Gundemglobal.com
İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi
No Result
View All Result
10 Temmuz 2025, Perşembe
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Yunanistan’ın LNG planları ucuz Rus gazı nedeniyle zora girdi

Yunanistan’ın LNG planları ucuz Rus gazı nedeniyle zora girdi

Borsa On by Borsa On
7 Ağustos 2024
in Global, Gündem, Haberler, MANŞET
0

Rusya-Ukrayna savaşı ile ortaya çıkan enerji krizinde ilk şokun atlatılmasının ardından Avrupa’da planlanan LNG projeleri yeniden gözden geçirilmeye başlandı.

LNG terminalleri inşa ederek altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen ülkelerden olan Yunanistan da bölgesinin gaz tedarikçisi olmayı planlıyordu. Plana göre, toplam 5 terminale deniz yoluyla gelecek LNG, bu tesislerde yeniden gazlaştırılarak boru hatlarıyla bölge ülkelerine iletilecekti.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Borsa güne yükselişle başladı (10 Temmuz 2025)

Borsa güne yükselişle başladı (10 Temmuz 2025)

10 Temmuz 2025
İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

10 Temmuz 2025

Atina’nın bu planı, devreye alınamayan terminaller ve ucuz Rus gazı ile rekabet edemeyen LNG’deki talep düşüşü nedeniyle sekteye uğramış görünüyor.

Mevcut durumda, Yunanistan’ın faaliyetteki tek LNG terminali yıllık 7 milyar metreküp kapasiteli Revithoussa kara tesisi olarak biliniyor. Yunanistan’ın gaz iletim sistemi operatörü Desfa verilerine göre, terminale bu yılın ilk yarısında sadece 12 LNG tankeri gelirken, geçen yılın aynı döneminde bu sayı 26 olarak kayıtlara geçmişti.

Ülkenin ikinci terminali ve ilk yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi (FSRU) olan Alexandroupolis’in ise gecikmelerin ardından işletmecisi Gastrade’in öngördüğü gibi ekim ayında faaliyete geçip geçmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Yunanistan talep yetersizliği gerçeğiyle karşı karşıya

Uluslararası düşünce kuruluşu Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Enerji Analisti Ana Maria Jaller-Makarewicz, AA muhabirine, Yunanistan’ın da diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi, Avrupa için kilit bir gaz tedarikçisi olma arzusuna dahil olduğunu ancak gazın yeniden ihracatı için talebin yetersiz kaldığını söyledi.

Jaller-Makarewicz, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine dikkati çekerek, “Yunanistan’ın gaz tüketimi ocak-mayıs döneminde yıllık bazda yüzde 31 artış kaydetti, ihracatı ise azaldı. Bunun nedeni, Bulgaristan’ın Türkiye’den gaz ithalatını artırması. Sonuç olarak Yunanistan’ın 2024’ün ilk yarısında LNG ithalatı yıllık yüzde 38 azaldı.” dedi.

Yunanistan’ın faaliyet halindeki tek LNG terminali Revithoussa’nın kapasitesinin, ülkenin geçen yıl 4,7 milyar metreküp olarak kayda geçen gaz tüketiminden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olduğuna işaret eden Jaller-Makarewicz, “Terminal, bu yılki yüzde 24 kullanım oranıyla iç talebi karşılamak ve komşu ülkelere ihracat yapmak için yeterli yedek kapasiteye sahip.” bilgisini paylaştı.

Jaller-Makarewicz, yıllık 5,5 milyar metreküp kapasiteli Alexandroupolis’in ise daha önce haziran ayı ortalarında faaliyete geçmesinin planlandığının ancak bu tarihin ertelendiğinin altını çizdi.

Söz konusu FSRU’nun ekimde ticari faaliyete başlamasının beklendiğini belirten Jaller-Makarewicz, “Yunanistan Enerji Bakanı’nın kısa süre önce ülkenin LNG alma kapasitesinin fazlasıyla yeterli olduğunu söylemesinin ardından, ek projelerin devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. Bu ek terminallerin Yunanistan’ın yanı sıra Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Ukrayna’ya da gaz tedarik etmesi planlanıyordu.” diye konuştu.

Jaller-Makarewicz, bu yıl bir miktar toparlanmanın beklendiği AB gaz talebinde tam tersi bir durumun yaşandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Avrupa’nın LNG ithalatı düşmeye devam ediyor. 2024’ün ilk yarısında AB’nin LNG ithalatı yıllık yüzde 11 düşüşle 60,1 milyar metreküpe, İngiltere, Norveç ve Türkiye’de dahil edildiğinde ise yıllık yüzde 20 düşüşle 72,6 milyar metreküpe geriledi. doğalgaz ve LNG talebinin önümüzdeki yıllarda azalmaya devam etmesi beklenmekte, bu da yeni LNG terminallerine ihtiyaç olup olmadığı sorusunu gündeme getirmekte.”

Maliyetler nedeniyle Rus gazı LNG’ye tercih ediliyor

Güneydoğu Avrupa Enerji Enstitüsü (IENE) Başkanı Costis Stambolis de AB’nin 2027’ye kadar Rusya’dan gaz ithalatını sonlandırmayı planladığını ancak bunun kolay olmadığını anlattı.

Stambolis, Avrupa’da Rus gazının LNG’den çok daha ucuz olduğunu belirterek, “Rus enerji şirketi Gazprom’un fiyatları düşürmesi nedeniyle gaz ithal eden ve dağıtan şirketler Rus gazını LNG’ye tercih ediyor. Yunanistan’da son birkaç ayda ithal edilen gazın yüzde 50’sinden fazlasının Rusya’dan geldiğini görüyoruz. Bu durum 12-18 ay önce tamamen farklıydı. Maliyetler nedeniyle sorunumuz var ve bu büyük bir zorluk.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın Revithoussa’daki kara tabanlı LNG terminalinin ardından ikinci terminalini devreye almaya hazırlandığını kaydeden Stambolis, “2 veya 3 terminal daha planlanıyor ancak LNG talebinin düşmesi nedeniyle bunlardan sadece birinin gerçekleştirileceğini düşünüyorum.” dedi.

Stambolis, söz konusu projelere ilişkin, şunları kaydetti:

“Alexandroupolis FSRU şu anda testlerden geçiyor. Ekim itibarıyla ticari faaliyete geçmesini bekliyoruz. Dioriga Gas olarak adlandırılan ve ileri aşamada olan bir proje daha var. Ufuktaki büyük projelerden biri de bu. Diğer FSRU ünitelerinin ise arkalarında büyük şirketler olduğu için iyi desteklenmiş ve finanse edilmiş olsalar da nihai yatırım kararı alıp alamayacakları belli değil. Bence ertelenecekler. Hatta bazıları iptal bile edilebilir.”

Bunun nedenlerine de değinen Stambolis, “En başından beri bu kadar çok FSRU terminalinin faaliyette olmasını beklemek gerçekçi değildi. Çünkü buradaki amaç sadece, örneğin Türkiye pazarına kıyasla küçük bir pazar olan Yunanistan pazarına hizmet etmek değildi. Asıl amaç Güneydoğu Avrupa pazarına hizmet verebilmekti. Şimdi Rus gazının bu kadar ucuz olması nedeniyle ilgi eksikliği var.” değerlendirmesinde bulundu.

Stambolis, LNG’ye ilginin küresel gelişmelere ve fiyatlara bağlı olarak değişebileceğini dile getirdi.

Depolanabilir olması nedeniyle daha fazla LNG kapasitesine sahip olmayı “akıllıca bir politika” olarak değerlendiren Stambolis, yer altı gaz deposu bulunmayan Yunanistan’da depolama ihtiyacının kısmen FSRU ve LNG terminalleriyle karşılandığını böylece enerji güvenliğine katkı sağlandığını sözlerine ekledi.

Stambolis, enerji güvenliği için bölgesel işbirliğinin önemine de vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Enerji güvenliğinin güçlendirilmesi sadece ulusal bir perspektiften bakmamız gereken bir konu değil, çok büyük bölgesel bir öneme sahip. Bu, Yunanistan ve Türkiye’nin bölgenin ve Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendirmek için işbirliği yapabileceği bir alan. Çünkü Türkiye, Rus gazının yanı sıra Azerbaycan, İran ve belki de çok yakında Irak gibi, diğer kaynaklardan da büyük miktarda gaz alıyor ve ayrıca büyük bir LNG kapasitesine sahip. Türkiye, Yunanistan ile işbirliği içerisinde Güneydoğu Avrupa ve Avrupa için enerji güvenliğini güçlendirebilir.”

Borsa On

Borsa On

Benzer Haberler

Borsa güne yükselişle başladı (10 Temmuz 2025)

Borsa güne yükselişle başladı (10 Temmuz 2025)

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

XU100 endeksi güne %0.97’lik yükselişle 10266.31 puandan başladı. Uzmanlar BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyelerinin direnç, 10.200 ve 10.100...

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları...

ABD borsaları yükselişle kapandı

ABD borsaları yükselişle kapandı

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

New York borsası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarını yayımlamasının ardından yükselişle kapandı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi,...

Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi sabahı tarihi bir açıklama yapacak

Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi sabahı tarihi bir açıklama yapacak

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi sabahı tarihi bir konuşma yapacağını...

Next Post
Küresel piyasalardaki toparlanma hız kesmiyor

Küresel piyasalardaki toparlanma hız kesmiyor

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Borsa güne yükselişle başladı (10 Temmuz 2025)

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

ABD borsaları yükselişle kapandı

Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi sabahı tarihi bir açıklama yapacak

Fed yetkilileri faiz indirimi konusunda ikiye ayrıldı

Trump: Fed, faiz oranları en az 3 puan düşürülmeli

Beşiktaş’ın itirazı reddedildi: 900 bin euro ceza kesinleşti

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,456,464.152.37%
ethereum
Ethereum(ETH)₺112,006.436.61%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺97.704.60%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,896.551.38%
solana
Solana(SOL)₺6,331.433.38%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.030.00%
tron
TRON(TRX)₺11.641.23%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.295.87%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺111,823.036.47%
cardano
Cardano(ADA)₺25.326.28%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,452,179.672.39%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,673.356.63%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺135,232.336.50%
sui
Sui(SUI)₺128.9310.20%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,636.001.46%
chainlink
Chainlink(LINK)₺577.401.87%
stellar
Stellar(XLM)₺11.7410.77%
leo-token
LEO Token(LEO)₺358.78-1.56%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.30%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺119,963.956.54%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.108.94%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.02%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049974.63%
weth
WETH(WETH)₺111,929.556.53%
the-open-network
Toncoin(TON)₺115.322.65%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,648.623.47%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,871.163.77%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.04-0.03%
monero
Monero(XMR)₺13,118.132.04%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,456,464.152.37%
ethereum
Ethereum(ETH)₺112,006.436.61%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺97.704.60%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,896.551.38%
solana
Solana(SOL)₺6,331.433.38%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.030.00%
tron
TRON(TRX)₺11.641.23%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.295.87%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺111,823.036.47%
cardano
Cardano(ADA)₺25.326.28%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,452,179.672.39%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,673.356.63%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺135,232.336.50%
sui
Sui(SUI)₺128.9310.20%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,636.001.46%
chainlink
Chainlink(LINK)₺577.401.87%
stellar
Stellar(XLM)₺11.7410.77%
leo-token
LEO Token(LEO)₺358.78-1.56%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.30%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺119,963.956.54%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.108.94%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.02%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049974.63%
weth
WETH(WETH)₺111,929.556.53%
the-open-network
Toncoin(TON)₺115.322.65%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,648.623.47%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,871.163.77%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.04-0.03%
monero
Monero(XMR)₺13,118.132.04%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,456,464.152.37%
ethereum
Ethereum(ETH)₺112,006.436.61%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺97.704.60%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,896.551.38%
solana
Solana(SOL)₺6,331.433.38%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.030.00%
tron
TRON(TRX)₺11.641.23%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.295.87%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺111,823.036.47%
cardano
Cardano(ADA)₺25.326.28%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,452,179.672.39%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,673.356.63%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺135,232.336.50%
sui
Sui(SUI)₺128.9310.20%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,636.001.46%
chainlink
Chainlink(LINK)₺577.401.87%
stellar
Stellar(XLM)₺11.7410.77%
leo-token
LEO Token(LEO)₺358.78-1.56%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.30%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺119,963.956.54%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.108.94%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.02%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049974.63%
weth
WETH(WETH)₺111,929.556.53%
the-open-network
Toncoin(TON)₺115.322.65%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,648.623.47%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,871.163.77%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.04-0.03%
monero
Monero(XMR)₺13,118.132.04%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,456,464.152.37%
ethereum
Ethereum(ETH)₺112,006.436.61%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺97.704.60%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,896.551.38%
solana
Solana(SOL)₺6,331.433.38%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.030.00%
tron
TRON(TRX)₺11.641.23%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.295.87%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺111,823.036.47%
cardano
Cardano(ADA)₺25.326.28%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,452,179.672.39%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,673.356.63%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺135,232.336.50%
sui
Sui(SUI)₺128.9310.20%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,636.001.46%
chainlink
Chainlink(LINK)₺577.401.87%
stellar
Stellar(XLM)₺11.7410.77%
leo-token
LEO Token(LEO)₺358.78-1.56%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.30%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺119,963.956.54%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.108.94%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.02%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049974.63%
weth
WETH(WETH)₺111,929.556.53%
the-open-network
Toncoin(TON)₺115.322.65%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,648.623.47%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,871.163.77%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.04-0.03%
monero
Monero(XMR)₺13,118.132.04%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş