Gundemglobal.com
Filenin sultanları Sırbistan’a 3-0 mağlup oldu
No Result
View All Result
14 Temmuz 2025, Pazartesi
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
WTO Başekonomisti Ralph Ossa: Küresel ticarette bu yıl yüzde 0,8 büyüme öngörüyoruz

WTO Başekonomisti Ralph Ossa: Küresel ticarette bu yıl yüzde 0,8 büyüme öngörüyoruz

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
8 Kasım 2023
in Ekonomi
0

Dünya Ticaret Örgütü Başekonomisti Ralph Ossa: Ekonomistler, ekonomi yavaşladıkça ticaretteki büyümenin daha da zayıfladığını gözlemliyor. Bu nedenle WTO olarak, şu anda küresel ticarette bu yıl yüzde 0,8 büyüme öngörüyoruz. “Eğer tedarikte kesintiler meydana gelirse enerji fiyatları artabilir”

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Başekonomisti Ralph Ossa, yüksek enflasyon, sıkı para politikası ve ekonomideki durgunluğun küresel ticaretteki büyümeyi baskıladığını belirterek, jeopolitik gerilimler nedeniyle enerji arzında kesinti yaşanmasına yönelik risklerin dünya ticaretindeki toparlanmayı engelleyebilecek belirsizlikleri artırdığını bildirdi.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

13 Temmuz 2025
Piyasalar yeni haftaya endişeli giriyor

Piyasalar yeni haftaya endişeli giriyor

13 Temmuz 2025

 

Ossa, küresel ekonomideki görünüm, birçok ülkedeki para politikasındaki sıkılaşma ve jeopolitik gerilimlerin ticarete etkilerine ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Yüksek enerji fiyatları, artan enflasyon, sıkılaşan para politikası ve Çin ekonomisinde salgından sonra toparlanmanın beklentinin altında kalması nedeniyle küresel ticaretteki büyümenin bu yıl keskin bir şekilde yavaşladığını ifade eden Ossa, bu faktörlere bağlı olarak küresel ticarete ilişkin büyüme öngörülerini düşürdüklerini kaydetti.

 

Ossa, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın ithalat dahil tüm ürünlere olan talebi azalttığına dikkati çekerek, “Geçen yıl enflasyon birçok ülkede 1980’lerden beri görülmeyen seviyelere çıktı. Yüksek enflasyon karşısında, faiz oranlarını uzun yıllar sıfır seviyesinde tutan merkez bankaları para politikasını sıkılaştırmaya başladı. Sıkı para politikası, küresel ticarette 2022’nin son çeyreğinde başlayan düşüşün önemli faktörlerinden biri oldu.” diye konuştu.

 

Yüksek faiz oranlarının şirketlerin yatırım harcamalarını kısmasına ve hane halkının kısa vadede tüketimini azaltmasına yol açtığını aktaran Ossa, “Bu da daha zayıf ithalat ve ihracat talebi demek. Ekonomistler, ekonomi yavaşladıkça ticaretteki büyümenin daha da zayıfladığını gözlemliyor. Bu nedenle WTO olarak, şu anda küresel ticarette bu yıl yüzde 0,8 büyüme öngörüyoruz. Geçen yıl bu oran yüzde 3 olmuştu.” bilgisini paylaştı.

 

“ENFLASYONDAKİ YAVAŞLAMA, YUMUŞAK İNİŞ VE DAHA ERKEN TOPARLANMANIN İŞARETİNİ VERİYOR”

Ossa, küresel ticaretin 2008-2009’daki mali krizden beri küresel ekonomiyle aynı oranda, ortalama yüzde 2,7 büyüdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

“Bu ilişkiyi sürdürmek için ticaretin 2023’te beklentinin altında büyüme göstermesinin ardından, 2024’te küresel ekonomiden daha hızlı büyümesi gerekecek. Dünyada enflasyonun yavaş bir şekilde gerilediğini dikkate aldığımızda, 2024’te küresel ekonomideki büyümenin yüzde 2,5 ve ticaretteki büyümenin de yüzde 3,3’e yükselmesini bekliyoruz. Eğer, faiz oranlarındaki artışla enflasyonun hızla düşürülmesi sağlanırsa, merkez bankaları da faiz oranlarında daha kısa süre içinde düşürme yoluna gidebilir. Bu da küresel ekonomi ve ticaretin büyümesini sağlar. Son veriler enflasyonun yavaş bir şekilde gerilediğini gösteriyor. Bu yavaşlama, yumuşak iniş ve daha erken bir toparlanmanın işaretlerini veriyor.”

 

Öte yandan, ABD ve Avro Bölgesi’nde yılın üçüncü çeyreğine ilişkin enflasyon verilerindeki gerilemenin endişelerin bir kısmını giderse de bazı gelişmekte olan ülkelerde enflasyonda yeniden artış eğilimi görüldüğüne işaret eden Ossa, Çin ekonomisindeki beklenenden keskin yavaşlamanın da küresel ticaretteki büyüme için risk oluşturduğunu söyledi.

 

JEOPOLİTİK GERİLİMLERE BAĞLI OLARAK TİCERET MODELLERİ DEĞİŞİYOR

Ossa, enerji fiyatlarının ticaretteki büyümede önemli bir faktör oluşturduğunu belirterek, “Eğer tedarikte kesintiler meydana gelirse, enerji fiyatları yeniden artabilir ki bu da bazı ithalatçı ülkelerde resesyonu tetikleyebilir. Orta Doğu’da son dönemde gerilimin artması, yarattığı insani felaketin yanı sıra enerji arzında böyle bir aksama ihtimalini artırıyor. Çatışma bölgesel olarak nispeten sınırlı kalsa da hali hazırda ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturabilecek ve dünya ticaretinin toparlanmasını engelleyebilecek belirsizlikleri artırdı.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Rusya-Ukrayna Savaşı dahil olmak üzere jeopolitik gerilimlerin arttığını ancak bu gerilimler neticesinde “küreselleşmenin bir yere gitmediğini” ifade eden Ossa, Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve gaz arzına erişimi kaybettikten sonra birçok diğer ülkeden enerji ithal edebildiğini anımsattı.

 

Ossa, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Jeopolitik gerilimlere bağlı olarak ticaret modelleri değişiyor ama buna deglobalizasyon demezdim. WTO olarak, ticaretin bölgesel siyasi çizgilere göre yeniden şekillendiğine ilişkin işaretleri gözlemliyoruz. Bazı ülkeler siyasi açıdan benzer düşüncelere sahip ortaklarla daha fazla ticaret yapmaya başladı. Bu, jeopolitik gerilimleri yansıtsa da aynı zamanda salgın öncesi ticaret modellerine geri dönüşe de işaret ediyor olabilir. Bu açıdan, ticaretin küreselleşmeden geniş çaplı şekilde uzaklaştığına ilişkin kanıtlar hala oldukça sınırlı.”

 

Özellikle gıda gibi temel ihtiyaçların ticaretinde tüm ticaret kanallarının açık tutulması gerektiğinin altını çizen Ossa, Etiyopya gibi ülkelerin savaştan önce buğday tedarikinin büyük kısmını Rusya ve Ukrayna’dan sağladıklarını anımsatarak, “Ancak ticaret yoluyla bu ülkeler alternatif tedarikçilere ve ikame ürünlere ulaşabildiler. Ticaret kısıtlarını en az seviyede tutarak, ticarete konu ürünler en çok ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılabilir. Bu her zaman akılda tutulması gereken bir durum.” değerlendirmesinde bulundu.

Tags: 0,8başekonomistibüyümeekonomiküreselöngörüyoruzossa:ralphticarettewtoyılyüzde
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

Altın ilk yarıda parladı: İkinci yarıda ne olacak?

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Piyasalar yıla küresel çapta enflasyon-resesyon ikilemi arasında merkez bankalarının para politikalarında gevşeme döngüsüne girmesi beklentileriyle başlarken, bu dönemde devam eden...

Piyasalar yeni haftaya endişeli giriyor

Piyasalar yeni haftaya endişeli giriyor

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

ABD Başkanı Donald Trump, dur durak bilmeden yeni açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. ABD'den gelen gümrük vergisi tehditlerine karşı giderek artan bir...

Deutsche Bank: Powell giderse dolar çöker

Deutsche Bank: Powell giderse dolar çöker

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Deutsche Bank'ın baş döviz stratejisti George Saravelos'a göre, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın ABD Başkanı Donald Trump tarafından istifaya...

İşte yılbaşından bu yana en çok kazandıran hisseler

İşte yılbaşından bu yana en çok kazandıran hisseler

by Borsa On
13 Temmuz 2025
0

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi,en düşük 9.957,84 puanı ve en yüksek 10.441,05 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışının yüzde...

Next Post
AK Parti Toplantısından Sonra Ömer Çelik Konuştu

AK Parti Toplantısından Sonra Ömer Çelik Konuştu

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Filenin sultanları Sırbistan’a 3-0 mağlup oldu

Şile Belediye Başkanı Kabadayı ile birlikte 5 şüpheliye tutuklama talebi

4 ilde orman yangını: Edirne’de bir arazör alevlere teslim oldu

Ekonomik krizin yeni kurbanı: Gıda tedarikçi konkordato ilan etti!

Beşiktaş, Orkun Kökçü transferini duyurdu: Sezon başına 5 milyon euro

Sanayi sitesinde alevler yükseldi: Ordu’da geri dönüşüm tesisinde yangın

Erdoğan’dan Özel’e: Milletin değerlerinden bu kadar mı uzaksın

İmralı heyeti Bahçeli ve Özel’le görüşecek

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,786,213.961.51%
ethereum
Ethereum(ETH)₺120,197.022.25%
ripple
XRP(XRP)₺114.885.57%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.851.49%
solana
Solana(SOL)₺6,544.271.91%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.082.68%
tron
TRON(TRX)₺12.180.91%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺120,071.702.20%
cardano
Cardano(ADA)₺29.956.56%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,970.675.80%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,778,943.441.63%
stellar
Stellar(XLM)₺19.0024.00%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺145,547.052.46%
sui
Sui(SUI)₺140.193.83%
chainlink
Chainlink(LINK)₺636.275.99%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.6423.78%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,477.971.02%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.034.81%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.58%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺128,783.872.25%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00053792.25%
weth
WETH(WETH)₺120,205.862.26%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.100.68%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,870.254.33%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,856.190.78%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.210.05%
monero
Monero(XMR)₺13,589.052.93%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,786,213.961.51%
ethereum
Ethereum(ETH)₺120,197.022.25%
ripple
XRP(XRP)₺114.885.57%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.851.49%
solana
Solana(SOL)₺6,544.271.91%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.082.68%
tron
TRON(TRX)₺12.180.91%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺120,071.702.20%
cardano
Cardano(ADA)₺29.956.56%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,970.675.80%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,778,943.441.63%
stellar
Stellar(XLM)₺19.0024.00%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺145,547.052.46%
sui
Sui(SUI)₺140.193.83%
chainlink
Chainlink(LINK)₺636.275.99%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.6423.78%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,477.971.02%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.034.81%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.58%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺128,783.872.25%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00053792.25%
weth
WETH(WETH)₺120,205.862.26%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.100.68%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,870.254.33%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,856.190.78%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.210.05%
monero
Monero(XMR)₺13,589.052.93%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,786,213.961.51%
ethereum
Ethereum(ETH)₺120,197.022.25%
ripple
XRP(XRP)₺114.885.57%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.851.49%
solana
Solana(SOL)₺6,544.271.91%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.082.68%
tron
TRON(TRX)₺12.180.91%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺120,071.702.20%
cardano
Cardano(ADA)₺29.956.56%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,970.675.80%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,778,943.441.63%
stellar
Stellar(XLM)₺19.0024.00%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺145,547.052.46%
sui
Sui(SUI)₺140.193.83%
chainlink
Chainlink(LINK)₺636.275.99%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.6423.78%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,477.971.02%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.034.81%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.58%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺128,783.872.25%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00053792.25%
weth
WETH(WETH)₺120,205.862.26%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.100.68%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,870.254.33%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,856.190.78%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.210.05%
monero
Monero(XMR)₺13,589.052.93%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,786,213.961.51%
ethereum
Ethereum(ETH)₺120,197.022.25%
ripple
XRP(XRP)₺114.885.57%
tether
Tether(USDT)₺40.170.00%
binancecoin
BNB(BNB)₺27,832.851.49%
solana
Solana(SOL)₺6,544.271.91%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.160.00%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺8.082.68%
tron
TRON(TRX)₺12.180.91%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺120,071.702.20%
cardano
Cardano(ADA)₺29.956.56%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,970.675.80%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,778,943.441.63%
stellar
Stellar(XLM)₺19.0024.00%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺145,547.052.46%
sui
Sui(SUI)₺140.193.83%
chainlink
Chainlink(LINK)₺636.275.99%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺9.6423.78%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,477.971.02%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺864.034.81%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.72-0.58%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺128,783.872.25%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00053792.25%
weth
WETH(WETH)₺120,205.862.26%
the-open-network
Toncoin(TON)₺120.100.68%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,870.254.33%
usds
USDS(USDS)₺40.160.00%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,856.190.78%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.210.05%
monero
Monero(XMR)₺13,589.052.93%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş