Gundemglobal.com
Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti
No Result
View All Result
12 Temmuz 2025, Cumartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
“Girişim ekosistemine GSYF desteği riske girebilir”

“Girişim ekosistemine GSYF desteği riske girebilir”

Borsa On by Borsa On
15 Ekim 2024
in Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Gündem, Haberler, Piyasalar
0

Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler ile girişim sermayesi yatırım fonlarının (GSYF) daha çeşitli yatırım imkanları sunabilmesi için bir dizi yenilik getirdi. Ancak değişiklikler içinde piyasanın büyümesi ve gelişmesini destekleyenler olduğu gibi kısıtlayan ve büyümeyi engelleyici düzenlemeler de olduğunu belirtiyor. Halka açık şirketlerden GSYF’lerin çıkmasının riskli olduğunu belirten sektör temsilcileri GSYF’lerin likidite ihtiyacını karşılamasının zorlaşacağını, reel sektöre GSYF desteğinin önünün kesildiğini ve girişimlerin kurumsallaşmasına olan desteğin azalabileceğini vurguluyorlar.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) III-52.4 sayılı Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. 21 Eylül’de Resmî Gazete’de yayımlanan bu değişiklikler, girişim sermayesi yatırım fonlarının (GSYF) daha çeşitli yatırım imkanları sunabilmesi için bir dizi yenilik getiriyor. SPK’nın 2014 yılında yasal çerçevesini belirlemesi ile hayatımıza GSYF’lerin pazar büyüklüğü eylül sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124 büyüyerek 192 milyar liraya ulaştı.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti

Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti

12 Temmuz 2025
Barrack’tan SDG’lilere çağrı: ABD’ye gelin, birlikte yaşayalım

Barrack’tan SDG’lilere çağrı: ABD’ye gelin, birlikte yaşayalım

12 Temmuz 2025

İRLANDA, FİNLANDİYA VE NORVEÇ GİBİ ÜLKELERİ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye girişim ekosistemine bu yılın ilk 9 ayında, Startups.watch’un Türkiye Startup Ekosistemi 2024 Üçüncü Çeyrek Raporu’na göre, 709 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakam, aynı dönemde İrlanda, Finlandiya ve Norveç gibi gelişmiş ekonomilerin aldığı yatırımdan daha yüksek. Böylece, son 5 yılda Türkiye’de girişimler 4,8 milyar dolardan fazla yatırım aldı. Rapora göre, 2019 yılında her 10 yatırımın birinde bir GSYF yer alıyordu. Takip eden yıllarda bu oran sürekli olarak arttı. 2023 yılında neredeyse her 2 yatırımdan birinde bir GSYF yer aldı. 2024 yılı ilk dokuz ayında bu oran şimdilik yüzde 17 seviyesinde yer alıyorsa da, yıl sonunda yüzde 42’ye ulaşması bekleniyor. 2019 yılından bu yana GSYF’ler kanalıyla girişimlere 951 milyon dolar finansman sağlandı.

GSYF’LERİN BÜYÜKLÜĞÜ 191,97 MİLYAR LİRA SEVİYESİNDE

GSYF’lerin toplam büyüklüğü eylül sonu itibarıyla 191,97 milyar lira seviyesine ulaştı. 5 yıl önce, 2019 yılı eylül ayında pazar büyüklüğü sadece 1,6 milyar liraydı. Bu büyümenin ardında yatan nedenler arasında, GSYF yatırımı ile uluslararası başarı yakalayan girişimlerin yatırımcısını yüksek performansları ile memnun etmesinin yanı sıra, bu fonların avantajlarının giderek fark edilmesi ve BES’lerin GSYF’lere olan ilgisinin artması gibi nedenler yer alıyor. SPK tarafından 2022’de yapılan düzenlemeyle teknopark şirketlerinin ArGe gelirlerinin yüzde 2’sini yatırıma ayırmaları zorunluluğu getirilmesi, GSYF’lerin büyümesinde etkili oldu. 2024’te bu oran yüzde 3’e ulaştı.

YENİ DÜZENLEME İLE BÜYÜMEYİ TEŞVİK EDEN DEĞİŞİKLİKLER

Yeni tebliğ ile yurt dışı yatırım sınırları genişletildi. Yurt dışında kurulu, varlıklarının en az yüzde 51’i Türkiye’deki bağlı ortaklık veya iştiraklerden oluşan girişim şirketlerine yatırım yapma imkânı tanındı. Bunun yanında, yurt dışında kurulu girişim şirketlerine yapılan yatırım sınırı, fon toplam değerinin yüzde 10’undan yüzde 15’e çıkarıldı.

Girişim sermayesi yatırım fonlarının en az yüzde 80’inin diğer GSYF katılma paylarından oluşabileceği fon sepeti fonu yapısında ihraç edilmesine izin verildi. Bu değişiklikle, yatırımcıların doğrudan girişim şirketlerine yatırım yapmak yerine, GSYF’ler üzerinden risklerini dağıtarak yatırımlarını çeşitlendirebilmeleri hedeflendi. Bu düzenleme aynı zamanda, yatırımcıların daha önce yatırım almış ve yatırım turunu tamamlamış girişim şirketlerine yatırım yapabilmelerini de mümkün kıldı.

Fonların başvuru süreçlerinin hızlandırılması amacıyla GSYF’lerin menkul kıymet yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları gibi şemsiye fonlar altında ihraç edilebilmesine olanak tanındı.

RİSK OLUŞTURAN DEĞİŞİKLİKLER

Piyasanın olumlu bulduğu gelişmenin önünü açacağının düşünüldüğü değişikliklerin yanında yeni düzenlemenin bazı kısımlarının olumsuz etkisinin olacağını da belirtiliyor. Halka açık şirketlerden GSYF’lerin çıkmasının riskli olduğunu belirten sektör temsilcileri, GSYF’lerin likidite ihtiyacını karşılamasının zorlaşacağını, reel sektöre GSYF desteğinin önünün kesildiğini ve girişimlerin kurumsallaşmasına olan desteğin azalabileceğini vurguluyorlar.

Son düzenlemeyle halka açık payların GSYF portföyleri dışına çıkarılması özellikle riski bulunuyor. Düzenlemeyle GSYF’ler halka açık şirketlerin açık paylarını alamayacak. Düzenlemeyle halka açık payların GSYF portföyleri dışına çıkarılması, GSYF’lerin girişim şirketi niteliğindeki halka açık şirketlerin borsada işlem görmeyen paylarına fon toplam değerinin yüzde 20’sinden fazla yatırım yapılmasının engellenmesi sektör tarafından sınırlayıcı, büyümeyi engelleyici bir unsur olarak değerlendiriliyor. Bu payların bu sınırlamadan istisna tutulmaması halinde, GSYF sisteminin omurgası olan çıkışlar için alternatiflerin başında gelen halka arzların engellenebileceği değerlendiriliyor. Bunun yanında, GSYF’ler artık halka arz olmuş girişimlerin halka açık paylarını ellerinde tutamayacağından, sektör bu payların satışının başka satışları da tetikleyebileceği konusunda endişeli.

Finansal zorluk, çeşitli yönetimsel ve sektörel sorunlarla faaliyetlerini sağlıklı yürütemeyen girişimlerin yerli ve yabancı pay sahipleri bulunan GSYF’ler gibi hem finansal hem de stratejik nitelikte bir ortağa ihtiyacı olduğu dolayısıyla, halka açık şirketlerin rehabilitasyonu açısından GSYF yatırımlarının sadece bu fonların pay sahipleri için değil aynı zamanda halka açık şirketin küçük ortakları sermaye piyasalarının geneli için önemli bir alternatif oluşturduğu yeni düzenlemenin bunu engelleyebileceği de yapılan eleştiriler arasında.

Düzenleme ile GSYF’lerin diğer GSYF’lere yaptığı yatırımlar, toplam fon değerinin yüzde 25’ini geçemeyecek olması da likiditeye ilişkin endişeye neden oluyor. GSYF’lerin, aktif toplamının en az yüzde 40’ı gayrimenkulden oluşan şirketler ile müteahhitlik şirketlerine yatırım yapmasının zorlaşması da eleştirilen konular arasında bulunuyor. Bununla, ana yatırımı üretim tesisi olan reel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin, lojistik merkezi ve otel gibi turizm yatırımlarının da GSYF’lerin kapsama alanından çıkmasına neden olabileceği değerlendiriliyor. Düzenlemeyle yatırımcılarla, fon ihraç sözleşmesinin imzalanması şartı getirildi. Bu madde ise GSYF kurucusu Portföy Yönetim Şirketlerine aşılması zor bir yükümlülük olarak görülüyor.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti

Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

Fenerbahçe’de Başkan Vekili Erol Bilecek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla görevinden istifa ettiğini açıkladı. Eylül ayında yapılacak olağanüstü kongrede yönetim...

Barrack’tan SDG’lilere çağrı: ABD’ye gelin, birlikte yaşayalım

Barrack’tan SDG’lilere çağrı: ABD’ye gelin, birlikte yaşayalım

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, terör örgütü PKK/YPG'nin entegrasyon konusunda elini çabuk tutmaması halinde Türk ve...

Eski ehliyetler için geri sayım başladı

Eski ehliyetler için geri sayım başladı

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, 32 milyon 466 bin 334 kişi yeni tip sürücü belgesini kullanıyor....

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

Piyasalarda rehavetin arttığı ve ABD borsalarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde, önde gelen yatırımcılar ve bankacılar, yükselişin olası riskleri gizlediği...

Next Post
BofA, Goldman Sachs ve Citigroup çeyrek bilançolarını açıkladı

BofA, Goldman Sachs ve Citigroup çeyrek bilançolarını açıkladı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti

Barrack’tan SDG’lilere çağrı: ABD’ye gelin, birlikte yaşayalım

Eski ehliyetler için geri sayım başladı

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

SPK’ya sermaye artırımı için başvuran 3 şirket

Serveti Buffett ile yarışıyor! Huang 36.4 milyon dolarlık Nvidia hissesi sattı

Hindistan’da 270 kişinin öldüğü uçak kazasında şok detay

Türkiye’den ucuz Rus kömürüne hücum

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş