Gundemglobal.com
Şimşek: Enflasyonda hedef 2027’de tek haneler
No Result
View All Result
8 Temmuz 2025, Salı
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Merkez’in rezervlerinde artış 10.5 milyar dolar

Merkez’in rezervlerinde artış 10.5 milyar dolar

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
17 Nisan 2024
in Ekonomi, Ekonomi Haberleri, Gündem, Haberler
0

Seçimlerin ardından yükseliş yaşanacağı beklentisinin boşa çıkmasıyla kurda oluşan gevşeme ve ihracatçının döviz satması, Merkez Bankası rezervlerinde artışa yol açtı.

 

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Şimşek: Enflasyonda hedef 2027’de tek haneler

Şimşek: Enflasyonda hedef 2027’de tek haneler

8 Temmuz 2025
Oosterwolde 2028’e kadar Fenerbahçe’de

Oosterwolde 2028’e kadar Fenerbahçe’de

8 Temmuz 2025

Seçim sonrası swap hariç net rezervler 6 iş gününde 10,5 milyar dolar arttı. Ekonomistler kurlarda yurtiçi yerleşiklerin beklediği yükselişin yaşanmamasının yanı sıra ihracatçıların TCMB’ye döviz satışını seçim sonrasına ertelemesinin ve yabancı girişinin de artışta etkili olduğunu belirtiyor.

 

Ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, Merkez Bankası yılın ilk çeyreğinde kaybettiği rezervlerini geri toplama çabasını sürdürüyor. QNB Finansbank ekonomistlerinin yaptığı hesaba göre seçim sonrası 9 Nisan’a kadar swap hariç net rezervlerde 1.5 haftada 10.5 milyar dolar artış göstererek -55.1 milyar dolar oldu. Toplam rezervler ise 128 milyar dolara yükseldi. Döviz mevduatı ise parite etkisinden arındırılmış olarak 5.3 milyar dolar geriledi.

 

QNB Finansbank ekonomistleri yayımladıkları raporda TCMB’nin analitik bilançosuna göre dış varlıkların, mart sonundan 9 Nisan’a kadarki 1.5 haftalık dönemde 4.9 milyar dolar arttığını ve brüt döviz rezervinin de benzer değişimle 128 milyar dolar olduğunu tahmin etti. Bu dönemde bankaların TCMB’de zorunlu karşılık ve teminat depo çerçevesinde tuttukları döviz miktarının değişmediğini kaydeden ekonomistler raporlarında “Bunu hariç tutan net rezervin de benzer şekilde 4.9 milyar dolar artışla 20.3 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz. Swap hariç net rezerv de bu dönemde 10.5 milyar dolar artışla -55.1 milyar dolar olmuştur” diye yazdı.

 

Net rezerv içinde değerlendirilen yurtiçi bankalarla yapılan swap hacminin mart sonunda 9 Nisan’a kadarki dönemde 5.6 milyar dolar azalmasının net rezervi olumsuz etkilediği belirtilen QNB Finansbank raporunda altın fiyatlarının yükselmesinin de net rezervde 3.3 milyar dolarlık artışa yol açtığı yer aldı. Rapora göre aynı hafta kamunun döviz mevduatı ise incelenen dönemde 0.1 milyar dolar düştü. Sonuç itibariyle, bu sayılan işlemler net rezervin 2.4 milyar dolar gerilemesine yol açtı. Bu da, bunun dışında kalan işlemlerle (ihracat döviz alımları, reeskont kredi ödemeleri, kamu kurumlarına ve piyasaya döviz satışları, yurtdışı bankalarla depo/swap işlemleri vs.) nette 7.3 milyar dolar döviz girişi olduğu anlamına geldi. Merkez Bankası verilerine göre de 5 Nisan itibarıyla net uluslararası rezervler, 29 Mart haftasına göre göre 4 milyar 191 milyon dolar artış ile 19 milyar 646 milyon dolara yükseldi.

Ertelenen döviz satışları etkili oldu
Bir başka banka ekonomisti ise yayımladığı raporda Merkez Bankası’nın geçen ayki 5 puanlık sürpriz faiz artışının, TL’de reel değer kazancını enflasyonla mücadele konusunda önemli bir destek olarak gördüğünü teyit ettiğini kaydetti. Bu nedenle turizm nedeniyle döviz gelirlerinin mevsimsel olarak yükseldiği yaz sonuna kadar 32-45 günlük TL mevduat getirisinin döviz kurunda artışların üzerinde gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu vurgulayan ekonomist raporunda “Bununla birlikte, ihracatçıların maliyet artışları ve ithal ürünlerin TL olarak yurtiçinde üretilenlere göre ucuz kalması dış ticaret dengesi açısından risk oluşturuyor. Bu durum kısa vadenin ötesinde (yaz ayları sonrasında) döviz talebinin artabileceğine işaret ediyor. Not olarak, TCMB’nin swaplar ve Hazine işlemleri düşülmüş net rezervlerini yerel seçimlerden sonraki 6 iş gününde toplamda 10 milyar dolar artırarak -64.3 milyar dolara getirdiğini belirtelim” diye yazdı. Ekonomist rezerv hesabında Hazine işlemlerini de hariç tutuyor. Bu artışta ise ekonomiste göre Seçimden sonra TL’de değer kaybı bekleyen ihracatçıların TCMB’ye erteledikleri döviz satışlarını yapmaları, bireyler ve yurtdışı yatırımcıların döviz satışları bu artışta etkili olabileceğini vurguladı.

 

Döviz mevduatı bayram öncesinde geriledi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verilerine göre yine QNB Finansbank ekonomistlerinin yaptığı hesaplamaya göre ilgili haftada döviz mevduatı bireylerde 0.5 milyar dolar, şirketlerde 3.0 milyar dolar azaldı. Altın ve paritedeki değişimlerin döviz mevduatın dolar karşılığında 1.9 milyar dolarlık yükselişe neden oldu. Bu durumda, fiyat etkisinden arındırılmış toplam döviz mevduatının 5.3 milyar dolar gerilediğini tahmin eden ekonomistler krediler tarafında TL kredilerin haftalık bazda yüzde 0,2, döviz cinsi kredilerin dolar bazında yüzde 1,3 yükseldiğini belirtti.

 

Kaynak: Ekonomim/Şebnem TURHAN

Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

Şimşek: Enflasyonda hedef 2027’de tek haneler

Şimşek: Enflasyonda hedef 2027’de tek haneler

by Borsa On
8 Temmuz 2025
0

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından...

Oosterwolde 2028’e kadar Fenerbahçe’de

Oosterwolde 2028’e kadar Fenerbahçe’de

by Borsa On
8 Temmuz 2025
0

Yeni sezon yapılandırmasına başlayan Fenerbahçe, 24 yaşındaki Hollandalı yıldız futbolcusu Jayden Oosterwolde’nin sözleşmesi 2028 yılına kadar uzatıldığını duyurdu. Futbol Akademisinden...

Şehitlerimizi uğurluyoruz!

Şehitlerimizi uğurluyoruz!

by Borsa On
8 Temmuz 2025
0

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde metan gazından etkilenerek şehit olan Üsteğmen Ege Akar, Uzman Çavuş Kani Obi, Uzman Çavuş Ümit Üzüm ve...

6 hissede fiili dolaşım ayarı

6 hissede fiili dolaşım ayarı

by Borsa On
8 Temmuz 2025
0

Borsa İstanbul bugün yaptığı açıklama ile Arçelik (#ARCLK), DMR Unlu Mamüller (#DMRGD), Gür-Sel Turizm (#GRSEL), Link Bilgisayar (#LINK), Mopaş Marketçilik (#MOPAS), Naturel Enerji (#NATEN) hisselerinin endekslerde kullanılan fiili dolaşımdaki pay...

Next Post
Erdoğan: Kabinemiz de görevinin başındadır

Erdoğan: Kabinemiz de görevinin başındadır

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Şimşek: Enflasyonda hedef 2027’de tek haneler

Oosterwolde 2028’e kadar Fenerbahçe’de

Şehitlerimizi uğurluyoruz!

6 hissede fiili dolaşım ayarı

Yüksek F/K oranı ile rasyonel dışına taşan 16 hisse

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ifadeye çağrıldı

Kartalkaya davasında gergin anlar: Otel sahibinin damadı duruşmada uyudu!

Rusya’dan İran’a kritik uranyum teklifi

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,356,218.230.56%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,375.931.36%
tether
Tether(USDT)₺40.000.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.000.82%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,439.40-0.05%
solana
Solana(SOL)₺6,089.340.41%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.000.01%
tron
TRON(TRX)₺11.46-0.17%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.861.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,382.331.41%
cardano
Cardano(ADA)₺23.480.95%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,359,138.300.64%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,530.83-3.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,746.411.37%
sui
Sui(SUI)₺116.000.57%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,104.851.20%
chainlink
Chainlink(LINK)₺542.410.42%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.01-0.05%
stellar
Stellar(XLM)₺10.131.07%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺728.420.68%
usds
USDS(USDS)₺39.990.01%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047401.43%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,729.701.38%
the-open-network
Toncoin(TON)₺110.80-0.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.410.97%
weth
WETH(WETH)₺103,393.531.42%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,478.880.30%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,798.440.05%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.00-0.03%
monero
Monero(XMR)₺12,638.28-0.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,356,218.230.56%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,375.931.36%
tether
Tether(USDT)₺40.000.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.000.82%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,439.40-0.05%
solana
Solana(SOL)₺6,089.340.41%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.000.01%
tron
TRON(TRX)₺11.46-0.17%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.861.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,382.331.41%
cardano
Cardano(ADA)₺23.480.95%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,359,138.300.64%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,530.83-3.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,746.411.37%
sui
Sui(SUI)₺116.000.57%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,104.851.20%
chainlink
Chainlink(LINK)₺542.410.42%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.01-0.05%
stellar
Stellar(XLM)₺10.131.07%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺728.420.68%
usds
USDS(USDS)₺39.990.01%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047401.43%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,729.701.38%
the-open-network
Toncoin(TON)₺110.80-0.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.410.97%
weth
WETH(WETH)₺103,393.531.42%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,478.880.30%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,798.440.05%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.00-0.03%
monero
Monero(XMR)₺12,638.28-0.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,356,218.230.56%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,375.931.36%
tether
Tether(USDT)₺40.000.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.000.82%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,439.40-0.05%
solana
Solana(SOL)₺6,089.340.41%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.000.01%
tron
TRON(TRX)₺11.46-0.17%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.861.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,382.331.41%
cardano
Cardano(ADA)₺23.480.95%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,359,138.300.64%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,530.83-3.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,746.411.37%
sui
Sui(SUI)₺116.000.57%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,104.851.20%
chainlink
Chainlink(LINK)₺542.410.42%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.01-0.05%
stellar
Stellar(XLM)₺10.131.07%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺728.420.68%
usds
USDS(USDS)₺39.990.01%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047401.43%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,729.701.38%
the-open-network
Toncoin(TON)₺110.80-0.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.410.97%
weth
WETH(WETH)₺103,393.531.42%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,478.880.30%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,798.440.05%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.00-0.03%
monero
Monero(XMR)₺12,638.28-0.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,356,218.230.56%
ethereum
Ethereum(ETH)₺103,375.931.36%
tether
Tether(USDT)₺40.000.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.000.82%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,439.40-0.05%
solana
Solana(SOL)₺6,089.340.41%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.000.01%
tron
TRON(TRX)₺11.46-0.17%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.861.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺103,382.331.41%
cardano
Cardano(ADA)₺23.480.95%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,359,138.300.64%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,530.83-3.20%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺124,746.411.37%
sui
Sui(SUI)₺116.000.57%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,104.851.20%
chainlink
Chainlink(LINK)₺542.410.42%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.01-0.05%
stellar
Stellar(XLM)₺10.131.07%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺728.420.68%
usds
USDS(USDS)₺39.990.01%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00047401.43%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺110,729.701.38%
the-open-network
Toncoin(TON)₺110.80-0.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.410.97%
weth
WETH(WETH)₺103,393.531.42%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,478.880.30%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,798.440.05%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.00-0.03%
monero
Monero(XMR)₺12,638.28-0.61%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş