Gundemglobal.com
İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi
No Result
View All Result
10 Temmuz 2025, Perşembe
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
ABD’nin borcu tarihinin en yüksek seviyelerinde

ABD’nin borcu tarihinin en yüksek seviyelerinde

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
31 Ekim 2023
in Ekonomi, Gündem
0

ABD’nin Ukrayna ve Gazze’deki iki savaşa birden dahil olması, ekonomisinin bunu kaldırıp kaldıramayacağı tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar, bu sorunun cevabını en iyi tahvil piyasalarının verebileceği görüşünde.

Borcu tarihin en yüksek seviyelerinde olan ABD ekonomisinin iki savaşı birden idare edebileceğine şüpheyle yaklaşılıyor.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

10 Temmuz 2025
ABD borsaları yükselişle kapandı

ABD borsaları yükselişle kapandı

10 Temmuz 2025

Bütçe açığı

Cnn’den Elisabeth Buchwald’ın haberine göre, ABD tahvil piyasasını kötüleştirmek istiyorsanız yatırımcılara ülkenin bütçe açığının ne kadar yüksek olduğunu hatırlatmanız yeterli. Hazine Bakanlığı’nın 30 Eylül’de sona eren mali yıl için yaptığı son hesaplama, açığın 1,7 trilyon dolar olduğunu gösteriyor.

 

Ancak Başkan Joe Biden’ın, Yüksek Mahkeme’nin yürürlüğe girmeden önce iptal ettiği federal öğrenci borcu iptal planının etkisi dahil edilmezse, bu rakam aslında daha da yüksek ve yaklaşık 2 trilyon dolar civarında seyrediyor. Bu, önceki mali yıl açığının iki katına karşılık geliyor.

 

Bütçe açıkları, bir hükümetin harcamaları vergilerden topladığını aştığında ortaya çıkıyor. Aradaki farkı kapatmak için hükümetler borç almak zorunda kalıyor ve bu da genellikle daha fazla tahvil ihracından sağlanıyor. Diğer her şeyin eşit olması tahvil fiyatlarını aşağıya itiyor, bu da getirilerin yükselmesine neden oluyor.

 

Yatırımcılar, Hazine’nin faiz ödemelerini zamanında yapacağı anlayışından dolayı bir süreliğine ABD’nin sürekli büyüyen açığını ve bunun hükümetin borç yükümlülükleri üzerindeki etkisini umursamıyor.

 

Yatırımcılar borç seviyesinin sürdürülebilirliğine odaklanmış durumda

Ancak yatırımcılar, bütçe açığını ve hükümetin borç almak zorunda olduğu para miktarını daha da artırma potansiyeline sahip politikalara giderek daha fazla dikkat ediyor. Morgan Stanley Wealth Management yatırım sorumlusu Lisa Shalett, bunun daha fazla yatırımcının, borç seviyesinin ne kadar sürdürülebilir olduğunu sorgulamasına ve bunun sonucunda uzun vadeli borç tutmak için daha yüksek getiri talep etmesine yol açtığını söylüyor.

 

Ancak Hazine Bakanı Janet Yellen, getirilerdeki artışın ‘büyük bir kısmının’ ABD bütçe açığıyla bağlantılı olduğunu düşünmediğini ifade ediyor. Yellen, “Bunun büyük ölçüde insanların ABD ekonomisinde gördüğü dayanıklılığın bir yansıması olduğunu düşünüyorum” diyor.

 

Bu arada kanun yapıcılar, henüz mevcut mali yılın büyük kısmı için bir bütçe imzalamış değil ancak İsrail ve Ukrayna’da eşzamanlı iki savaşı finanse etmek zorunda kalma olasılığı şüphesiz daha fazla hükümet harcamasına ve daha yüksek bütçe açığına yol açacağa benziyor.

 

Tahvil piyasası için ne anlam ifade ediyor?

Bipartisan Policy Center ekonomi politikası direktörü Rachel Snyderman, İsrail ve Ukrayna’yı desteklemek için harcamaları artırmanın otomatik olarak açığın büyüyeceği ve tahvil getirilerinin yükselmesine neden olacağı anlamına gelmediğini söylüyor. Snyderman, CNN’e verdiği demeçte, Biden’ın geçen hafta açıkladığı, Ukrayna, İsrail ve Gazze’ye insani yardım için 86 milyar dolar tahsis eden savunma harcamaları teklifinin ‘açığın önemli ölçüde küçük bir kısmını oluşturacağını’ söylüyor.

 

Hazine’nin 86 milyar dolara ulaşabilmesi için daha fazla tahvil ihraç etmesi gerekeceğini söyleyen Snyderman, “Bu, halkın elinde bulunan 26,33 trilyon dolarlık ABD borcunun yüzde onda üçünü temsil ediyor” diyor. Snyderman, “Bu, 2024 mali yılındaki açığı, Kongre Bütçe Ofisi’nin cari mali yıl için öngördüğü 1,57 trilyon dolarlık açık seviyesini yalnızca yüzde 5 oranında artıracaktır” diye ekliyor.

 

Tahvil getirileri savaştan önce yükseliyordu

Savaşlar gibi jeopolitik gerilimlerin arttığı önceki dönemlerde de yatırımcılar, paralarının daha fazlasını güvenli liman olarak görülen ABD Hazine tahvili gibi varlıklara kaydırmak da dahil olmak üzere güvenliğe kaçış eğilimindeydi.

 

Bu, başlangıçta İsrail’de savaş patlak verip tahvil getirilerinin düşmesine neden olduğunda meydana geldi. Ancak getiriler hızla toparlandı. Örneğin, 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 2007 yılından bu yana ilk kez neredeyse yüzde 5 seviyesine ulaştı.

 

Snyderman, bunun, getirileri yükselten savaşın etkilerinden daha ağır basabilecek başka faktörlerin olduğunu gösterdiğinin altını çiziyor. Snyderman, “Geride kalan birkaç ay boyunca yatırımcılar, faiz oranlarının, Fed’in geçen yıl sıkılaştırmaya başladığında başlangıçta beklediklerinden daha uzun süre yüksek kalabileceği ihtimalini kabullenmiş durumdalar” diyor.

 

Bunun nedeni enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefinin üzerinde kalması ve son verilerin enflasyonun yeniden ısındığını göstermesi. Enflasyonu daha fazla düşürmek için Fed yetkilileri, enflasyonun daha da yükselmeyeceğine ikna olana kadar faiz oranlarını mevcut seviyelere yakın tutmaları gerektiğinin sinyallerini veriyor. Snyderman, “Daha uzun süre daha yüksek olgusunu öngören yatırımcılar daha fazla ABD tahvili satıyor” diyor.

 

Getirileri yükselten diğer faktörler

Haziran ayında borç tavanının askıya alınmasından bu yana Hazine, hükümet harcamalarını finanse etmek için daha fazla tahvil ihraç ediyor. Ayrıca, borç tavanının Haziran ayında askıya alınmasından bu yana Hazine, hükümet harcamalarını finanse etmek için daha fazla tahvil ihraç ediyor ve bu da tahvil fiyatlarını aşağı çekiyor.

 

Hazine Temmuz ayında üçüncü çeyrekte 1 trilyon dolar borç almayı beklediği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu, hükümetin üçüncü çeyrekte şimdiye kadar aldığı en yüksek borçlanma anlamına geliyordu. Üstelik Hazine bu yılın son çeyreğinde 852 milyar dolar borçlanacağını tahmin ediyor. Ancak bu tahmin, İsrail ile Hamas arasındaki savaş hesaba katılmadan ulaşılan bir rakam olarak öne çıkıyor.

 

Tahvil getirilerinin yükselmesinde rol sahibi olabilecek diğer bir faktör ise Fitch Ratings’in yakın zamanda ABD’nin kredi notunu düşürmesi ve Moody’s Investors Service’in ABD’nin kredi notunu belirleyen temel unsurlara ilişkin değerlendirmesini revize edebileceği yönündeki uyarılar olarak öne çıkıyor.

 

Comerica Wealth Management yatırım sorumlusu John Lynch, birlikte ele alındığında her ikisinin de yatırımcılara ABD tahvili tutmanın daha riskli olduğunun sinyalini verdiğini söylüyor. Snyderman, ABD’nin İsrail’i desteklemek için yaptığı harcamaların tahvilleri doğrudan etkilemese bile, ‘savaşların ekonomiye enjekte ettiği belirsizliğin’ piyasaları yoldan çıkarmak için yeterli olduğunu söylüyor ve bu durumun tahvillerin gelecekteki yolunu tahmin etmeyi özellikle zorlaştırdığını sözlerine ekliyor.

 

Tags: abd’ninborcuekonomigündemseviyelerindetarihininyüksek
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları...

ABD borsaları yükselişle kapandı

ABD borsaları yükselişle kapandı

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

New York borsası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarını yayımlamasının ardından yükselişle kapandı. New York borsası kapanışında Dow Jones endeksi,...

Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi sabahı tarihi bir açıklama yapacak

Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi sabahı tarihi bir açıklama yapacak

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi sabahı tarihi bir konuşma yapacağını...

Fed yetkilileri faiz indirimi konusunda ikiye ayrıldı

Fed yetkilileri faiz indirimi konusunda ikiye ayrıldı

by Borsa On
10 Temmuz 2025
0

ABD Merkez Bankası (Fed), 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı. Tutanaklar, yetkililer arasında faiz indirimi...

Next Post
Türkiye-BAE Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı yarın düzenlenecek

Türkiye-BAE Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı yarın düzenlenecek

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

İletişim Başkanlığı’nda Burhanettin Duran dönemi

ABD borsaları yükselişle kapandı

Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan cumartesi sabahı tarihi bir açıklama yapacak

Fed yetkilileri faiz indirimi konusunda ikiye ayrıldı

Trump: Fed, faiz oranları en az 3 puan düşürülmeli

Beşiktaş’ın itirazı reddedildi: 900 bin euro ceza kesinleşti

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

Adese Gayrimenkul’den %400 oranında bedelsiz kararı

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,450,457.862.11%
ethereum
Ethereum(ETH)₺110,837.606.26%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺96.504.67%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,768.021.40%
solana
Solana(SOL)₺6,297.394.33%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.01%
tron
TRON(TRX)₺11.600.71%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.276.40%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺110,688.256.17%
cardano
Cardano(ADA)₺25.046.36%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,441,968.981.90%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,639.725.85%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺133,661.896.18%
sui
Sui(SUI)₺122.535.79%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,554.312.75%
chainlink
Chainlink(LINK)₺573.002.97%
stellar
Stellar(XLM)₺11.5411.82%
leo-token
LEO Token(LEO)₺359.58-0.98%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.44%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺118,633.366.15%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049975.36%
usds
USDS(USDS)₺40.040.03%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.856.02%
weth
WETH(WETH)₺110,718.686.16%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.121.57%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,637.013.75%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,864.753.72%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.02-0.22%
monero
Monero(XMR)₺13,042.853.18%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,450,457.862.11%
ethereum
Ethereum(ETH)₺110,837.606.26%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺96.504.67%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,768.021.40%
solana
Solana(SOL)₺6,297.394.33%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.01%
tron
TRON(TRX)₺11.600.71%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.276.40%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺110,688.256.17%
cardano
Cardano(ADA)₺25.046.36%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,441,968.981.90%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,639.725.85%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺133,661.896.18%
sui
Sui(SUI)₺122.535.79%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,554.312.75%
chainlink
Chainlink(LINK)₺573.002.97%
stellar
Stellar(XLM)₺11.5411.82%
leo-token
LEO Token(LEO)₺359.58-0.98%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.44%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺118,633.366.15%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049975.36%
usds
USDS(USDS)₺40.040.03%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.856.02%
weth
WETH(WETH)₺110,718.686.16%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.121.57%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,637.013.75%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,864.753.72%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.02-0.22%
monero
Monero(XMR)₺13,042.853.18%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,450,457.862.11%
ethereum
Ethereum(ETH)₺110,837.606.26%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺96.504.67%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,768.021.40%
solana
Solana(SOL)₺6,297.394.33%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.01%
tron
TRON(TRX)₺11.600.71%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.276.40%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺110,688.256.17%
cardano
Cardano(ADA)₺25.046.36%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,441,968.981.90%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,639.725.85%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺133,661.896.18%
sui
Sui(SUI)₺122.535.79%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,554.312.75%
chainlink
Chainlink(LINK)₺573.002.97%
stellar
Stellar(XLM)₺11.5411.82%
leo-token
LEO Token(LEO)₺359.58-0.98%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.44%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺118,633.366.15%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049975.36%
usds
USDS(USDS)₺40.040.03%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.856.02%
weth
WETH(WETH)₺110,718.686.16%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.121.57%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,637.013.75%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,864.753.72%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.02-0.22%
monero
Monero(XMR)₺13,042.853.18%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,450,457.862.11%
ethereum
Ethereum(ETH)₺110,837.606.26%
tether
Tether(USDT)₺40.040.01%
ripple
XRP(XRP)₺96.504.67%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,768.021.40%
solana
Solana(SOL)₺6,297.394.33%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.01%
tron
TRON(TRX)₺11.600.71%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺7.276.40%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺110,688.256.17%
cardano
Cardano(ADA)₺25.046.36%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,441,968.981.90%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,639.725.85%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺133,661.896.18%
sui
Sui(SUI)₺122.535.79%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,554.312.75%
chainlink
Chainlink(LINK)₺573.002.97%
stellar
Stellar(XLM)₺11.5411.82%
leo-token
LEO Token(LEO)₺359.58-0.98%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺782.426.44%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺118,633.366.15%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00049975.36%
usds
USDS(USDS)₺40.040.03%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.856.02%
weth
WETH(WETH)₺110,718.686.16%
the-open-network
Toncoin(TON)₺114.121.57%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,637.013.75%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,864.753.72%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.02-0.22%
monero
Monero(XMR)₺13,042.853.18%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş