Gundemglobal.com
Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti
No Result
View All Result
12 Temmuz 2025, Cumartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
S&P’den Türkiye için kritik “not artırımı” açıklaması: İki faktöre bağlı

S&P’den Türkiye için kritik “not artırımı” açıklaması: İki faktöre bağlı

Borsa On by Borsa On
23 Eylül 2024
in Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Finans, Piyasalar
0

Türkiye’nin makroekonomi politikalarındaki değişimin ardından, Fitch Ratings, Moody’s ve S&P Global Ratings, ülkenin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yükseltti. Fitch Türkiye’nin notu son değerlendirmesinde “BB-“ye, Moody’s iki basamak artışla “B3″ten “B1″e ve S&P Global Ratings de “B”den “B+”ya yükseltti.

Söz konusu kuruluşlardan S&P Global Ratings’in, 1 Kasım’da Türkiye’ye ilişkin bu yılki ikinci değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

12 Temmuz 2025
SPK’ya sermaye artırımı için başvuran 3 şirket

SPK’ya sermaye artırımı için başvuran 3 şirket

12 Temmuz 2025

S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve 1 Kasım’daki değerlendirmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinde politika değişikliğinin ardından başta dış göstergeler olmak üzere bazı kredi derecelendirme ölçütlerinin iyileştiğini ve bunlar arasında en önemlilerinden birinin net döviz rezervlerindeki artış olduğunu dile getirdi.

Cari açığın da çok hızlı şekilde daraldığını ve bu yıl için cari açığın gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 1’inin biraz üzerinde seyretmesini beklediklerini ifade eden Gill, Brent petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesinin, cari açıktaki daralmaya katkı sunduğunu aktardı.

Gill, Türkiye’nin net altın ithalatındaki düşüşün de cari açığın azalmasına olumlu yansıdığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, net altın ithalatının azalmasının yanı sıra Türk lirası mevduat faizlerinin yüzde 60’lara yaklaştığı göz önünde bulundurulduğunda, altın gibi riskten korunma ürünlerinin hane halkı ve firmalar için daha az cazip hale geldiğini anlatt.

“Türkiye için kasımda not artışı mümkün”

Kredi notu kararlarında net rezerv seviyeleri ve cari açıktaki pozitif eğilim başta olmak üzere birçok göstergeyi dikkate aldıklarını vurgulayan Gill, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim için önemli sorulardan biri Türkiye’de kamu maliyesinin yönünün ne olacağı. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için yetkililerin tüketici talebini azaltması gerekiyor, bu da daha düşük büyüme anlamına gelir ve daha düşük büyüme genellikle daha zayıf mali sonuçlara yol açabilir. Bahsettiğim gibi not kararı için gözden geçirilecek birçok gösterge var. Türkiye’deki ekonomi politikası değişiminin bir yıllık bir düzeltme değil, ekonomiyi enflasyondan arındırmak için çok yıllık bir süreç olduğu göz önüne alındığında, kendimize Türk hükümetinin önümüzdeki birkaç yıl boyunca politikaya bağlı kalıp kalmayacağını sormak zorundayız. Bizim temel tahminimiz, bağlı kalacakları yönünde. Bunu bir yıldan fazladır sürdürüyorlar ve ancak ana senaryomuza ilişkin ‘tasarruf yorgunluğu’ riskleri de mevcut.

Pozitif bir görünüme sahip olduğunda, (Türkiye için kasımda) not artışı mümkün. Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralması çok önemli. Not artışı kararı büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı diyebiliriz. Ayrıca, Türkiye’nin enerji ve altın ithalatındaki gerileme de çok önemli gelişme. Bu arada, not kararı için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz politikasına da bakacağız.”

“Kademeli bir dezenflasyon süreci bekliyoruz”

Frank Gill, Türkiye’ye ilişkin enflasyon beklentilerini de paylaşarak, Türkiye’de yıllık manşet enflasyonun yüzde 52 ile hala oldukça yüksek seviyede bulunduğunu ve enflasyonu düşürmenin zaman aldığını vurguladı.

Çok yüksek kalmaya devam eden hizmet enflasyonuna karşın gıda enflasyonunun hafiflediğini aktaran Gill, “Enflasyonu düşürmek muhtemelen birkaç yıl alacak. Bu nedenle Türkiye’de enflasyonun 2027’ye kadar tek haneli rakamlara düşeceğini öngörmüyoruz. Kademeli bir dezenflasyon süreci bekliyoruz. Bu yıl sonu için enflasyon öngörümüz yüzde 43, 2025 sonu için yüzde 23 ve 2026 sonu için yüzde 10 seviyesinde. 2027 sonunda enflasyonun yüzde 10’un altına gerileyeceğini öngörüyoruz.” ifadesini kullandı.

Gill, yavaş gerçekleşmesi beklenen dezenflasyon sürecinin önemli bir ayağının Türk lirasının dolar ve avro karşısında “çok az değer kaybetmesinin sürdürülmesi” olduğunu belirterek, “Gelecek yıl Türk lirasının enflasyonun altında değer kaybedeceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Politika faizinin kesinlikle yüzde 45’in altına inmesini beklemiyoruz”

TCMB’nin para politikası kararlarını yakından izlediklerini söyleyen Gill, manşet enflasyonun yüzde 50’nin üzerinde olduğu düşünüldüğünde, Bankanın para politikasını çok erken gevşetmesinin bir risk olduğunu dile getirdi.

Gill, “Bizim temel senaryomuz Merkez Bankasının yılın son çeyreğinde çok temkinli şekilde faiz indirimine başlayabileceği yönünde. Bu muhtemelen kasımda olabilir ancak buradaki ‘temkinli yaklaşımı’ vurgulamak gerek.” değerlendirmesinde bulundu.

TCMB’nin politika faizinin bu yıl sonunda manşet enflasyonun üzerinde olacağını öngördüklerini ifade eden Gill, “Enflasyonun yıl sonunda yüzde 42-43 seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle politika faizinin kesinlikle yüzde 45’in altına inmesini beklemiyoruz.” diye konuştu.

Gill, özellikle 2025’in mali konsolidasyon açısından önemli olduğunu ve Orta Vadeli Program’da iddialı mali sıkılaşma tedbirlerinin bulunduğunu vurgulayarak, “Mali sıkılaşmanın büyük bir kısmı 2025’te devreye girecek. Bu nedenle ilk olarak iddialı mali hedefler ve ayrıca talepteki yavaşlama nedeniyle 2025 biraz zor olabilir. Bu yüzden, önümüzdeki yıl politika yapıcıların yeniden dengeleme programına bağlı kalıp kalmayacaklarının gerçekten test edilebileceğini düşünüyoruz.” görüşünü paylaştı.

“Özel sektör dirençli”

Gill, Türkiye’de tüketici talebinin yavaşlamaya başladığını belirterek, “Bu yıl yüzde 3,6 ekonomik büyüme bekliyoruz, büyümenin gelecek yıl yüzde 2 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Ancak biz Türkiye’de bir resesyon beklemiyoruz. 2025’teki yavaşlamanın ardından, 2026’da yüzde 3’e ulaşan bir toparlanma öngörüyoruz. Türkiye ekonomisinde 2019’daki gibi keskin bir yavaşlama olabilir ancak herhangi bir takvim yılı için negatif bir büyüme beklemiyoruz.” öngörüsünü dile getirdi.

Türkiye’nin oldukça güçlü, çeşitli ve açık bir ekonomisi olduğunu kaydeden Gill, özel sektörün dirençli olduğunu belirtti.

Gill, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının birçok avantaj sağladığına işaret ederek, “Türkiye, özellikle ekonomik açıklık açısından diğer gelişmekte olan ülkeler olan Arjantin ve hatta Brezilya’nın sahip olmadığı avantajlara sahip, özellikle ekonomik açıklık noktasında. Bu da iç talep zayıfsa şirketlerin ihracata odaklanabileceği anlamına geliyor.” dedi.

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

Piyasalarda rehavetin arttığı ve ABD borsalarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde, önde gelen yatırımcılar ve bankacılar, yükselişin olası riskleri gizlediği...

SPK’ya sermaye artırımı için başvuran 3 şirket

SPK’ya sermaye artırımı için başvuran 3 şirket

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

Borsa İstanbul'da haftanın son işlem günü 1 şirket bedelli, 2 şirket ise bedelsiz sermaye artırımı yapmak için SPK'ya başvurduklarını KAP'a...

Küresel piyasalar bilançolara odaklandı

Küresel piyasalar bilançolara odaklandı

by Borsa On
12 Temmuz 2025
0

Küresel piyasalar gelecek hafta kritik veriler ve bilançolarla yön bulacak. ABD'de enflasyon verisi ve dev şirketlerin mali tabloları takip edilirken,...

ABD borsaları haftanın son gününü düşüşle tamamladı

ABD borsaları haftanın son gününü düşüşle tamamladı

by Borsa On
11 Temmuz 2025
0

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tarife tehditleri sonrasında haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. New York borsası...

Next Post
Mia Teknoloji 137 milyon lira değerinde sipariş aldı

Mia Teknoloji 137 milyon lira değerinde sipariş aldı

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Fenerbahçe’de Erol Bilecik istifa etti

Barrack’tan SDG’lilere çağrı: ABD’ye gelin, birlikte yaşayalım

Eski ehliyetler için geri sayım başladı

Trump’ın piyasada yeni bir şok yaşatmasından korkuluyor

SPK’ya sermaye artırımı için başvuran 3 şirket

Serveti Buffett ile yarışıyor! Huang 36.4 milyon dolarlık Nvidia hissesi sattı

Hindistan’da 270 kişinin öldüğü uçak kazasında şok detay

Türkiye’den ucuz Rus kömürüne hücum

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,739,738.850.15%
ethereum
Ethereum(ETH)₺119,426.99-0.72%
ripple
XRP(XRP)₺114.087.69%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.050.53%
solana
Solana(SOL)₺6,543.87-0.92%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.121.31%
tron
TRON(TRX)₺12.252.97%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺119,268.32-0.58%
cardano
Cardano(ADA)₺29.300.45%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,892.753.18%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,739,136.320.32%
stellar
Stellar(XLM)₺16.4228.78%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺144,094.55-0.60%
sui
Sui(SUI)₺138.18-2.16%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,963.21-0.29%
chainlink
Chainlink(LINK)₺615.38-0.82%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺843.140.04%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺8.21-0.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺363.530.93%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺127,930.69-0.55%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00054070.21%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.911.48%
weth
WETH(WETH)₺119,436.23-0.47%
usds
USDS(USDS)₺40.16-0.02%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,760.59-1.97%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,874.67-0.26%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.17-0.14%
polkadot
Polkadot(DOT)₺160.271.35%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş