Gundemglobal.com
Zeydan Karalar ve Ahmet Şahin için yeni karar!
No Result
View All Result
10 Temmuz 2025, Perşembe
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
PİYASA VERİLERİ
borsaon.
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Piyasalar
  • Hisse Senedi
No Result
View All Result
borsaon
Bankacılıkta TL’nin payını arttırmaya yönelik atıldı

Bankacılıkta TL’nin payını arttırmaya yönelik atıldı

Borsa On (Editör) by Borsa On (Editör)
27 Ekim 2023
in Ekonomi
0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk lirasının (TL) payını artırmaya yönelik adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

TCMB’nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlanırken, makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu da web sitesinde yayınlandı.

Bunlarıda Okuyabilirsiniz

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

9 Temmuz 2025
Adese Gayrimenkul’den %400 oranında bedelsiz kararı

Adese Gayrimenkul’den %400 oranında bedelsiz kararı

9 Temmuz 2025

 

Buna göre, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarca kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sona erdirildi. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarılmıştı. Yeni kararla hiçbir kredi tutarında fatura şartı aranmayacak.

 

Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacak. Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da sona erdirildi.

 

İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya dahil edilmeyecek. Böylece menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırması önlenerek ihracat kredilerine erişim kolaylaşacak. TCMB, daha önce reeskont kredilerine erişimde net ihracatçılık şartını yatırım malı ithalatı dahil edilemeyecek şekilde revize etmişti.

Ayrıca, bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verildi.

 

TL MEVDUATIN PAYI ARTACAK

TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2’den yüzde 2,5’e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5’e çıkarıldı.

 

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına eklendi.

 

Sadeleşme adımları kapsamında kur korumalı hesapların yenilenmesi veya TL’ye geçişine ilişkin menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırılarak döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli azaltılması hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin bir şekilde yönetilecek. Ayrıca, TL’ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması durumunda, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak.

 

TCMB Para Politikası Kurulu, dün tarihli kararında, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediğini ve bu kapsamda TL mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceğini belirtmişti.

TCMB’nin makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusunda, kararlara ilişkin teknik detayların ilgili düzenlemelerde yer alacağı bildirildi.

 

ŞİMŞEK YORUMU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Makroihtiyati Çerçevede Sadeleşme Hakkında Basın Duyurusu” ile ilgili
“Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleşme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek.” dedi.

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme hakkında basın duyurusu yapıldı. Duyurusunda şu ifadeler yer aldı:
“Para Politikası Kurulunun 26 Ekim 2023 tarihli kararında, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirildiği, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediği, bu kapsamda Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

Bu çerçevede aşağıdaki sadeleşme adımlarının atılmasına karar verilmiştir.

 

Bankalarca kullandırılan Türk lirası cinsinden nakdi krediler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilmiştir. Bu uygulamadan hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olması uygulaması da sona ermiştir.
Bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilmiştir.
Bankaların Türk lirası ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz/kâr payı oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacaktır.
Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılmıştır.
Yatırım malı ithalatının net ihracatçılık şartından hariç tutulmasıyla ihracat kredilerine erişimin kolaylaşmasına katkı sağlanacaktır.
Kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına ilişkin maddeler menkul kıymet düzenlemesinden çıkarılmıştır.
Diğer taraftan, Türk lirası mevduatın payının artırılmasına yönelik aşağıdaki adımların atılmasına karar verilmiştir.

 

Yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasında kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına yönelik değişiklikler yapılacaktır. TL’ye geçiş oranı yüzde 10’dan fazla olan bankaların hedefi aşan kısmı yenileme hedefine sayılacaktır.
Gerçek kişilere ait Türk lirası mevduatın payı için daha önce belirlenmiş olan yüzde 2,5 artış hedefi yüzde 3,5’e yükseltilecektir.
Yukarıdaki kararlara ilişkin teknik detaylar ilgili düzenlemelerde yer alacaktır.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Tags: ‘taarttırmayaatıldıbankacılıkbankacılıktaekonomipayınıtl’ninyönelik
Borsa On (Editör)

Borsa On (Editör)

Benzer Haberler

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

by Borsa On
9 Temmuz 2025
0

Avrupa borsaları, haftanın üçüncü işlem gününde yükselişle kapandı. Avrupa borsaları kapanışında gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,73 değer kazanarak 549,71...

Adese Gayrimenkul’den %400 oranında bedelsiz kararı

Adese Gayrimenkul’den %400 oranında bedelsiz kararı

by Borsa On
9 Temmuz 2025
0

Adese Gayrimenkul (#ADESE), 9 Temmuz'da yapılan Yönetim Kurulu toplantısında mevcut 1.008.000.000 TL olan sermayesini yüzde 400 oranında bedelsiz artırarak 5.040.000.000 TL’ye çıkarma kararı aldı. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma...

Borsa İstanbul 4 hisseye 4 farklı tedbir getirdi

Borsa İstanbul 4 hisseye 4 farklı tedbir getirdi

by Borsa On
9 Temmuz 2025
0

Borsa İstanbul, yapılan incelemeler neticesinde 4 hisse hakkında önleyici tedbir uygulanmasına karar verdi. BİST tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamaya göre...

Bir ayda %15 üzeri kazandıran bankalarda: En düşük F/K: Albaraka Türk

Bir ayda %15 üzeri kazandıran bankalarda: En düşük F/K: Albaraka Türk

by Borsa On
9 Temmuz 2025
0

Banka hisseleri arasında son 1 ayda %15’in üzerinde getiri sağlayan 8 hisse bulunuyor. Bu hisselerden 7'si büyük ölçekli kamu ve özel bankalar...

Next Post
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İlave vergi kararı yanlış, sadece enflasyonu artırır

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İlave vergi kararı yanlış, sadece enflasyonu artırır

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsaon - Online Borsa Haber Platformu

Avrupa borsaları günü yükselişle tamamladı

Adese Gayrimenkul’den %400 oranında bedelsiz kararı

Borsa İstanbul 4 hisseye 4 farklı tedbir getirdi

Bir ayda %15 üzeri kazandıran bankalarda: En düşük F/K: Albaraka Türk

Borsa günü yükselişle tamamladı (9 Temmuz 2025)

İşte PD/DD’si en düşük demir-çelik hisseleri

Piyasa değeri 4 trilyon dolara ulaşan ilk şirket oldu

Tarife haberlerine rağmen Wall Street yükselişte

Borsaon.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaon.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaon.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

borsaon.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaon.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.

Saglikla ve sevgiyle kalin...
GLOBAL MEDIA YAYIN PLATFORMLARI A.S

COPYRİGHT © 2023 GLOBAL MEDİA YAYIN PLATFORMLARI A.Ş

  • Piyasa Verileri
  • Borsa Şirketleri
  • Borsa Terimleri
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,381,604.200.92%
ethereum
Ethereum(ETH)₺106,705.763.42%
tether
Tether(USDT)₺40.050.00%
ripple
XRP(XRP)₺95.314.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,553.300.66%
solana
Solana(SOL)₺6,196.502.84%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.00%
tron
TRON(TRX)₺11.520.46%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.962.32%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺106,708.573.50%
cardano
Cardano(ADA)₺24.454.97%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,377,519.381.00%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,594.685.42%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺128,754.553.41%
sui
Sui(SUI)₺118.942.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,301.530.72%
chainlink
Chainlink(LINK)₺561.863.30%
stellar
Stellar(XLM)₺11.6113.98%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.83-0.13%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺747.683.26%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.01%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.806.67%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00048742.92%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺114,340.363.52%
the-open-network
Toncoin(TON)₺112.932.25%
weth
WETH(WETH)₺106,753.423.52%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,552.192.42%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,852.183.09%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.050.02%
monero
Monero(XMR)₺12,819.111.88%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,381,604.200.92%
ethereum
Ethereum(ETH)₺106,705.763.42%
tether
Tether(USDT)₺40.050.00%
ripple
XRP(XRP)₺95.314.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,553.300.66%
solana
Solana(SOL)₺6,196.502.84%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.00%
tron
TRON(TRX)₺11.520.46%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.962.32%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺106,708.573.50%
cardano
Cardano(ADA)₺24.454.97%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,377,519.381.00%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,594.685.42%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺128,754.553.41%
sui
Sui(SUI)₺118.942.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,301.530.72%
chainlink
Chainlink(LINK)₺561.863.30%
stellar
Stellar(XLM)₺11.6113.98%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.83-0.13%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺747.683.26%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.01%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.806.67%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00048742.92%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺114,340.363.52%
the-open-network
Toncoin(TON)₺112.932.25%
weth
WETH(WETH)₺106,753.423.52%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,552.192.42%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,852.183.09%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.050.02%
monero
Monero(XMR)₺12,819.111.88%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,381,604.200.92%
ethereum
Ethereum(ETH)₺106,705.763.42%
tether
Tether(USDT)₺40.050.00%
ripple
XRP(XRP)₺95.314.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,553.300.66%
solana
Solana(SOL)₺6,196.502.84%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.00%
tron
TRON(TRX)₺11.520.46%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.962.32%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺106,708.573.50%
cardano
Cardano(ADA)₺24.454.97%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,377,519.381.00%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,594.685.42%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺128,754.553.41%
sui
Sui(SUI)₺118.942.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,301.530.72%
chainlink
Chainlink(LINK)₺561.863.30%
stellar
Stellar(XLM)₺11.6113.98%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.83-0.13%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺747.683.26%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.01%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.806.67%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00048742.92%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺114,340.363.52%
the-open-network
Toncoin(TON)₺112.932.25%
weth
WETH(WETH)₺106,753.423.52%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,552.192.42%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,852.183.09%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.050.02%
monero
Monero(XMR)₺12,819.111.88%
bitcoin
Bitcoin(BTC)₺4,381,604.200.92%
ethereum
Ethereum(ETH)₺106,705.763.42%
tether
Tether(USDT)₺40.050.00%
ripple
XRP(XRP)₺95.314.01%
binancecoin
BNB(BNB)₺26,553.300.66%
solana
Solana(SOL)₺6,196.502.84%
usd-coin
USDC(USDC)₺40.040.00%
tron
TRON(TRX)₺11.520.46%
dogecoin
Dogecoin(DOGE)₺6.962.32%
staked-ether
Lido Staked Ether(STETH)₺106,708.573.50%
cardano
Cardano(ADA)₺24.454.97%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin(WBTC)₺4,377,519.381.00%
hyperliquid
Hyperliquid(HYPE)₺1,594.685.42%
wrapped-steth
Wrapped stETH(WSTETH)₺128,754.553.41%
sui
Sui(SUI)₺118.942.91%
bitcoin-cash
Bitcoin Cash(BCH)₺20,301.530.72%
chainlink
Chainlink(LINK)₺561.863.30%
stellar
Stellar(XLM)₺11.6113.98%
leo-token
LEO Token(LEO)₺362.83-0.13%
avalanche-2
Avalanche(AVAX)₺747.683.26%
usds
USDS(USDS)₺40.03-0.01%
hedera-hashgraph
Hedera(HBAR)₺6.806.67%
shiba-inu
Shiba Inu(SHIB)₺0.00048742.92%
wrapped-eeth
Wrapped eETH(WEETH)₺114,340.363.52%
the-open-network
Toncoin(TON)₺112.932.25%
weth
WETH(WETH)₺106,753.423.52%
litecoin
Litecoin(LTC)₺3,552.192.42%
whitebit
WhiteBIT Coin(WBT)₺1,852.183.09%
binance-bridged-usdt-bnb-smart
Binance Bridged USDT (BNB Smar(BSC-USD)₺40.050.02%
monero
Monero(XMR)₺12,819.111.88%
No Result
View All Result
PİYASA VERİLERİ
  • Gündem
  • Borsa
  • Doviz
  • Ekonomi
  • Finans
  • Halka Arz
  • Hisse Senedi
  • Piyasalar
Copyright 2023 © GLOBAL MEDIA A.Ş