Gundemglobal.com
Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi
No Result
View All Result
19 Mayıs 2025, Pazartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Bankalar TL mevduatta faiz artırımı yarışına girdiler

Bankalar TL mevduatta faiz artırımı yarışına girdiler

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
12 Aralık 2023
in Ekonomi, Finans
0

Giderek artan rekabet dolayısıyla bankalar TL mevduatta faiz artırımı yarışına girdiler. Merkez Bankası, bankalarca Türk Lirası mevduata verilen en yüksek faiz oranının 1 aydan uzun ve 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 65’e ulaştığını açıkladı.

Ekonomi yönetiminin politika faizini kademeli artırarak yüzde 40’a kadar çıkardığı son altı ayda mevduat ve kredi faizleri de hızla yükselirken, Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduatın (KKM) tasfiyesi yönündeki direktifleri sonrası klasik TL mevduat üzerinden bankaların kaynak toplama yarışı kızıştı.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

18 Mayıs 2025
Buffett’tan emeklilik hazırlığı! Nakitte rekor

Buffett’tan emeklilik hazırlığı! Nakitte rekor

18 Mayıs 2025

 

Giderek artan rekabet dolayısıyla bankalar TL mevduatta faiz artırımı yarışına girdiler. Mevduata verilen yıllık faiz oranı sektör ortalamasında özellikle bir aydan uzun ve altı aya kadar olan vadelerde yüzde 50’ye dayanırken, banka bazında aynı vadelere fiilen yüzde 65’e kadar faiz veren bankalar olduğu belirlendi. Merkez Bankası’nın sektör ortalaması akım veri olarak açıkladığı haftalık verilere göre mevduat faizlerinde özellikle son üç ayda dramatik bir yükseliş yaşandı.

 

Dünya’dan Naki Bakır’ın haberine göre, ağustos sonunda sektör ortalamasında yüzde 25,06 olan bir aya kadar vadeli TL mevduatın yıllık faizi, 1 Aralık itibarıyla yüzde 40,77’ye yükselirken, aynı dönemde üç aya kadar vadelinin faizi yüzde 30,76’dan yüzde 49,33’e, altı aya kadar vadelinin yüzde 23,82’den yüzde 48,877’ye, bir yıla kadar vadelinin yüzde 20,13’ten yüzde 45,12’ye, bir yıl ve daha uzun vade ile açılan TL mevduatların yıllık faizi de yüzde 19,80’den yüzde 37,20’ye çıktı.

 

FİİLEN YÜZDE 65 FAİZ VEREN VAR

Ancak bu oranlar, Türkiye’de faaliyet gösteren kamu, özel ve yabancı toplam 55 bankanın uyguladığı faizlerin ortalamasını gösteriyor. Merkez Bankası’nın aylık bazda açıkladığı ‘bankalarca mevduata fiilen uygulanan azami faiz oranı’ verileri ise sektör ortalaması olan bu oranların çok üzerinde faiz veren bankalar olduğunu gösteriyor.

 

Buna göre ekim ayı itibarıyla TL mevduata bir aya kadar vadede yüzde 50, bir aydan uzun 6 aydan kısa vadelerde yüzde 65, altı aydan uzun ve bir yıla kadar vadelerde yüzde 60, bir yıl ve daha uzun vadelerde yüzde 57 faiz veren bankalar bulunuyor. Bankalarca mevduata fiilen uygulanan azami faiz oranı son bir yılda 1 aya kadar vadede 20 puan, üç aya kadar vadede 33,5 puan, altı aya kadar vadede 34,5 puan, bir yıla kadar vadede 32 puan, bir yıl ve üzeri vadede 27 puan yükseldi.

 

1 MİLYON TL’YE BİR YILDA 763 BİN TL

Merkez Bankası verilerine göre bankalarca TL mevduata uygulanan en yüksek faiz oranları baz alınırsa, aynı faiz ve vade ile çevrilme durumunda en yüksek kazanç 3 aya kadar olan mevduatta.

 

Bir aya kadar vadede uygulanan en yüksek yıllık faiz olan yüzde 50 oranı baz alındığında, bunun aylık brüt faiz oranı yüzde 4,1 ve yüzde 5’lik stopaj düşüldükten sonra aylık net faizi yüzde 3,9, vade (30 gün) sonundaki getirisi de 39 bin lira.

 

Söz konusu mevduat bir yıl boyunca hep 30 gün vade ve aynı faiz oranıyla çevrildiğinde yıllık birikimli getirisi 583 bin 406 liraya, yıllık getiri oranı yüzde 58,3’e ulaşıyor. 90 gün vadenin yıllık yüzde 65 olan yıllık faizinin dönemsel brüt faiz getirisi yüzde 16,25 ve yüzde 5’lik stopaj sonrası bunun neti yüzde 15,23 ediyor.

 

Buna göre 1 milyon TL ile açılan mevduatın üç aydaki net getirisi de 152 bin 260 lira. Bu hesap üç kez daha aynı faiz oranı ve vade ile çevrildiğinde bir yılın sonundaki getiri oranı yüzde 76,28’e, birikimli net getirisi 762 bin 796 liraya ulaşıyor ve faiz getirisi ile toplam bakiyesi 1 milyon 762,8 bin liraya çıkıyor. Yıllık yüzde 65 faiz verilen 180 gün vadeli mevduatın vade sonundaki brüt faiz getirisi yüzde 32,05, bunun neti yüzde 30,45 ve net dönem getirisi 304 bin 521 lira.

 

Bu hesap aynı faizle bir kez daha çevrildiğinde yıllık birikimli getirisi 701 bin 775 liraya, buna göre yıllık getiri oranı da yüzde 70,18’e ulaşıyor. 360 gün vade için verilen en yüksek faiz ise yüzde 60. Bu vade için yüzde 3 olan stopaj kesintisinden sonra net faiz getirisi yüzde 54,5’e, dolayısıyla mevduatın vade sonundaki getirisi de bu oran düzeyinde gerçekleşiyor.

 

Buna göre 360 gün vadeli 1 milyon liralık TL mevduatın vade sonundaki faiz getirisi 574 bin 27 lira. Aynı faiz ve vade ile çevrildiği varsayıldığında, bu hesabın 365 güne denk gelen getirisi ise 581 bin 999 lira. Fiilen verilen en yüksek faiz olan yüzde 57 baz alındığında, stopaj oranı sıfır olan bir yıl vadeli mevduatın net getirisi de 545 bin 326 lira ediyor.

 

KREDİ FAİZİ TAŞITTA DÜŞTÜ

Kredi faizlerindeki yükseliş de devam ederken, bankaların taşıt kredisi oranlarını son haftalarda aşağı çektikleri dikkati çekti.

 

MB’nin açıkladığı haftalık akım verilere göre 10 Kasım haftasında bankacılık sektörü ortalamasında yüzde 46,26 olan taşıt kredisi faizi 17 Kasım’da yüzde 43,83’e, 24 Kasım’da yüzde 40,26’ya ve 1 Aralık itibarıyla yüzde 38,13’e kadar indi. Buna göre taşıt kredisi yıllık faiz oranı son üç haftada 8 puana yakın düşüşle, ağustos sonundan bu yana en düşük düzeyine geriledi.

 

Buna karşılık ihtiyaç kredilerine uygulanan faizlerin sektör ortalaması 17 Kasım’daki yüzde 59,53’lük düzeyinden, 24 Kasım’da yüzde 60,15’e ve 1 Aralık’ta yüzde 61,30’a yükseldi. 1 Aralık itibarıyla konut kredilerinin sektör ortalaması yüzde 42,56 olurken, ticari kredilere uygulanan faiz oranlarının ortalaması da aynı tarihte yüzde 52,82 düzeyinde oluştu.

Tags: artırımıbankalarekonomifaizfinansgirdilermevduattayarışına
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, en düşük 9.516,86 puanı ve en yüksek 9.771,71 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde...

Buffett’tan emeklilik hazırlığı! Nakitte rekor

Buffett’tan emeklilik hazırlığı! Nakitte rekor

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

ABD’li efsanevi yatırımcı Warren Buffett’ın yönetiminde bulunan Berkshire Hathaway, 2025’in ilk çeyreğinde ekonomik belirsizlikler karşısında ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi. Şirket,...

İngiliz sterlini şaha kalktı!

İngiliz sterlini şaha kalktı!

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

İngiliz sterlini, son üç aylık süreçte döviz kurları arasında öne çıkan para birimi olarak dikkat çekti. Türk Lirası karşısında 5.99...

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

Ünlü yatırımcı David Einhorn’dan altın yorumu

by Borsa On
18 Mayıs 2025
0

Ünlü yatırımcı David Einhorn, altının son dönemdeki tarihi yükselişinin ardında yatan esas faktörün enflasyon değil, ABD’nin artan bütçe açığına yönelik...

Next Post
Google 2023 yılında öne çıkan aramaları paylaştı. İşte detaylar…

Google 2023 yılında öne çıkan aramaları paylaştı. İşte detaylar...

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Zelenskiy’den Trump’a mektup: Savunma ve ticarette yeni işbirliği teklifi

SPK Başkanı Gönül: Faizsiz finans araçları reel ekonomiye katkı sağlıyor

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye gönderme: Kaderinizden Kaçamazsınız!

Fenerbahçe Eyüpspor’u iki golle mağlup etti

Okan Buruk tarihe geçti!

Fatih Terim’den Galatasaray’ın 5. yıldızlı şampiyonluğuna övgü dolu mesaj

Galatasaray’ın 25. şampiyonluk hikayesi

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,036,952.971.06%
ethereum
Ethereum(ETH)₺93,355.94-2.90%
tether
Tether(USDT)₺38.670.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.431.40%
binancecoin
BNB(BNB)₺24,925.910.43%
solana
Solana(SOL)₺6,507.810.53%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.724.12%
cardano
Cardano(ADA)₺28.67-0.55%
tron
TRON(TRX)₺10.29-2.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺93,418.59-2.77%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,032,079.950.95%
sui
Sui(SUI)₺147.35-0.59%
chainlink
Chainlink(LINK)₺598.690.70%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺111,745.81-3.43%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.00-0.44%
stellar
Stellar(XLM)₺11.130.27%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,018.691.39%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056312.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.441.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺335.31-3.02%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,400.691.47%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.281.33%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,814.881.70%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.220.35%
usds
USDS(USDS)₺38.670.00%
weth
WETH(WETH)₺93,388.04-2.82%
monero
Monero(XMR)₺13,231.811.79%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.670.09%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺196.852.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,036,952.971.06%
ethereum
Ethereum(ETH)₺93,355.94-2.90%
tether
Tether(USDT)₺38.670.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.431.40%
binancecoin
BNB(BNB)₺24,925.910.43%
solana
Solana(SOL)₺6,507.810.53%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.724.12%
cardano
Cardano(ADA)₺28.67-0.55%
tron
TRON(TRX)₺10.29-2.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺93,418.59-2.77%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,032,079.950.95%
sui
Sui(SUI)₺147.35-0.59%
chainlink
Chainlink(LINK)₺598.690.70%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺111,745.81-3.43%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.00-0.44%
stellar
Stellar(XLM)₺11.130.27%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,018.691.39%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056312.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.441.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺335.31-3.02%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,400.691.47%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.281.33%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,814.881.70%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.220.35%
usds
USDS(USDS)₺38.670.00%
weth
WETH(WETH)₺93,388.04-2.82%
monero
Monero(XMR)₺13,231.811.79%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.670.09%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺196.852.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,036,952.971.06%
ethereum
Ethereum(ETH)₺93,355.94-2.90%
tether
Tether(USDT)₺38.670.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.431.40%
binancecoin
BNB(BNB)₺24,925.910.43%
solana
Solana(SOL)₺6,507.810.53%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.724.12%
cardano
Cardano(ADA)₺28.67-0.55%
tron
TRON(TRX)₺10.29-2.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺93,418.59-2.77%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,032,079.950.95%
sui
Sui(SUI)₺147.35-0.59%
chainlink
Chainlink(LINK)₺598.690.70%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺111,745.81-3.43%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.00-0.44%
stellar
Stellar(XLM)₺11.130.27%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,018.691.39%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056312.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.441.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺335.31-3.02%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,400.691.47%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.281.33%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,814.881.70%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.220.35%
usds
USDS(USDS)₺38.670.00%
weth
WETH(WETH)₺93,388.04-2.82%
monero
Monero(XMR)₺13,231.811.79%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.670.09%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺196.852.61%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,036,952.971.06%
ethereum
Ethereum(ETH)₺93,355.94-2.90%
tether
Tether(USDT)₺38.670.01%
ripple
XRP(XRP)₺92.431.40%
binancecoin
BNB(BNB)₺24,925.910.43%
solana
Solana(SOL)₺6,507.810.53%
usd-coin
USDC(USDC)₺38.670.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.724.12%
cardano
Cardano(ADA)₺28.67-0.55%
tron
TRON(TRX)₺10.29-2.10%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺93,418.59-2.77%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,032,079.950.95%
sui
Sui(SUI)₺147.35-0.59%
chainlink
Chainlink(LINK)₺598.690.70%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺111,745.81-3.43%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.00-0.44%
stellar
Stellar(XLM)₺11.130.27%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,018.691.39%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00056312.48%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺7.441.03%
leo-token
LEO Token(LEO)₺335.31-3.02%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺15,400.691.47%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.281.33%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,814.881.70%
polkadot
Polkadot(DOT)₺180.220.35%
usds
USDS(USDS)₺38.670.00%
weth
WETH(WETH)₺93,388.04-2.82%
monero
Monero(XMR)₺13,231.811.79%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺38.670.09%
bitget-token
Bitget Token(BGB)₺196.852.61%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş