini 50 baz puan düşürerek 4,25 seviyesine indirdi. Söz konusu karar bankanın bu yıl almış olduğu üçüncü indirim kararı oldu.

Bunlara ek olarak, İsveç’te Riksbank politika faizini beklentiler dahilinde 50 baz puan düşürerek yüzde 3,25 seviyesinden, yüzde 2,75 seviyesine çekti. Bankadan yapılan açıklamada “ekonomiye daha fazla destek sağlamak ve enflasyonun hedefte istikrar kazanmasına yardımcı olmak için, Para Politikası kurulu, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 2,75’e indirmeye karar vermiştir” ifadesi kullanıldı.

Çek Cumhuriyeti Merkez Bankası da politika faizini tahminler dahilinde 25 baz puan indirerek yüzde 4,25 seviyesinde yüzde 4,00 seviyesine düşürdü.

TCMB politika faizini sabit tuttu

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, duyuruda, “Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyaller belirginleşmiştir.” ifadelerine yer verildi.

TCMB, yılın son PPK toplantısını 26 Aralıkta gerçekleştirecek.

Çin tarafı kasım ayını pas geçti

Çin’de gösterge faiz işlevi gören 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarının (LPR) sabit kalmasının ardından PBoC, ana politika faizi niteliğindeki 1 yıl vadeli borçlanma faizini de değiştirmedi.

20 kasımda Ulusal Bankalar Arası Fon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 1 yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,1, 5 yıllık kredi faiz oranı ise yüzde 3,6’da sabit bırakıldığı kaydedilmişti.

25 kasımda PBoC’tan yapılan açıklamada da merkez bankasının ana politika faizi niteliğindeki 1 yıl vadeli borçlanma faizini değiştirmediği ifade edildi.

Çin’deki 18 bankanın, PBoC’un borçlanma faizi üzerine koydukları kar payı bildirimlerine göre belirlenen LPR, 2019’dan bu yana ülkenin gösterge faizi işlevini görüyor. 1 yıl vadeli kredi faiz oranı kurumsal krediler için, 5 yıllık faiz oranı ise emlak kredileri için referans kabul ediliyor.

Diğer büyük merkez bankalarının kararları da takip edildi

Macaristan tarafında MNB politika faizini kasım ayında piyasa beklentileri doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 6,50 seviyesinde sabit bıraktı. Bankadan yapılan açıklamada, “Jeopolitik gerginlikler, oynak finansal piyasa gelişmeleri ve enflasyon görünümüne yönelik riskler, faiz oranlarının düşürülmesinde daha fazla duraklamayı gerektiriyor.” değerlendirmesine yer verildi.

Avustralya Merkez Bankası da kasım ayında politika faizini tahminlere paralel şekilde sabit bırakarak yüzde 4,35 seviyesinde tuttu. Yapılan basın açıklamasında, enflasyonun, makul bir zaman dilimi içinde sürdürülebilir bir şekilde hedefe döndürülmesinin bankanın en yüksek önceliği olmaya devam ettiği kaydedilerek, “Enflasyonun hedef aralığına doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğinden emin olana kadar politikanın yeterince kısıtlayıcı olması gerekecek.” ifadesi kullanıldı.

Bununla birlikte, Polonya Merkez Bankası, Romanya Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası politika faizini sırasıyla yüzde 5,75, yüzde 6,50 ve yüzde 4,50 seviyesinde korudu.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

BIST 30 hisselerinde aylık getiride İş Bankası C ve Emlak Konut ilk sırada

BIST 30 hisselerinde aylık getiride İş Bankası C ve Emlak Konut ilk sırada

by Borsa On
14 Temmuz 2025
0

BIST 30 endeksinde yer alan şirketlerin son 1 aylık performanslarına bakıldığında, en güçlü fiyatlamalar banka ve gayrimenkul sektöründen geldi. Listenin başında...

HSBC’den kritik endeks tahmini: Hangi Türk hisseleri listeye girecek?

HSBC’den kritik endeks tahmini: Hangi Türk hisseleri listeye girecek?

by Borsa On
14 Temmuz 2025
0

Londra merkezli bankacılık devi HSBC, Financial Times Stock Exchange (FTSE) Gelişmekte Olan Piyasalar (EM) ve FTSE EM SmallCap endekslerine dahil edilecek ve...

Ahmet Özer’e terör davasında tahliye kararı!

Ahmet Özer’e terör davasında tahliye kararı!

by Borsa On
14 Temmuz 2025
0

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in, terör örgütüne üye olma suçundan yargılandığı davada yurt dışı çıkış yasağı ve İstanbul...

BIST 30’da son 3 ayda %10 üzeri değer kaybı yaşayan 4 hisse

BIST 30’da son 3 ayda %10 üzeri değer kaybı yaşayan 4 hisse

by Borsa On
14 Temmuz 2025
0

BIST 30 endeksinde yer alan bu dört hisse, 3 aylık periyotta piyasanın gerisinde kaldı. Sasa Polyester (#SASA), %−19,05’lik düşüşle listenin başında...

Next Post
Avrupa borsalarında negatif seyir

Avrupa borsalarında negatif seyir

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

BIST 30 hisselerinde aylık getiride İş Bankası C ve Emlak Konut ilk sırada

HSBC’den kritik endeks tahmini: Hangi Türk hisseleri listeye girecek?

Ahmet Özer’e terör davasında tahliye kararı!

BIST 30’da son 3 ayda %10 üzeri değer kaybı yaşayan 4 hisse

LGS tercihleri başladı

Ünlü müzisyenin milyonları borsaya aktarılmış

DEM Parti heyeti, Bahçeli ile görüşecek

Trump’ın tarife hamlesi Avrupa borsalarında satış baskısı yarattı

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,902,554.602.98%
ethereum
Ethereum(ETH)₺122,843.762.38%
ripple
XRP(XRP)₺119.445.20%
tether
Tether(USDT)₺40.22-0.03%
binancecoin
BNB(BNB)₺28,310.701.72%
solana
Solana(SOL)₺6,719.962.70%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.210.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.282.98%
tron
TRON(TRX)₺12.13-0.48%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺122,725.932.34%
cardano
Cardano(ADA)₺30.191.69%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,955.261.30%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,889,162.942.88%
stellar
Stellar(XLM)₺18.514.36%
sui
Sui(SUI)₺159.2514.86%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺147,923.972.04%
chainlink
Chainlink(LINK)₺658.725.89%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.732.15%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,632.811.09%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺875.482.57%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.34-0.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺131,339.222.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055223.37%
the-open-network
Toncoin(TON)₺122.661.22%
weth
WETH(WETH)₺122,848.592.34%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,900.471.99%
usds
USDS(USDS)₺40.21-0.01%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.21-0.09%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,860.760.16%
monero
Monero(XMR)₺14,114.334.09%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,902,554.602.98%
ethereum
Ethereum(ETH)₺122,843.762.38%
ripple
XRP(XRP)₺119.445.20%
tether
Tether(USDT)₺40.22-0.03%
binancecoin
BNB(BNB)₺28,310.701.72%
solana
Solana(SOL)₺6,719.962.70%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.210.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.282.98%
tron
TRON(TRX)₺12.13-0.48%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺122,725.932.34%
cardano
Cardano(ADA)₺30.191.69%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,955.261.30%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,889,162.942.88%
stellar
Stellar(XLM)₺18.514.36%
sui
Sui(SUI)₺159.2514.86%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺147,923.972.04%
chainlink
Chainlink(LINK)₺658.725.89%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.732.15%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,632.811.09%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺875.482.57%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.34-0.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺131,339.222.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055223.37%
the-open-network
Toncoin(TON)₺122.661.22%
weth
WETH(WETH)₺122,848.592.34%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,900.471.99%
usds
USDS(USDS)₺40.21-0.01%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.21-0.09%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,860.760.16%
monero
Monero(XMR)₺14,114.334.09%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,902,554.602.98%
ethereum
Ethereum(ETH)₺122,843.762.38%
ripple
XRP(XRP)₺119.445.20%
tether
Tether(USDT)₺40.22-0.03%
binancecoin
BNB(BNB)₺28,310.701.72%
solana
Solana(SOL)₺6,719.962.70%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.210.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.282.98%
tron
TRON(TRX)₺12.13-0.48%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺122,725.932.34%
cardano
Cardano(ADA)₺30.191.69%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,955.261.30%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,889,162.942.88%
stellar
Stellar(XLM)₺18.514.36%
sui
Sui(SUI)₺159.2514.86%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺147,923.972.04%
chainlink
Chainlink(LINK)₺658.725.89%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.732.15%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,632.811.09%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺875.482.57%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.34-0.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺131,339.222.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055223.37%
the-open-network
Toncoin(TON)₺122.661.22%
weth
WETH(WETH)₺122,848.592.34%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,900.471.99%
usds
USDS(USDS)₺40.21-0.01%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.21-0.09%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,860.760.16%
monero
Monero(XMR)₺14,114.334.09%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,902,554.602.98%
ethereum
Ethereum(ETH)₺122,843.762.38%
ripple
XRP(XRP)₺119.445.20%
tether
Tether(USDT)₺40.22-0.03%
binancecoin
BNB(BNB)₺28,310.701.72%
solana
Solana(SOL)₺6,719.962.70%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.210.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.282.98%
tron
TRON(TRX)₺12.13-0.48%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺122,725.932.34%
cardano
Cardano(ADA)₺30.191.69%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,955.261.30%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,889,162.942.88%
stellar
Stellar(XLM)₺18.514.36%
sui
Sui(SUI)₺159.2514.86%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺147,923.972.04%
chainlink
Chainlink(LINK)₺658.725.89%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.732.15%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,632.811.09%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺875.482.57%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.34-0.33%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺131,339.222.19%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00055223.37%
the-open-network
Toncoin(TON)₺122.661.22%
weth
WETH(WETH)₺122,848.592.34%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,900.471.99%
usds
USDS(USDS)₺40.21-0.01%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.21-0.09%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,860.760.16%
monero
Monero(XMR)₺14,114.334.09%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş